Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Léčba chronického únavového syndromu
Průmyslem financovaná randomizovaná, dvojitě zaslepená a placebem kontrolovaná zkřížená studie naznačuje, že příznaky pociťované lidmi trpící chronickým únavovým syndromem – omezující poruchou v současnosti postihující až 7 miliónů Američanů – může zlepšit čokoláda. Jak však získat fytoživiny obsažené v kakau bez přidružených nasycených tuků a přidaného cukru?
Chronický únavový syndrom je vysilující stav charakterizovaný minimálně šesti měsíci drtivého duševního a fyzického vyčerpání. A my nemáme tušení, co za ním stojí. Dokonce ani nemáme pořádnou představu, kolik lidí jím ve skutečnosti trpí. Centers for Disease Control (Centra pro kontrolu a prevenci nemocí) odhaduje, že jím v současnosti trpí až sedm a půl miliónů Američanů. A my, jako lékaři, toho můžeme pacientům nabídnout ke zmírnění těchto příznaků jen málo.
Jde tedy o jeden ze zdravotních problémů, o němž bedlivě sleduji jakékoliv nové poznatky vedoucí k nalezení nové léčby. Jaký nejnovější účinný prostředek jsme objevili? Čokoládu. Montezuma II., který vládl Aztécké říši před 500 lety, si poznamenal toto: „Toto je božský nápoj, který buduje odolnost a bojuje s únavou. Šálek kakaa umožňuje lidem chodit po celé dny bez nutnosti cokoliv sníst.“
Vědci se nechtěli spokojit se se slovy tohoto vládce, proto kakao podrobili testu. Jsem vždy skeptický vůči výzkumu podporovanému dotčeným průmyslem, ale tato studie byla opravdu velmi dobře navržená. Na první pohled to vypadalo, jako by jim v podstatě řekli, ať jedí denně tři čokoládové tyčinky po osm týdnů a pak jim zavolají, co nového. Ve skutečnosti však šlo o randomizovanou, dvojitě zaslepenou, placebem kontrolovanou zkříženou studii, což je asi to nejlepší, co můžete provést.
Šílení vědci z Nestlé vzali bílou čokoládu, obarvili ji na hnědo a ještě k ní přidali umělou čokoládovou příchuť, aby lidé nemohli poznat, jestli jedli falešnou nebo pravou čokoládu. Obojí mělo srovnatelné množství cukru a tuku, ale jedna čokoláda obsahovala kakaovou hmotu, tedy i kakaové fytoživiny, zatímco druhá vlastně ne. Takto byli schopni lidem podávat jeden druh čokolády, skutečnou nebo placebo, a pak je prohodit, aniž by si toho někdo všiml. Tak mohli pozorovat, jestli se příznaky chronického únavového syndromu u pacientů zhoršily nebo zlepšily.
Došlo k výraznému zlepšení ve skupině konzumující skutečnou čokoládu. To znamená, že účinky nejsou zřejmě jen záležitostí lahodné chuti, ale spíše kakaových fytoživin v čokoládě. Pochopitelně by nikdo neměl jíst tři čokoládové tyčinky denně, nicméně stejné množství kakaové hmoty, a tím pádem i těchto úžasných kakaových živin, získáte konzumací 2 a půl polévkové lžíce kakaového prášku denně. Můžete si ho dát do kávy, vytvořit si čokoládový smoothie nebo mou oblíbenou zmrzlinu.
Do vysokootáčkového mixéru vložíte mražené třešně nebo jahody, trochu rostlinného mléka, vanilkový extrakt a trochu erytrhritolu nebo datlí na oslazení. Rozmixováním okamžitě vznikne dekadentní čokoládová zmrzlina s nízkým obsahem tuku a kalorií a zcela bez cholesterolu a přidaného cukru. Čím víc jí sníte, tím budete zdravější; bez ohledu na to, jestli trpíte chronickou únavou, nebo ne.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Sathyapalan T, Beckett S, Rigby AS, Mellor DD, Atkin SL. High cocoa polyphenol rich chocolate may reduce the burden of the symptoms in chronic fatigue syndrome. Nutr J. 2010 Nov 22;9:55.
- White PD. How common is chronic fatigue syndrome; how long is a piece of string? Popul Health Metr. 2007 Jun 8;5:6.
- di Tomaso E, Beltramo M, Piomelli D. Brain cannabinoids in chocolate. Nature. 1996 Aug 22;382(6593):677-8.
Images thanks to John Loo and FrankBonilla.tv via Flickr, Mariluna and Evan-Amos via Wikimedia Commons, , and ChocolateCover.