Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Rostlinná strava pro léčbu a zvrácení 3. stadia onemocnění ledvin
Podělím se s vámi o dojemný příběh o síle rostlinné stravy při chronickém selhání ledvin.
Je možné zmírnit chronické onemocnění ledvin pomocí celistvé rostlinné stravy? V mém posledním videu o onemocnění ledvin jsem mluvil o tom, jak randomizace lidí k vyřazení zhruba 10 gramů bílkovin z jejich denního jídelníčku může snížit riziko dialýzy a úmrtí o úctyhodných 77 %. Šlo o omezení bílkovin obecně. Nicméně zatímco živočišné bílkoviny - maso, mléko, vejce - při trávení podporují kyselé prostředí v ledvinách, zánět a zatěžují ledviny hyperfiltračním režimem, tak rostlinné bílkoviny mohou být zásadotvorné, protizánětlivé a přinášet ochranné účinky na ledviny. Co kdybyste ledvinové pacienty převedli na stravu převážně rostlinnou a nízkobílkovinnou, hezky zkráceně PLADO, od anglického „dominantně rostlinné“.
Když sestavíte indexové skóre rostlinného stravování, ve kterém získáte body za zdravé rostlinné potraviny a za živočišné potraviny se vám budou body odečítat, tak lidé s vážným onemocněním ledvin s vyšším skóre měli méně systémového zánětu. A projeví se to na délce života?
Zřejmě ano. Už pouhé 10% zvýšení podílu rostlinných bílkovin ve stravě bylo spojeno s významnou redukcí úmrtnosti na všechny příčiny. Už konzumace více porcí ovoce a zeleniny, třeba dvě denně místo dvou týdně, byla spojena s delším životem.
Bez plně funkčních ledvin nám však na rostlinné stravě může hrozit přehlcení fosforem a draslíkem. Nicméně fosfor v rostlinných potravinách není takovým problémem jako fosforečné přídatné látky ve zpracovaných a živočišných potravinách. Riziko zahlcení draslíkem na rostlinné stravě je přeceňováno, není to podloženo důkazy. Zda však celistvá rostlinná strava může lidem pomoci ulevit od chronického onemocnění ledvin, lze zjistit jedině až po náležitém testu.
Zde je případová zpráva 69letého muže s cukrovkou 2. typu, vysokým krevním tlakem a chronickým onemocněním ledvin 3. stádia vedoucím ke zvýšeným hladinám fosforu a draslíku v krvi. Muž měl zájem o změnu jídelníčku ke zlepšení svého zdravotního stavu. Takové pacienty mám rád! Pacient užíval 12 různých léků a jeho jídelníček byl o něco lepší než u průměrného Američana: nějaké celozrnné obiloviny a luštěniny. Nicméně jeho lékař mu poradil vyzkoušet celistvou rostlinnou stravu. Například ovesná kaše s ovocem a lnem, fazole a listová zelenina, celozrnné špagety se zeleninou, na svačinu ovoce. Měl povoleno sníst libovolné množství zdravých potravin, nepočítal sacharidy ani kalorie, neomezoval porce. Místo zmenšování kvantity měl zlepšovat kvalitu jídla.
Osvojil si celistvou rostlinnou stravu bohatou na sacharidy, ale i tak mu potřeba inzulínu rychle klesla o víc než 50 %. Následně si povšiml zlepšení váhy, krevního tlaku a cholesterolu. Protože zdravé stravování může mít tak rychlý účinek na zlepšení citlivosti na inzulín, lékař mu ihned upravil dávkování inzulínu. Během čtyř dní dokázal svou dávku inzulínu zmenšit ze zhruba 210 jednotek denně na 70 jednotek denně. Navíc musel přestat užívat orální léky na snižování cukru, protože se mu rychle zreguloval.
Také mohl přestat užívat carvedilol, hydrochlorothiazid, amlodipin a sitagliptin během prvních dvou měsíců, protože krevní tlak i krevní cukry doznaly zlepšení. Dákování inzulínu mu bylo nadále snižováno. Dávka pravastatinu byla snížena na polovinu. Zhubl 22 kg. Dobře, ale jak to dopadlo s jeho 3. stádiem selhávání ledvin? Z 3. stádia selhávání ledvin se dostal! Lékaři u obrazovek jistě porozumí všem těmto číslům. Zde je graf jeho GFR, což je ukazatel funkce ledvin. Roky klesal, když tu náhle začal stoupat díky zdravé stravě.
Pocítil nárůst odhadovaného GFR o 73 %. Naznačuje to, že zlepšení odhadované funkce ledvin bylo větší, než by šlo vysvětlit samotným zhubnutím. Například když díky bariatrické chirurgii zhubnete 27 kilogramů, tak se vám hodnota zlepší jen o 12 až 15 %. Závěr: Jedinci s chronickým onemocněním ledvin, zejména ti s obezitou, hypertenzí nebo cukrovkou, by mohli pocítit významný zdravotní přínos z konzumace neomezené striktně rostlinné nezpracované stravy. Kromě přínosů pro ledviny je i celková úmrtnost mezi ledvinovými pacienty významně snížená, když konzumují více rostlin. A to je klíčová informace, protože většina ledvinových pacientů se ani nedopracuje až k dialýze, ale zemřou dříve, nejčastěji na kardiovaskulární onemocnění.
Pojďme si vyslechnout slova pacienta. „Ze začátku jsem si myslel, že to bude velmi obtížný a omezující způsob stravování, ale za malou chvíli jsem se začal cítit lépe a museli mi snížit dávku inzulínu - už po JEDNOM dni. Zdálo se, že takřka přes noc jsem měl více energie než celé roky. Váha, se kterou jsem bojoval deset let, začala klesat. Jak jsem shazoval váhu, cítil jsem se lehčeji a mobilněji.
Tato životní změna je největším dárkem, jaký jsem kdy dostal. Vysadil jsem většinu léků, zhubl jsem přes 30 kilogramů a převzal jsem kontrolu nad svým zdravím. Tato změna životosprávy mě posílila, konečně cítím, že mám zdraví ve svých rukou a že nejsem jen nešťastná oběť, již si specialisté mezi sebou přehazují. Lituji jen toho, že jsem se o této možnosti nedozvěděl dříve.“
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org