
Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.

Nejlepší potraviny pro vaši pleť
Zelenina, jablka, rajčatový protlak a hroznové víno jsou testovány jako kandidáti na péči o pleť.
Článek v časopisu Nature „Jedlá péče o pokožku“ vyzdvihnul příležitost poskytovanou rychlou obměnou kožních buněk. Celá naše vnější vrstva kůže se nám každý měsíc obnovuje z poskytnutých živin. Takže „jsme to, co jíme“ nejen výhledově za období několika let, ale v případě kůže už na měsíční bázi. Například množství zkonzumovaného vitamínu C se přímo podepisuje na množství vitamínu C obsaženého v kůži.
Vezměte si křehkost kůže. Atrofie pokožky s věkem není jen kosmetickou záležitostí. Mohou vznikat trhlinky, modřiny, svědění kůže. Průřezová studie příjmu živin ze stravy a křehkosti kůže zjistila, že výživový směr typický vyšší konzumací zeleniny a ovoce byl spojen s lepším stavem pokožky. K otestování účinků listové zeleniny korejští výzkumníci randomizovali ženy k jedné nebo dvěma dávkám chlorofylu (ekvivalent až pár polévkových lžic, 29,6 ml, vařeného špenátu denně). Po třech měsících biopsie kůže ukázaly značný nárůst tvorby kolagenu doprovázený zlepšením pružnosti pokožky a úbytkem obličejových vrásek. Může to být zčásti „účinkem vnitřní sluneční ochrany“, jelikož vědci zaznamenali menší poškození DNA po stejné dávce UV záření. Naneštěstí to všechno byla jen porovnání s výchozím stavem, jelikož chyběla kontrolní skupina. Přesto právě takové důkazy citují komentáře v dermatologických časopisech s nadpisy jako „Jezte hodně zelené listové zeleniny, abyste získali fotoprotekci“ (ochranu před sluncem).
Máme však také placebem kontrolované randomizované studie. V porovnání s placebem deset měsíců (ne však pět) užívání výtažku z kadeřavé kapusty vedlo k významnému zlepšení neinvazivního měřítka statusu kolagenu v pokožce. Výzkumníci dospěli k závěru, že „zdravá životospráva zahrnující stravu bohatou na karotenoidy je nejlepší preventivní strategií proti předčasnému stárnutí kůže“.
Randomizované dvojitě zaslepené a placebem kontrolované klinické studie také zjistily, že výtažky z jablka mohou chránit pokožku před sluncem po 12 týdnech. Stejně tak kombinace výtažků z rozmarýnu a grepu, u nich už po 2 týdnech. Šťáva z černého rybízu užívaná šest týdnů nezabrala, stejně jako čtyři týdny na výtažku z granátového jablka.
A co celé potraviny? Výzkumníci popálili pozadí dvaceti ženám pomocí UV lampy před a poté, co polovina z nich jedla tři polévkové lžíce (44,40 ml) rajčatového protlaku denně po dobu tří měsíců. Naměřeno bylo významně nižší poškození DNA na pozadích žen, které jedly rajčata. Také došlo k redukci enzymu požírajícího kolagen, který hraje roli ve stárnutí kůže aktivovaném oxidativním stresem vyvolaným UV zářením. U myší se konzumace rajčat projevuje jako méně rakovin kůže vyvolaných UV zářením, ale na lidech žádné takové dlouhodobé studie nemáme.
DNA je poškozována přímou cestou UV-B paprsky, ovšem většinu UV záření ze slunce představují UV-A paprsky, které poškozují DNA nepřímo produkcí volných radikálů okrádajících naši kůži o antioxidanty. Příjem rajčatového protlaku chrání před zarudnutím lidské pokožky v důsledku UV záření. Pokud jíme hodně jídla bohatého na antioxidanty jako rajčatový protlak, dokonce i pouhých deset týdnů před plavkovou sezónou (čtyři nestačí), můžeme snížit zarudnutí při spálení pokožky o 40 %. Konzumace hroznového vína také může zmenšit poškození DNA vyvolané UV zářením i zánět. Jako bychom měli v kůži zabudovanou ochranu před sluncem. Samozřejmě není tak dobrá jako přípravek s vysokým SPF. A opalovat bychom se vlastně vůbec neměli. K poškození však dochází při každém pobytu na slunci a k většině vystavení dochází, když je naše kůže jinak nechráněná. Pouhé podávání doplňku stravy obsahujícího stejné množství červeného pigmentu lykopenu neprokázalo významný účinek. Možná tedy sestava antioxidantů v celých rajčatech funguje a účinkuje společně.
Výborným příkladem synergie živin je skutečnost, že ani mega-dávky samotného vitamínu C nebo E samy o sobě nemají významný vliv na fotoprotekci (ochranu pokožky před UV zářením). Při společném působení však zvyšují dávku UV záření potřebnou k vyvolání stejného zčervenání o více než 75 %. Vidíte, antioxidanty často pracují společně. Vitamín C například regeneruje vitamín E, který byl již zoxidován. Některé karotenoidy si však poradí i samy. Když lidem podáte ekvivalent jedné až dvou denních porcí tmavě zelené listové zeleniny v podobě luteinu a zeaxanthinu, tak v pokožce významně zlepšíte hydrataci, pružnost a fotoprotekci už zhruba po dvou týdnech.
Betakaroten také funguje. Metaanalýza sedmi randomizovaných kontrolovaných studií zjistila, že denní dávka odpovídající pouhému šálku (240 g) batátů chrání vaši pokožku před spálením. Trvá však minimálně deset týdnů, než se ho v pokožce nahromadí dostatek. Biopsie kůže také ukazují, že realistické dávky betakarotenu dokáží zvýšit tvorbu kolagenu na čtyřnásobek a snížit poškození DNA vyvolané UV zářením o 30 %. K tomu navíc zlepšení u obličejových vrásek a pružnosti pokožky během tříměsíčního období. Chyběla však kontrolní skupina. Mnohem větší a delší studie zjistila, že ta stejná dávka betakarotenu nedokáže ovlivnit ani za čtyři roky stárnutí pokožky oproti placebu.
Randomizovaná dvojitě zaslepená a placebem kontrolovaná studie koenzymu Q10 zjistila, že neposkytl žádnou ochranu před UV zářením, dokázal však zmenšit vrásky okolo očí zhruba o 10 % v porovnání s placebem za 12 týdnů. Nebyl hlášen významný rozdíl mezi skupinami užívajícími nízkou dávku (50 miligramů denně) a vysokou dávku (150 miligramů denně).
Opalovací přípravky a výživová fotoprotekce z potravin jako listová zelenina a batáty představují doplňkové strategie k ochraně naší pokožky. Opalovací přípravky mají výhodu, že účinkují téměř okamžitě a poskytují mnohem silnější ochranný štít. Ochrana z ovoce a zeleniny se buduje po několik týdnů a dosahuje pouze SPF 4 v porovnání s SPF 10-40 i vyšším, jaký najdeme u opalovacích přípravků. Na druhou stranu opalovací přípravky musejí být nanášeny v dostatečném množství a pokrývat dostatečnou plochu včetně všech špatně přístupných míst. A pak si je můžete nechtěně setřít, odplavit potem. Ochrana poskytnutá rostlinami je vždy k dispozici a funguje po celém těle. Dohromady se přirozeně doplňují.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- DeWeerdt S. The edible skincare diet. Nature. 2018;563(7732):S94-S95.
- Iizaka S, Nagata S, Sanada H. Nutritional status and habitual dietary intake are associated with frail skin conditions in community-dwelling older people. J Nutr Health Aging. 2017;21(2):137-146.
- 조소연, 원종현, 정진호, et al. Drink containing chlorophyll extracts improves signs of photoaging and increases type i procollagen in human skin in vivo. 대피연지. 2006;13(4):111-119.
- Mukhtar H. Eat plenty of green leafy vegetables for photoprotection: emerging evidence. J Invest Dermatol. 2003;121(2):viii.
- Meinke MC, Nowbary CK, Schanzer S, Vollert H, Lademann J, Darvin ME. Influences of orally taken carotenoid-rich curly kale extract on collagen I/elastin index of the skin. Nutrients. 2017;9(7):775.
- Shoji T, Masumoto S, Moriichi N, Ohtake Y, Kanda T. Administration of apple polyphenol supplements for skin conditions in healthy women: a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Nutrients. 2020;12(4):1071.
- Nobile V, Michelotti A, Cestone E, et al. Skin photoprotective and antiageing effects of a combination of rosemary (Rosmarinus officinalis) and grapefruit (Citrus paradisi) polyphenols. Food Nutr Res. 2016;60:31871.
- Dunaway S, Odin R, Zhou L, Ji L, Zhang Y, Kadekaro AL. Natural antioxidants: multiple mechanisms to protect skin from solar radiation. Front Pharmacol. 2018;9:392.
- Kasai K, Yoshimura M, Koga T, Arii M, Kawasaki S. Effects of oral administration of ellagic acid-rich pomegranate extract on ultraviolet-induced pigmentation in the human skin. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2006;52(5):383-388.
- Ray S, Belch JJ, Craigie AM, et al. Can antioxidant-rich blackcurrant juice drink consumption improve photoprotection against ultraviolet radiation? Br J Dermatol. 2016;174(5):1101-1103.
- Rizwan M, Rodriguez-Blanco I, Harbottle A, Birch-Machin MA, Watson REB, Rhodes LE. Tomato paste rich in lycopene protects against cutaneous photodamage in humans in vivo: a randomized controlled trial. Br J Dermatol. 2011;164(1):154-162.
- Cooperstone JL, Tober KL, Riedl KM, et al. Tomatoes protect against development of UV-induced keratinocyte carcinoma via metabolomic alterations. Sci Rep. 2017;7(1):5106.
- Dunaway S, Odin R, Zhou L, Ji L, Zhang Y, Kadekaro AL. Natural antioxidants: multiple mechanisms to protect skin from solar radiation. Front Pharmacol. 2018;9:392.
- Stahl W, Heinrich U, Wiseman S, Eichler O, Sies H, Tronnier H. Dietary tomato paste protects against ultraviolet light-induced erythema in humans. J Nutr. 2001;131(5):1449-1451.
- Oak ASW, Shafi R, Elsayed M, et al. Dietary table grape protects against ultraviolet photodamage in humans: 2. molecular biomarker studies. J Am Acad Dermatol. 2021;85(4):1032-1034.
- Stahl W, Heinrich U, Aust O, Tronnier H, Sies H. Lycopene-rich products and dietary photoprotection. Photochem Photobiol Sci. 2006;5(2):238-242.
- Fuchs J, Kern H. Modulation of UV-light-induced skin inflammation by D-alpha-tocopherol and L-ascorbic acid: a clinical study using solar simulated radiation. Free Radic Biol Med. 1998;25(9):1006-1012.
- Shamloul N, Hashim PW, Nia JJ, Farberg AS, Goldenberg G. The role of vitamins and supplements on skin appearance. Cutis. 2019;104(4):220-224.
- Palombo P, Fabrizi G, Ruocco V, et al. Beneficial long-term effects of combined oral/topical antioxidant treatment with the carotenoids lutein and zeaxanthin on human skin: a double-blind, placebo-controlled study. Skin Pharmacol Physiol. 2007;20(4):199-210.
- Köpcke W, Krutmann J. Protection from sunburn with beta-Carotene--a meta-analysis. Photochem Photobiol. 2008;84(2):284-288.
- Cho S, Lee DH, Won CH, et al. Differential effects of low-dose and high-dose beta-carotene supplementation on the signs of photoaging and type I procollagen gene expression in human skin in vivo. Dermatology. 2010;221(2):160-171.
- Hughes MCB, Williams GM, Baker P, Green AC. Sunscreen and prevention of skin aging: a randomized trial. Ann Intern Med. 2013;158(11):781-790.
- Žmitek K, Pogačnik T, Mervic L, Žmitek J, Pravst I. The effect of dietary intake of coenzyme Q10 on skin parameters and condition: Results of a randomised, placebo-controlled, double-blind study. Biofactors. 2017;43(1):132-140.
Nejnovější videa

Doplňky stravy při sarkopenii (úbytku svalové hmoty v důsledku stárnutí)

Má prášek z houby lví hříva účinky při demenci?

Reverzibilní příčiny předčasného šedivění vlasů
