
Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.

Klady a zápory syrové stravy
Má syrová rostlinná strava nějakou výhodu oproti stravě složené ze syrových a vařených celozrnných rostlinných potravin?
Je lepší jíst zeleninu syrovou nebo tepelně upravenou? Pokud říkáte syrovou, máte pravdu! Pokud jste hádali tepelně upravenou, máte také pravdu. Řada živin, například vitamín C, je vařením částečně ztracena. Na druhou stranu jiné živiny, třeba lykopen z rajčat, se vařením stává lépe vstřebatelným. Proto doporučuji jíst kombinaci vařené a syrové stravy.
Podívejme se na jednu studii dlouhodobých vitariánů. Tato studie je z Evropy, takže „průměrná západní strava“ zde nebyla tak hrozivá, zhruba čtyři porce ovoce a zeleniny denně. Proti ní postavili „zdravou výživu“ zahrnující sedm denních porcí ovoce a zeleniny v syrové i vařené podobě. A proti nim syrovou, vitariánskou stravu. Vitariáni v průměru zkonzumovali neuvěřitelných 17 porcí ovoce a zeleniny denně, což vedlo k trojnásobnému příjmu betakarotenu oproti „průměrným“ strávníkům. Jenže to je jen příjem. Kolik se ho dostane skutečně až do krevního řečiště? Hladina betakarotenu v krvi je považována za zástupný ukazatel konzumace ovoce a zeleniny. Někteří výzkumníci dokonce tvrdí, že když jim řeknete, jaká je vaše krevní hladina betakarotenu, mohou vám spočítat vaše zdravotní riziko.
Kdo měl tedy v těle nejvíce betakarotenu? Lidé konzumující, 4, 7 nebo 17 porcí denně? Byla to prostřední skupina konzumující 7 porcí denně, protože vaření dokáže posílit vstřebávání fytoživin jako betakaroten. Například více betakarotenu do krve dostanete konzumací vařených mrkví, než konzumací stejného množství syrových mrkví. Vitariáni konzumovali 17 porcí denně a měli prakticky stejné množství této fytoživiny dosahující vnitřních orgánů, jako lidé na standardní stravě konzumující žalostné 4 porce denně.
Syrová strava může být lepší než nezdravá veganská strava, protože neobsahuje zpracované pochutiny jako bramborové lupínky a limonády. Nedokázala jsem však najít žádné kvalitní důkazy, že by byla syrová strava nadřazená celistvé rostlinné stravě. Výživový dotazník vyplněný 141 tzv. Hallelujah vegetariány konzumující převážně syrovou a čistě vegetariánskou stravu odhalil, že v jejich syrové stravě chybí kalorie, bílkoviny, vitamíny B12 a D, vápník, selen a zinek. Novější průzkum striktních vitariánů pak došel ke znepokojivému odhalení, že jen polovina z nich doplňuje vitamín B12. Proto také trpěli následky v podobě zvýšených hladin toxického metabolitu homocysteinu.
Většina lidí konzumujících průměrnou západní stravu přijímá příliš mnoho kalorií, ale striktní vitariáni mohou mít kalorií nedostatek. Podváha společně s nedostatkem živin může u žen vést ke ztrátě menstruace a přispívat k osteoporóze. Lidé konzumující 100% syrovou stravu mohou příliš zhubnout. Až polovina žen může přijít o cyklus. Má to skutečně vliv na kostní hmotu? Vitariáni měli významně nižší minerální hustotu kostí napříč celou kostrou a specificky v páteři a kyčli.
Ve vitariánské komunitě koluje řada naprostých mýtů, jako že potřebujeme konzumovat živé rostlinné enzymy, které jsou vařením deaktivovány. Jenže deaktivovány jsou také žaludeční kyselinou. A protože nejsme rostliny, nepotřebujeme enzymy z rostlin. Naše tělo vyrábí všechny enzymy potřebné k fungování ze zkonzumovaných bílkovin.
Pokud z nějakého důvodu přesto chcete jíst 100% syrovou stravu, tak v první řadě musíte užívat doplněk s vitamínem B12, a aby se u vás nerozvinul nedostatek jiných živin, nastudujte si podrobného knižního průvodce touto stravou od autorek B. Davis a V. Melina. Kromě toho je strava založená na moderním šlechtěném ovoci výživově nedostatečná. Jsou jen bledými stíny divokého ovoce konzumovaného našimi předky. Dejte si záležet, abyste ze zubů opláchli přírodní kyseliny po každé konzumaci kyselého ovoce a nápojů, abyste si nepoškodili zubní sklovinu. Také dbejte na dostatečné pokousání jídla, aby nedošlo k zablokování trávicí soustavy. Navíc výslovně nedoporučujeme podávat vitariánskou stravu malým dětem, jelikož nemají dostatečnou kapacitu žaludku na to, aby z ní přijali dost živin.
Ačkoliv plně syrová strava může být zdravá (jak dokládá vitarián trojnásobný vítěz soutěže „ironman“ bez výživových nedostatků nebo dopadů na zdraví), nemáme žádné spolehlivé důkazy naznačující, že by byla zdravější než strava z celistvých rostlinných potravin v syrové i vařené podobě.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Lee S, Choi Y, Jeong HS, Lee J, Sung J. Effect of different cooking methods on the content of vitamins and true retention in selected vegetables. Food Sci Biotechnol. 2018;27(2):333-342.
- Porrini M, Riso P, Testolin G. Absorption of lycopene from single or daily portions of raw and processed tomato. Br J Nutr. 1998;80(4):353-361.
- Garcia AL, Mohan R, Koebnick C, et al. Plasma beta-carotene is not a suitable biomarker of fruit and vegetable intake in German subjects with a long-term high consumption of fruits and vegetables. Ann Nutr Metab. 2010;56(1):23-30.
- Hercberg S, Czernichow S, Galan P. Tell me what your blood beta-carotene level is, I will tell you what your health risk is! The viewpoint of the SUVIMAX researchers. Ann Nutr Metab. 2009;54(4):310-312.
- Donaldson MS. Food and nutrient intake of Hallelujah vegetarians. Nutr Food Sci. 2001;31(6):293-304.
- Abraham K, Trefflich I, Gauch F, Weikert C. Nutritional intake and biomarker status in strict raw food eaters. Nutrients. 2022;14(9):1725.
- Koebnick C, Strassner C, Hoffmann I, Leitzmann C. Consequences of a long-term raw food diet on body weight and menstruation: results of a questionnaire survey. Ann Nutr Metab. 1999;43(2):69-79.
- Fontana L, Shew JL, Holloszy JO, Villareal DT. Low bone mass in subjects on a long-term raw vegetarian diet. Arch Intern Med. 2005;165(6):684-689.
- Hobbs SH. Attitudes, practices, and beliefs of individuals consuming a raw foods diet. Explore (NY). 2005;1(4):272-277.
- Cunningham E. What is a raw foods diet and are there any risks or benefits associated with it? J Am Diet Assoc. 2004;104(10):1623.
- Davis B, Melina V, Stahler C. Becoming Raw: The Essential Guide to Raw Vegan Diets. Book Publishing Company; 2010.
- Milton K. Nutritional characteristics of wild primate foods: do the diets of our closest living relatives have lessons for us? Nutrition. 1999;15(6):488-498.
- Ganss C, Schlechtriemen M, Klimek J. Dental erosions in subjects living on a raw food diet. Caries Res. 1999;33(1):74-80.
- Coccolini F, Tartaglia D, Cremonini C, Cicuttin E, Chiarugi M. Raw veganism severe complication. ANZ J Surg. 2021;91(12):E757.
- Amoroso S, Scarpa MG, Poropat F, Giorgi R, Murru FM, Barbi E. Acute small bowel obstruction in a child with a strict raw vegan diet. Arch Dis Child. 2019;104(8):815.
- Leischik R, Spelsberg N. Vegan Triple-Ironman (raw vegetables/fruits). Case Rep Cardiol. 2014;2014:317246.
Nejnovější videa

Zlaté vs. hnědé lněné semínko: které má více prospěšných účinků?

Je jedno vejce denně příliš mnoho?

Dieta při divertikulóze: měli bychom se vyhýbat ořechům, semínkům a popcornu?
