Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Nejezte plody muďoulu
Plody muďoulu, stejně jako soursop, guanabana, sweetsop, cukrové jablko, cherimoya a custard apple, obsahují neurotoxiny, mohou způsobit neurodegenerativní onemocnění.
Muďoul je největší ovoce pocházející ze Severní Ameriky, plod může vážit až jeden kilogram. Podívejte, na ty krasavce! Dužinu můžete přímo nabírat lžící. Muďouly chutnají jako kombinace banánu, manga a ananasu. Je to takový tropický banánovo-mangový pudink, ale najdeme ho v lesích mírného pásma napříč východními Spojenými státy. Vyživují lidstvo tisíce let a mají i své vlastní pawpaw festivaly. Občas se pawpaw říká papájám, ale papája je zcela jiné ovoce. Skutečný pawpaw, muďoul, se také nazývá psí banán, falešný banán, banán Indiánů, prériový banán, banán chudých, Ozark banán, banango (to se mi líbí), indianský banán nebo kentucký banán.
Muďoul je mé oblíbené ovoce, nebo bych možná měl říct - byl mé oblíbené ovoce. Jedním z důvodů, proč jsem se přestěhoval na venkov ve Virginii, byl pozemek, na kterém byl celý sad muďoulů. Měl jsem mít do konce života postaráno o přísun muďoulů. To jsem si myslel, ale pak jsem snědl příliš muďoulů hned z první sklizně a udělalo se mi docela zle. Poté jsem si vyhledal informace. Dobrá rada: příště se nejprve podívejte, jestli není potravina toxická, až pak ji jezte ve velkém. Neměl jsem tušení, že muďoul patří do nechvalně proslulé čeledi rostlin obsahující tři různé druhy neurotoxinů. Před lety jsem přitom udělal video varující lidi před konzumací plodů láhevníku ostnitého, tedy gravioly. Neuvědomil jsem si, že muďoul a graviola jsou příbuzní.
Čeleď zahrnuje plody různých druhů láhevníků známých pod názvy graviola, guanabana, anona, cukrové jablko, čerimoja, pudinkové jablko. Všechny tyto plody jsou spojeny s neurodegenerativním onemocněním zvaným progresivní supranukleární obrna, taková obdoba Parkinsonovy choroby odolávající léčbě. Doprovází ji halucinace, rozsáhlá atrofie mozku a demence. Konzumace těchto plodů je spojena s 20násobným rizikem výskytu tohoto atypického parkinsonského syndromu. Když vystavíte potkany pouhému zlomku dávky, jaké byli vystaveni lidé, rozvinou se u nich mozkové léze stejného typu, jaké vidíme při pitvách lidských obětí. U několika pacientů, kteří ukončili konzumaci těchto plodů, došlo k zastavení progrese nemoci a u jednoho pacienta dokonce potíže po upravení jídelníčku vymizely. Naléhavě potřebujeme veřejnost informovat a varovat před neurotoxicitou této čeledi rostlin a jejích plodů, které jsou paradoxně často ceněny nejen pro chuť, ale i pro zdravotní přínosy.
Můžete dokonce najít doplňky stravy s obsahem těchto rostlin, údajně mají mít protirakovinné účinky. Výtažek z gravioly sice dokáže potlačit růst rakovinných buněk v Petriho misce, ale pouze v koncentracích mnohem vyšších, než těch, které už zabíjí mozkové buňky. Dokonce i mírná kumulativní konzumace může zhoršit vážnost nemoci a kognitivní deficity u degenerativní nemoci typu Parkinsonovy choroby, stačí 0,2 plodo-roků. To je třeba jedna pětina plodu denně po dobu roku, nebo jeden plod měsíčně po dobu šesti let, případně jen jeden plod ročně, ale po celý život. Závěr zní, že toto ovoce může přispívat k rozvoji degenerativního parkinsonismu u lidí, takže by jako opatření měla být učiněna restriktivnější preventivní doporučení pro zdraví veřejnosti ohledně konzumace tohoto ovoce.
Dobře, takže konzumace těchto tropických plodů potenciálně představuje vážný problém pro veřejné zdraví, ale co ty muďouly? Zde je množství primárního neurotoxinu v graviole. A muďouly ho obsahují desetkrát více. Proč tedy konzumenti muďoulů neonemocní? Je zralý jen pár měsíců v roce, takže na rozdíl od tropického ovoce, které můžeme jíst celoročně, se lidé k muďoulům tak často nedostanou. Čerstvé plody muďoulu se navíc ani komerčně neprodávají, protože jsou příliš náchylné k otlačeninám. Jenže dnes je ovoce dostupné v jakoukoliv roční dobu, protože se prodává i jako mražená dužina nebo džem. Navíc se z nich vyrábí i doplňky stravy. Navíc vám mohou stejně jako mně růst muďouly na zahradě.
Když byl Úřad pro kontrolu potravin a léčiv na muďouly dotázán, tak jen namítli, že muďouly mají dlouhou historii potravinářského využití a nemají žádné důkazy, že by konzumace plodů nebyla bezpečná. Uslyšíte prohlášení jako toto: „V současnosti nemáme hlášení o neurodegenerativních nemocech spojených s konzumací muďoulu.“ Jenže už je máme. „Progresivní supranukleární obrna a muďoul.“ Chudák pán měl potíže s řečí a chůzí, protože mu v lebce atrofoval mozek. Smutné je, že zemřel ještě dříve, než přišli na to, z čeho to měl. Jeho žena však zmínila, že pěstují vlastní muďouly a muž jejich plodů snědl každoročně desítky. Když výzkumníci začali pátrat, tak skutečně nalezli spojitost mezi touto neurodegenerativní nemocí a konzumací muďoulů ve Spojených státech. Je to škoda, ale pro mě už žádné muďouly.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
Nejnovější videa
Růst a příjem živin u dětí vychovávaných na rostlinné stravě
Prevence těhotenské cukrovky stravou
Přínosy šruchy zelné v léčbě orálního lichen planus