Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Zahřejte si ruce s citrusovým ovocem
Fytoživiny obsažené v citrusech, například hesperidin, mohou zvyšovat průtok krve natolik, že zahřejí ruce a chodidla těch, kteří jsou citliví na chlad.
V roce 1936 Albert Szent-Györgyi, který získal Nobelovu cenu za objevení vitamínu C, popsal vitamín P. O něm nyní víme, že zahrnuje třídu fytoživin nazývaných flavonoidy. Jsou jich celé tisíce. Některé, jako je quercetin, jsou v rostlinných potravinách široce rozšířené. Že je něco v rostlinné říši široce rozšířené, se pozná podle toho, že to najdeme dokonce i v ledovém salátu.
Jiné flavonoidy se však nacházejí pouze v určitých rostlinných čeledích. Například hesperidin se nachází především v citrusových plodech. To může být jeden z důvodů, proč ze všech zkoumaných druhů ovoce může pomoci snížit riziko mrtvice nejvíce.
Citrusová fytoživina hesperidin zvyšuje průtok krve. S pomocí stroje nazývaného Dopplerův fluximetr můžeme měřit průtok krve kůží, umožňuje nám to laserový paprsek. Laserový Dopplerův fluximetr, to zní jako něco z filmové série Back to the Future (Návrat do budoucnosti). A pokud dáte lidem množství hesperidinu, jaké nalezneme ve dvou šálcích pomerančové šťávy, průtok krve stoupne. Když jim místo toho dáte samotnou pomerančovou šťávu, účinkuje to ještě lépe. Citrusové ovoce tedy kromě hesperidinu obsahuje i další užitečné látky.
Pokud například změříte změny v expresi genů, zjistíte, že konzumace pomerančové šťávy vyvolává změnu v expresi u 3 000 genů. Samotný hesperidin přitom dokáže ovlivnit jen zhruba 2 000 genů. I tak je to obdivuhodné. Pouhá jedna fytoživina z tisíce, a dokáže ovlivnit expresi tisíců úseků našeho DNA? To je opravdu neuvěřitelné!
A ty změny v průtoku krve nejsou teoretické. Výzkumníci vybrali dobrovolníky citlivé na chlad – se studenýma rukama a chodidly. Umístili je do klimatizované místnosti a měřili jim v konečcích prstů teplotu po vypití placebo nápoje (rozpustný nápoj s příchutí pomeranče a barvivem) a po vypití nápoje se dvěmi dávkami skutečných citrusových fytoživin. V placebo skupině lidem prsty chladly stále víc a víc. Teplota prstů časem poklesla zhruba o 5 °C. Prsty těch, kteří vypili nízké nebo vysoké dávky citrusu, se ochladily mnohem méně. Je to proto, že jejich tok krve zůstal stabilní. Tady opět vidíte laserový test.
Když je naše tělo vystaveno nízkým teplotám, začne odvádět krev z okrajových částí do středu těla, který musí zůstat v teple. Pokud si před lyžováním dáte ke svačině pár pomerančů, můžete snížit své riziko vzniku omrzlin. Pomeranč totiž pomůže udržet průtok krve do prsů na rukou a nohou.
Vědci dokonce vybrali ženy a vložili jejich ruce do chladné vody. Jak můžete vidět, v citrusové skupině se teplota prstů vrátila do normálu rychleji. Je samozřejmě příjemné mít teplé ruce, ale dobrý tok krve do prstů není tak důležitý, jako dobrý průtok krve do mozku.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- C. Morand, C. Dubray, D. Milenkovic, D. Lioger, J. F. Martin, A. Scalbert, A. Mazur. Hesperidin contributes to the vascular protective effects of orange juice: A randomized crossover study in healthy volunteers. Am. J. Clin. Nutr. 2011 93(1):73 - 80
- H. Takumi, H. Nakamura, T. Simizu, R. Harada, T. Kometani, T. Nadamoto, R. Mukai, K. Murota, Y. Kawai, J. Terao. Bioavailability of orally administered water-dispersible hesperetin and its effect on peripheral vasodilatation in human subjects: Implication of endothelial functions of plasma conjugated metabolites. Food Funct 2012 3(4):389 - 398
- A. Mizrahi, P. Knekt, J. Montonen, M. A. Laaksonen, M. Heliövaara, R. Järvinen. Plant foods and the risk of cerebrovascular diseases: A potential protection of fruit consumption. Br. J. Nutr. 2009 102(7):1075 - 1083
- D. Milenkovic, C. Deval, C. Dubray, A. Mazur, C. Morand. Hesperidin displays relevant role in the nutrigenomic effect of orange juice on blood leukocytes in human volunteers: A randomized controlled cross-over study. PLoS ONE 2011 6(11):e26669
- G. Sivagami, R. Vinothkumar, C. P. Preethy, A. Riyasdeen, M. A. Akbarsha, V. P. Menon, N. Nalini. Role of hesperetin (a natural flavonoid) and its analogue on apoptosis in HT-29 human colon adenocarcinoma cell line--a comparative study. Food Chem. Toxicol. 2012 50(3 - 4):660 - 671
- R. B. Birari, K. K. Bhutani. Pancreatic lipase inhibitors from natural sources: Unexplored potential. Drug Discov. Today 2007 12(19 - 20):879 - 889
- S. M. Snyder, J. D. Reber, B. L. Freeman, K. Orgad, D. L. Eggett, T. L. Parker. Controlling for sugar and ascorbic acid, a mixture of flavonoids matching navel oranges significantly increases human postprandial serum antioxidant capacity. Nutr Res. 2011 31(7):519 - 526
- S.-L. Hwang, P.-H. Shih, G.-C. Yen. Neuroprotective effects of citrus flavonoids. J. Agric. Food. Chem. 2012 60(4):877 - 885
- N. P. Aptekmann, T. B. Cesar. Orange juice improved lipid profile and blood lactate of overweight middle-aged women subjected to aerobic training. Maturitas 2010 67(4):343 - 347
- K. J. Joshipura, A. Ascherio, J. E. Manson, M. J. Stampfer, E. B. Rimm, F. E. Speizer, C. H. Hennekens, D. Spiegelman, W. C. Willett. Fruit and vegetable intake in relation to risk of ischemic stroke. JAMA 1999 282(13):1233 - 1239
- M. S. DuPont, Z. Mondin, G. Williamson, K. R. Price. Effect of variety, processing, and storage on the flavonoid glycoside content and composition of lettuce and endive. J. Agric. Food. Chem. 2000 48(9):3957 - 3964
- D. F. Romagnolo, O. I. Selmin. Flavonoids and cancer prevention: a review of the evidence. J Nutr Gerontol Geriatr. 2012 31(3):206-238
- A. Holzer. 2010. Laser Doppler Flowmeter.
- M. M. Murphy, L. M. Barraj, D. Herman, X. Bi, R. Cheatham, R. K. Randolph. Phytonutrient intake by adults in the United States in relation to fruit and vegetable consumption. J Am Diet Assoc 2012 112(2):222-229
Images thanks to PetitPlat – Stephanie Kilgast via flickr. Thanks to Ellen Reid and Shane Barrett for their Keynote help.