Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Otrava noroviry z potravin ošetřených pesticidy
Bio potraviny mohou pro konzumenty představovat nižší riziko, jelikož neobsahují pesticidy, které by mohly být kontaminovány fekálními patogeny.
I když zdrojem nejvážnějších původců otravy potravinami, například salmonely, jsou převážně živočišné potraviny, například většina úmrtí souvisejících s otravou potravinami byla připisována drůbeži, tak každý rok miliony Američanů onemocní kvůli rostlinným výrobkům zamořeným noroviry.
Noroviry se mohou šířit z člověka na člověka fekálně-orální cestou nebo vdechnutím ve vzduchu rozptýlených zvratků nemocné osoby. Tím lze vysvětlit většinu nákaz noroviry z potravin. Ale značná část zůstává nevysvětlená. Jak jinak by se na naše ovoce a zeleninu dostaly fekální viry? Jsou stříkány přímo na plodiny společně s pesticidy! Voda, která se používá na rozstřikování pesticidů na plodiny, může být užitková voda načerpaná z rybníků nebo jezírek kontaminovaných fekálními patogeny. Použití pesticidů proto může představovat nejen chemické nebezpečí, ale také mikrobiologické nebezpečí pro veřejné zdraví.
Jaké je tedy nabízené řešení? Přidat více chemikálií! „Zahrnutí antivirových látek do vodou ředěných pesticidů může být vhodným způsobem, jak snížit virologické zdravotní riziko způsobené použitím takových pesticidů.“ Nebo si můžeme vybírat bio potraviny.
V každém případě bychom měli veškeré ovoce a zeleninu omývat pod tekoucí vodou. Jedním z řešení znečištění je totiž jeho zředění.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- K. Verhaelen, M. Bouwknegt, S. A. Rutjes, A. M. de Roda Husman. Persistence of human norovirus in reconstituted pesticides--pesticide application as a possible source of viruses in fresh produce chains. Int. J. Food Microbiol. 2013 160(3):323 - 328.
- A. J. Hall, V. G. Eisenbart, A. L. Etingüe, L. H. Gould, B. A. Lopman, U. D. Parashar. Epidemiology of foodborne norovirus outbreaks, United States, 2001-2008. Emerging Infect. Dis. 2012 18(10):1566 - 1573.
- J. A. Painter, R. M. Hoekstra, T. Ayers, R. V. Tauxe, C. R. Braden, F. J. Angulo, P. M. Griffin. Attribution of foodborne illnesses, hospitalizations, and deaths to food commodities by using outbreak data, United States, 1998-2008. Emerging Infect. Dis. 2013 19(3):407 - 415
- C. Potera. Pesticide spraying may spread norovirus. Environ. Health Perspect. 2013 121(5):a148
Images thanks to tpmartins and Roger Smith via flickr, and the CDC