Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Aneurysma břišní aorty: časovaná bomba
Milion Američanů má tiché aneurysma břišní aorty (AAA), která se časem může stát život ohrožujícím.
Aorta je největší tepna v našem těle. Má tloušťku zahradní hadice. Vychází přímo ze srdce, prochází dolů břichem a pak se dělí na dvě větve, které vedou do obou nohou.
Naše srdce uhodí asi 40 milionkrát ročně a každý úder srdce vysílá tlakovou vlnu směřující dolů do této „hadice“, takže by měla být silná, pružná a elastická, aby dokázala zvládat všechny pulsní nárazy přečerpávané krve. Ale co když je naše aorta ztuhlá kvůli ateroskleróze, zanícená kvůli oxidovanému cholesterolu, ucpaná tuky?
Takto by měla vypadat vnitřní výstelka naší aorty; vše je hladké, ohebné a elastické. Ale pokud ve stravě přijímáme příliš mnoho nasycených tuků, začnou se objevovat tukové pláty, což může vést k zánětu, vředům a kalcifikaci. Stěny naší aorty se mohou oslabit, začnou se vytahovat a při tom tlaku může dojít k vydutí stěny. A pokud je ta výduť příliš velká, může prasknout a pak zemřete.
Toto vydutí stěny se nazývá aneuryzma břišní aorty. Trpí jím několik milionů Američanů, ale většina o tom neví. Aneuryzma může být jako tikající bomba, je stále větší a větší, ale vy to necítíte – dokud nepraskne. Prvním a jediným příznakem je tudíž obvykle bolestivá smrt. Z tohoto důvodu se dnes doporučuje nejrizikovější skupině, což jsou kuřáci mužského pohlaví starší 65 let, aby si nechali udělat sonogram, který má prokázat, zda v břiše nemají aneuryzma.
Ale více než polovina pacientů, které aneuryzma břišní aorty postihne, do této skupiny nespadá; jsou to ženy, nekuřáci či osoby mladší 65 let, takže je tu patrně nějaký hlavní rizikový faktor, kterému ještě nerozumíme.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
Images thanks to J. Heuser, NIH, Edwin P. Ewing, Jr., Grahams Child, Bionerd, Michel de Villeneuve via Wikimedia Commons, and Thompson & Bell.