Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Červené vs. bílé víno z hlediska rizika vzniku rakoviny prsu
Mírná úprava životosprávy, včetně vyřazení alkoholu, může snížit riziko rakoviny prsu na polovinu. Nicméně některé odrůdy hroznů zřejmě obsahují přírodní inhibitory aromatázy, které mohou potlačovat schopnost nádorů prsu vyrábět si svůj vlastní estrogen.
Je-li ženě diagnostikována rakovina prsu, riziko úmrtí může snížit téměř na polovinu, bez rozdílu, jde-li o nádor s estrogen pozitivními nebo negativními receptory. Stačí provést několik drobných změn v životním stylu. Tou první je konzumace pěti a více porcí ovoce a zeleniny denně, tou druhou chůze jen půl hodiny denně šest dní v týdnu.
Není lepší rakovině prsu především předcházet? Pokud se budete řídit doporučenými dietní pokyny pro prevenci rakoviny, snížíte opravdu riziko vzniku nádorového onemocnění? Když si ohlídáte váhu, budete jíst více rostlinných a méně živočišných potravin, snížíte konzumaci alkoholu a jste-li žena, tak budete kojit, pak podle největší prospektivní studie v historii můžete výrazně snížit riziko vzniku rakoviny prsu, rakoviny endometria, kolorektálního karcinomu, rakoviny plic, ledvin, žaludku i rakoviny gastrointestinálního traktu, což v podstatě znamená rakovinu orofaciální oblasti, a snížíte i riziko vzniku rakoviny jater, jícnu a dalších orgánů.
Nejefektivnější doporučení zní: Jíst převážně potraviny rostlinného původu. Například studie ve Velké Británii ukázala, že za pouhý rok se v Británii objevilo 14 902 případů rakoviny, která se rozvinula na základě expozice před 10 lety. Co bylo tím zdrojem zodpovědným za tisíce případů rakoviny? Nedostatečný příjem ovoce a zeleniny. Pokud by se jednalo o chemickou látku či obdobný zdroj, který způsobí 14 000 případů rakoviny, lidé by volali po jeho zakázání. Když je tím karcinogenem nedostatečná konzumace ovoce a zeleniny, s nikým to ani nehne.
A jak je to s kouřením? Zdravý životní styl je definován výčtem čtyř věcí: 1. Pohyb. 2. Změna stravy. Místo standardní západní stravy s vysokým obsahem masa, mléčných výrobků, tuku a cukru konzumovat racionálnější stravu, například zelenou a žlutou zeleninu, luštěniny, ovoce. 3. Vyloučení tabáku. 4. Vyhýbání se alkoholu. Mladé ženy, které tyto čtyři věci zařadí do svého životního stylu, budou mít riziko vzniku rakoviny prsu redukované na polovinu, u starších žen bude riziko nižší dokonce o 80 %!
Mírné pití alkoholu může zvýšit riziko rakoviny prsu, ale pokud se ženy odmítají zříci alkoholu, co je méně karcinogenní: červené nebo bílé víno? Studie Harvard Women’s Health ukazuje na nižší nebo dokonce žádné riziko u červeného vína a možná víme proč. Vzpomeňte si, že houby dokázaly potlačit aktivitu aromatázy, což je enzym, který využívají nádorové buňky k produkci vlastního estrogenu. Pokud obdobně zhodnotíte vliv ovoce v rámci experimentu, jahody budou na druhém místě a hrozny bezkonkurenčně zvítězí. Ale jaký druh hroznů? Zelené hrozny používané k výrobě bílého vína neměly stejné působení ve srovnání s těmi, ze kterých se lisuje červené víno. „Červené víno může působit jako inhibitor aromatázy, a tak snížit zvýšené riziko karcinomu prsu spojené s konzumací alkoholu v červeném víně.“
Proč se vůbec vystavovat riziku, když prostě můžeme jíst hrozny? A pokud už je jíte, vybírejte si ty se semeny, protože fungují ještě lépe.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- L. M. Sánchez-Zamorano, L. Flores-Luna, A. Angeles-Llerenas, I. Romieu, E. Lazcano-Ponce, H. Miranda-Hernández, F. Mainero-Ratchelous, G. Torres-Mejía. Healthy lifestyle on the risk of breast cancer. Cancer Epidemiol. Biomarkers Prev. 2011 20(5):912 - 922
- J. P. Pierce, M. L. Stefanick, S. W. Flatt, L. Natarajan, B. Sternfeld, L. Madlensky, W. K. Al-Delaimy, C. A. Thomson, S. Kealey, R. Hajek, B. A. Parker, V. A. Newman, B. Caan, C. L. Rock. Greater survival after breast cancer in physically active women with high vegetable-fruit intake regardless of obesity. J. Clin. Oncol. 2007 25(17):2345 - 2351
- D. M. Parkin, L. Boyd. 4. Cancers attributable to dietary factors in the UK in 2010. I. Low consumption of fruit and vegetables. Br. J. Cancer 2011 105 (Suppl 2):S19 - S23
- C. Shufelt, C. N. B. Merz, Y. Yang, J. Kirschner, D. Polk, F. Stanczyk, M. Paul-Labrador, G. D. Braunstein. Red versus white wine as a nutritional aromatase inhibitor in premenopausal women: A pilot study. J Womens Health (Larchmt) 2012 21(3):281 - 284
- S. M. Zhang, I.-M. Lee, J. E. Manson, N. R. Cook, W. C. Willett, J. E. Buring. Alcohol consumption and breast cancer risk in the Women's Health Study. Am. J. Epidemiol. 2007 165(6):667 - 676
- S. Chen, X. Z. Sun, Y. C. Kao, A. Kwon, D. Zhou, E. Eng. Suppression of breast cancer cell growth with grape juice. Pharmaceutical biology 1998 36(Suppl 1):53 - 61
- D. Romaguera, A.-C. Vergnaud, P. H. Peeters, C. H. van Gils, D. S. M. Chan, P. Ferrari, I. Romieu, M. Jenab, N. Slimani, F. Clavel-Chapelon, G. Fagherazzi, F. Perquier, R. Kaaks, B. Teucher, H. Boeing, A. von Rüsten, A. Tjonneland, A. Olsen, C. C. Dahm, K. Overvad, J. R. Quirós, C. A. Gonzalez, M. J. Sánchez, C. Navarro, A. Barricarte, M. Dorronsoro, K.-T. Khaw, N. J. Wareham, F. L. Crowe, T. J. Key, A. Trichopoulou, P. Lagiou, C. Bamia, G. Masala, P. Vineis, R. Tumino, S. Sieri, S. Panico, A. M. May, H. B. Bueno-de-Mesquita, F. L. Büchner, E. Wirfält, J. Manjer, I. Johansson, G. Hallmans, G. Skeie, K. B. Borch, C. L. Parr, E. Riboli, T. Norat. Is concordance with World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research guidelines for cancer prevention related to subsequent risk of cancer? Results from the EPIC study. Am. J. Clin. Nutr. 2012 96(1):150 - 163
- E. T. Eng, D. Williams, U. Mandava, N. Kirma, R. R. Tekmal, S. Chen. Anti-aromatase chemicals in red wine. Ann. N.Y. Acad. Sci. 2002 963(1):239 - 246
Images thanks to walknboston via flickr; and Peggy Greb, André Karwath, and Scott Bauer, U.S. Department of Agriculture via Wikimedia. Thanks to Maxim Fetissenko, PhD, and Laurie-Marie Pisciotta for their help with Keynote!