Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Detoxikace chlorelou
Vědci otestovali chlorelu proti onemocnění jater, cholesterolu a pro detoxikaci karcinogenů.
Deprese je vysilující duševní nemoc, která výrazně zhoršuje kvalitu života. Léky nefungují příliš dobře a mají spoustu vedlejších účinků. Hledání alternativních antidepresivních prostředků s řádnou účinností a vysokou bezpečností je tedy nutností. Existuje jistá zelená řasa, zvaná chlorela, která byla využívána jako výživový doplněk a alternativní medicína v Asii po celá staletí. Tak proč to neotestovat?
Randomizovaná a kontrolovaná studie vlivu chlorely na pacienty s depresí. Subjekty byly náhodně rozděleny do dvou skupin. Jedna dostávala standardní terapii a druhá tu stejnou terapii s přídavkem 1 800 mg chlorely. To je asi tři čtvrtiny lžičky denně. Došlo k významnému zlepšení fyzických a kognitivních příznaků deprese i úzkosti.
Páni! Jenže jaké slovo nám v názvu studie chybí? Provedena byla „randomizovaná kontrolovaná studie chlorely.“ My však chceme „randomizovanou, placebem kontrolovanou studii.“ Zde srovnávali chlorelu s ničím. Polovina dostala zvláštní ošetření a druhá polovina nedostala navíc nic. To je perfektní situace pro projevení placebo efektu, tím spíše, že měření ukazatelů v tomto případě znamenalo ptát se, jak se účastníci subjektivně cítí. Mohli byste namítnout, že chlorela přece vyjde jen na cca 2 Kč denně a je pro nás zdravotně přínosná tak či tak. Navíc je deprese hodně vážným onemocněním, tak proč chlorelu nezkusit? To by pochopitelně šlo, ale já bych stejně rád věděl, jestli vážně funguje nebo ne.
Tato další studie chlorely, na kterou jsem poukázal, má podobný problém. Přinejmenším však měla objektivně vyčíslený výsledek – významné zmírnění zánětu jater. Tato studie ovšem neměla vůbec žádnou kontrolní skupinu. Možná se jim tak udělalo lépe nehledě na chlorelu. První randomizovaná, dvojitě zaslepená, placebem kontrolovaná studie chlorely v léčbě jaterního onemocnění byla provedena až nedávno.
A nešlo o libovolné jaterní onemocnění, nýbrž o nealkoholové ztučnění jater, které kvůli pandemii obezity nyní postihuje 1 ze 4 lidí na Zemi. Podívejme se, jestli užívání 1 200 mg chlorely denně pomůže. To je asi polovina čajové lžičky, což vychází zhruba na 1 Kč denně. Došlo ke značnému poklesu zánětu jater, pravděpodobně proto, že účastníci užívající chlorellu významně ztratili na váze. Hubnuli asi 0,5 kg týdně po více než 8 týdnů. To by také vysvětlovalo významné zlepšení hladin cukrů v krvi nalačno. Vědci dospěli k závěru, že chlorela má významné účinky na snižování hmotnosti a významně zlepšuje funkci jater.
Co takhle dvojitě zaslepená, randomizovaná, placebem kontrolovaná studie zaměřená na chlorelu a cholesterol? Ve srovnání s kontrolní skupinou dosáhla skupina užívající chlorelu pozoruhodných změn v hodnotách celkového cholesterolu. Skvělé, o kolik to bylo? Pouze o 1,6 %. Cože?! A všimněte si, že je zde řeč o celkovém cholesterolu. Pokud se zaměříme na to, na čem skutečně záleží, tedy na LDL cholesterol, žádný účinek se nedostavil.
Naštěstí jiné studie zjistily něco jiného. Metaanalýza 19 randomizovaných kontrolovaných studií vlivu chlorely na cholesterol, zahrnující stovky subjektů, ukázala, že lidé užívající chlorelu dosáhli poklesu LDL cholesterolu v průměru o 0,2 mmol/l a dokonce jim poklesl o několik čísel i krevní tlak. Čtyři a více gramů denně po dobu nejméně 8 týdnů se jeví jako ideální. To by byly asi 2 čajové lžičky denně. To je hodně chlorely. Pokud však přijdete na způsob, jak ji chutně zakomponovat do jídelníčku, může to pomoci.
Toto je nejnovější studie: výživou proti vysokému cholesterolu. Účastníci jedli tři vejce denně a k tomu někteří dostávali pár lžic chlorely, ostatní nic. V této dvojitě zaslepené, randomizované, placebem kontrolované studii 35 účastníků požívalo ze stravy 510 mg cholesterolu pocházejícího ze tří vajec, souběžně s dávkou chlorely nebo srovnatelným placebem po dobu 4 týdnů. Ti, kteří dostávali jen vajíčka, měli 14% vzestup LDL cholesterolu. S chlorelou bylo číslo značně menší. Chlorella proto může být užitečná při udržování zdravých hladin cholesterolu v krvi. Jiným řešením by bylo předně nejíst tři vejce denně.
To mi připomíná tuto další studii. Ta hodnotila schopnost chlorely detoxikovat karcinogenní heterocyklické aminy způsobující rakovinu. Jde o chemikálie vznikající při smažení, pečení nebo grilování masa. Zdálo se, že chlorela snížila hladiny jednoho ze vzniklých karcinogenů z masa, které pak proudí lidským tělem, ale pokles nedosáhl statistické významnosti.
Co takhle polycyklické aromatické uhlovodíky, další třída sloučenin způsobujících rakovinu; nacházejí se zejména v uzeném mase a cigaretách, obsahují mnoho genotoxických karcinogenů poškozujících DNA. A opět se zdálo, že chlorela jejich hladiny snižuje, ale ne významně. Přesto, pokud se chystáte zasednout ke snídani složené z šunky a vajec, nebo něčeho podobného, ujistěte se, že přidáte spoustu chlorely – až budou vejce a šunka zelené.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Panahi Y, Badeli R, Karami GR, Badeli Z, Sahebkar A. A randomized controlled trial of 6-week Chlorella vulgaris supplementation in patients with major depressive disorder. Complement Ther Med. 2015;23(4):598-602.
- Azocar J, Diaz A. Efficacy and safety of Chlorella supplementation in adults with chronic hepatitis C virus infection. World J Gastroenterol. 2013;19(7):1085-90.
- Ebrahimi-mameghani M, Sadeghi Z, Abbasalizad farhangi M, Vaghef-mehrabany E, Aliashrafi S. Glucose homeostasis, insulin resistance and inflammatory biomarkers in patients with non-alcoholic fatty liver disease: Beneficial effects of supplementation with microalgae Chlorella vulgaris: A double-blind placebo-controlled randomized clinical trial. Clin Nutr. 2017;36(4):1001-1006.
- Ryu NH, Lim Y, Park JE, et al. Impact of daily Chlorella consumption on serum lipid and carotenoid profiles in mildly hypercholesterolemic adults: a double-blinded, randomized, placebo-controlled study. Nutr J. 2014;13:57.
- Fallah AA, Sarmast E, Habibian Dehkordi S, et al. Effect of Chlorella supplementation on cardiovascular risk factors: A meta-analysis of randomized controlled trials. Clin Nutr. 2017;S0261-5614(17):31351-1.
- Kim S, Kim J, Lim Y, Kim YJ, Kim JY, Kwon O. A dietary cholesterol challenge study to assess Chlorella supplementation in maintaining healthy lipid levels in adults: a double-blinded, randomized, placebo-controlled study. Nutr J. 2016;15(1):54.
- Lee I, Tran M, Evans-nguyen T, et al. Detoxification of chlorella supplement on heterocyclic amines in Korean young adults. Environ Toxicol Pharmacol. 2015;39(1):441-446.
- Yang M, Youn JI, Kim SJ, Park JY. Epigenetic modulation of Chlorella (Chlorella vulgaris) on exposure to polycyclic aromatic hydrocarbons. Environ Toxicol Pharmacol. 2015;40(3):758-63.
- Younossi ZM, Koenig AB, Abdelatif D, Fazel Y, Henry L, Wymer M. Global epidemiology of nonalcoholic fatty liver disease-Meta-analytic assessment of prevalence, incidence, and outcomes. Hepatology. 2016;64(1):73-84.
Image credit: Philipp Alexander via Flickr. Image has been modified. Motion graphics by Avocado Video.