Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Doplňky stravy s omega-3 rostlinného původu
Pokud si za svůj zdroj omega-3 mastných kyselin s dlouhým řetězcem vybereme doplňky vyrobené z řas, můžeme získat přínosy konzumace ryb bez doprovodných rizik.
Vypadají takto. Pěstují se jako bio. Takže žádné těžké kovy a žádné průmyslové toxiny. Vypěstujeme a sklidíme je bez prolévání krve. Tuňák Charlie vypadá v reklamách šťastněji než ve skutečnosti.
Pěstování těchto řas je udržitelné, nedochází k žádnému podílení se na hubení mořských živočichů. Pěstování je velmi hygienické. Není to jako s rybami, u kterých jsou s tím problémy, jak jste se dozvěděli třeba v letošní zprávě o objevení nové rybí tasemnice, škulovce, v Severní Americe. To, co vidíte na obrázku, nejsou nudle. Jídlo je třeba brát jako celý balíček. „Ne, pane číšníku, já se vám nesnažím znepříjemňovat práci, chtěl bych jen dostat své omega-3, ale mohl bych poprosit alespoň o to, aby byla ta ryba bez tasemnic?“ Takhle to nefunguje. Jídlo je balíček. Ačkoliv vypadá rybí tasemnice odpudivě, není tak hrozivá jako prasečí tasemnice. Zde ji vidíte čouhat a zde doslova požírá něčí mozek. Můžete však získat všechny výhody i bez těchto a jiných rizik.
Omega 3 s dlouhým řetězcem, „DHA“ ve zlatých řasách (zlativky), byla shledána 100% bioekvivalentní DHA obsažené v rybím mase. Bio, hygienické, udržitelné, nekrvavé, bioekvivalentní. A můžou být dokonce i levnější.
Máme tedy na výběr, můžeme omega-3 s dlouhým řetězcem získat tímto způsobem, nebo tímto způsobem. Ano, lidé, kteří nejedí zvířata, mají ve svém těle velmi nízké hladiny průmyslových toxinů, ale také mají velmi nízké hladiny omega-3 s dlouhým řetězcem. Doporučuji proto každému, aby denně užíval 250 mg DHA na bázi mikrořas. A když říkám každému, myslím opravdu všechny. Dokonce ani většina konzumentů ryb nepřijímá dostatek DHA pro optimální zdraví.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- B. Wicht, T. Scholz, R. Peduzzi, & R. Kuchta. First record of human infection with the tapeworm Diphyllobothrium nihonkaiense in North America. Am J Trop Med Hyg, 78(2):235-238, 2008.
- L.M. Arterburn, H.A. Oken, J.P. Hoffman, E. Bailey-Hall, G. Chung, D. Rom, J. Hamersley, & D. McCarthy. Bioequivalence of Docosahexaenoic acid from different algal oils in capsules and in a DHA-fortified food. Lipids, 42(11):1011-1024, 2007.
- M. Kornsteiner, I. Singer, & I. Elmadfa. Very low n-3 long-chain polyunsaturated fatty acid status in Austrian vegetarians and vegans. Ann Nutr Metab, 52(1):37-47, 2008.