Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Fekální rezidua v kuřecím mase
Vědci pomocí laserových zobrazovacích technik zjišťovali, jak velká část maloobchodního kuřecího masa je kontaminována fekáliemi.
V loňském roce byla laserová technologie využita i jinak: „Detekce fekálních reziduí v drůbežím mase v laserovém zobrazení.“
V továrnách, kde jsou kuřata zpracována, jsou ptáci kucháni kovovým háčkem, který často trhá střeva. Z toho důvodu se na kůži kuřat může dostat obsah střev, který na ní ulpívá, a to díky rupturám, které jsou způsobeny tímto procesem. Střevní obsah lze zachytit laserovým skenováním.
Jaký podíl těchto jatečně zpracovaných kuřat tedy bývá kontaminován výkaly? 92 %. Devět kuřat z deseti. U prasat nebo skotu nekonzumujeme jejich kůži. Jedná se o problém u kuřat či ryb, protože konzumujeme jejich kůži; proto jsme více vystaveni fekálním bakteriím. A tak to doma nezkoušejte.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- M. E. Darvin, A. Patzelt, F. Knorr, U. Blume-Peytavi, W. Sterry, and J. Lademann. One-year study on the variation of carotenoid antioxidant substances in living human skin: influence of dietary supplementation and stress factors. J Biomed Opt, 13(4):044028, 2008.
- B. Cho, M. S. Kim, K. Chao, K. Lawrence, B. Park, and K. Kim. Detection of fecal residue on poultry carcasses by laser-induced fluorescence imaging. J. Food Sci., 74(3):-154, 2009.