Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Fritované toxiny
Těkavé toxické látky vytvářené při fritování mohou představovat riziko pro naši dýchací soustavu.
Smažení není špatné jen proto, že se při něm zničí více živin a oleje jsou jen prázdné kalorie. Nikdy bychom neměli své jídlo fritovat, protože při tom vznikají toxické těkavé karcinogeny. Dokonce bychom ani neměli dovolit, aby někdo jiný v našem bytě fritoval. Stejně jako kouření z druhé ruky, i zamoření bytu výpary vznikajícími při fritování vás může vystavit riziku. Pokud na tom však někdo trvá, určitě zajistěme, aby byla okna otevřená a kuchyň dobře odvětraná.
Některé oleje jsou v tomto horší než jiné. Který olej je na fritování nejhorší? Řepkový, kokosový, světlicový nebo extra panenský olivový olej? Nejhorší je kokosový olej, ten bychom neměli používat nikdy. Který je naopak nejméně škodlivý? Z řepkového oleje vznikalo nejméně potenciálně toxických chemikálií.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Hercberg S, Czernichow S, Galan P. Tell me what your blood beta-carotene level is, I will tell you what your health risk is! The viewpoint of the SUVIMAX researchers. Ann Nutr Metab. 2009;54(4):310-2. Epub 2009 Sep 22.
- Katragaddaa HR, Fullanab A., Sidhua S., Carbonell-Barrachinac AA. Emissions of volatile aldehydes from heated cooking oils. Food Chemistry, Volume 120, Issue 1, 1 May 2010, Pages 59-65.
Image thanks to Kristin via flickr