Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Glykotoxiny
Konečné produkty pokročilé glykace (AGE) obsažené v našem jídle jsou podezřelé z urychlování procesu stárnutí.
Koncové produkty pokročilé glykace, známé pod zkratkou AGE, jsou považovány za gerontotoxiny – geronto jako ve slově gerontologie. Jedná se toxiny stárnutí, o kterých se domníváme, že urychlují proces stárnutí; multisystémový pokles anatomické integrity a funkce. AGE vážou dohromady proteiny, což způsobuje tuhost tkání, oxidační stres a zánět. V mozku mohou přispívat k demenci; v očích k šedému zákalu a makulární degeneraci. V tepnách a srdci vyvolávají hypertenzi, aterosklerózu, srdeční selhání a mrtvici; dále pak anémii, onemocnění ledvin, osteoporózu a ztrátu svalové hmoty. Existují dva zdroje těchto toxinů. S jedním toho moc nenaděláme – vyrábí je sám náš organismus jako přirozené odpadní produkty metabolismu. Ale druhým zdrojem je naše strava. Výzkum prováděný v 70. letech na krysách zjistil, že AGE se příliš dobře nevstřebávají, a proto byly dietní zdroje považovány za nepodstatné – a to až do doby o 25 let později, kdy jsme to konečně otestovali na lidech. A podívejme se, zjistili jsme, že AGE pocházející ze stravy, které jsou absorbovány do krevního oběhu, mohou představovat významný zdroj chemicky a biologicky aktivních toxinů. Tudíž bychom měli vyloučit potraviny a způsoby přípravy pokrmů spojené s nejvyšším obsahem AGE.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Semba RD, Nicklett EJ, Ferrucci L. Does accumulation of advanced glycation end products contribute to the aging phenotype? J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2010 Sep;65(9):963-75. Epub 2010 May 17.
- Sgarbieri VC, Amaya J, Tanaka M, Chichester CO. Response of rats to amino acid supplementation of brown egg albumin. J Nutr. 1973 Dec;103(12):1731-8.
- Koschinsky T, He CJ, Mitsuhashi T, Bucala R, Liu C, Buenting C, Heitmann K, Vlassara H. Orally absorbed reactive glycation products (glycotoxins): an environmental risk factor in diabetic nephropathy. Proc Natl Acad Sci U S A. 1997 Jun 10;94(12):6474-9.
- Krautwald M, Münch G. Advanced glycation end products as biomarkers and gerontotoxins - A basis to explore methylglyoxal-lowering agents for Alzheimer's disease? Exp Gerontol. 2010 Oct;45(10):744-51. Epub 2010 Mar 6.
- Uribarri J, Woodruff S, Goodman S, Cai W, Chen X, Pyzik R, Yong A, Striker GE, Vlassara H. Advanced glycation end products in foods and a practical guide to their reduction in the diet. J Am Diet Assoc. 2010 Jun;110(6):911-16.e12.
Image thanks to Christopher Craig /flickr