Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Ideální dávka fytosterolů
Lidé konzumující stravu založenou na rostlinných potravinách přijímají nejvíce fytosterolů, přesto je ještě co zlepšovat, chceme-li opravdu maximalizovat vylučování cholesterolu.
Pokud jsou zásobníky našich enterocytů sloužící k vychytávání látek z natráveného jídla z poloviny zaplněné fytosteroly, může se stát, že jimi budou vitamíny vytlačeny?
To jsme až do minulého roku nevěděli. Každopádně odpověď zní: Ne. Ani při obrovském příjmu 9 gramů. Vstřebávání vitamínů nebylo nijak dotčeno. Rostlinné stanoly snižovaly koncentrace špatného cholesterolu úměrně jejich dávce, ale koncentrace antioxidantů v krvi zůstávaly stále stejné. Devět gramů je přitom asi desetkrát více, než lze očekávat dokonce i ze zdravé stravy. Účinek se však v jistém okamžiku ustálí. Při příjmu devíti gramů denně byste skončili až tady, na konci grafu. Jak však vidíte, křivka snižování hladin cholesterolu se začíná vyrovnávat už okolo dávky dvou gramů. Maximálního účinku proti cholesterolu proto můžeme dosáhnout už při 2 gramech, 2 000 miligramech.
Měření ukázalo, že na standardní americké stravě přijmete jen okolo 78 miligramů denně. Tady vidíte výsledek vzorové stravy doporučené American Heart Association. A tady pak vidíte, jak vysoko dosáhnou lidé konzumující stravu na rostlinném základě. Je to více, než kam dosáhne jakýkoliv jiný výživový směr. Takové množství by vám mohlo snížit cholesterol o pěkných pět procent.
Nicméně je zde rozhodně ještě další prostor ke zlepšení, je-li to nutné. Ti, kteří zlepšili svou stravu natolik, že už nepřijímají žádný cholesterol ze stravy, by měli mít eso v rukávě. Ve vzácných případech však naše tělo nemusí dokázat snížit svou vlastní (endogenní) tvorbu cholesterolu. Zdvojnásobením příjmu fytosterolů můžeme jednoduše zdvojnásobit míru snížení hladin LDL cholesterolu, tedy až na deset procent, čímž můžeme získat dvojnásobné snížení rizika srdečního onemocnění.
Pokud jde o konkrétní celistvé rostlinné zdroje dobře sloužící k maximalizaci výsledného snížení cholesterolu, semena (hlavně sezam), ořechy (zejména pistácie) a luštěniny (například arašídy), mají fytosterolů nejvíce.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Racette SB, Spearie CA, Phillips KM, Lin X, Ma L, Ostlund RE Jr. Phytosterol-deficient and high-phytosterol diets developed for controlled feeding studies. J Am Diet Assoc. 2009 Dec;109(12):2043-51.
- Agren JJ, Tvrzicka E, Nenonen MT, Helve T, Hänninen O. Divergent changes in serum sterols during a strict uncooked vegan diet in patients with rheumatoid arthritis. Br J Nutr. 2001 Feb;85(2):137-9.
- Mensink RP, de Jong A, Lütjohann D, Haenen GR, Plat J. Plant stanols dose-dependently decrease LDL-cholesterol concentrations, but not cholesterol-standardized fat-soluble antioxidant concentrations, at intakes up to 9 g/d. Am J Clin Nutr. 2010 Jul;92(1):24-33.
- Phillips KM, Ruggio DM, Ashraf-Khorassani M. Phytosterol composition of nuts and seeds commonly consumed in the United States. J Agric Food Chem. 2005 Nov 30;53(24):9436-45.
- Demonty I, Ras RT, van der Knaap HC, Duchateau GS, Meijer L, Zock PL, Geleijnse JM, Trautwein EA. Continuous dose-response relationship of the LDL-cholesterol-lowering effect of phytosterol intake. J Nutr. 2009 Feb;139(2):271-84.
Images thanks to: Dbenbenn, Zscout370, Jacobolus, Indolences, and Technion via Wikimedia