Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Jak nezemřít na vysoký krevní tlak
Hlavním rizikovým faktorem zodpovědným za úmrtí je vysoký krevní tlak. Postihuje téměř 78 milionů Američanů, tedy jednoho ze tří dospělých. Jak stárneme, náš krevní tlak je stále vyšší a vyšší, a než je nám 60 let, zvýší se o více než polovinu výchozích hodnot. Pokud se to týká většiny stárnoucích lidí, není to jen nevyhnutelný důsledek stárnutí? Od 20. let minulého století víme, že lidé hypertenzí trpět nemusí.
Vědci změřili krevní tlak tisícům lidí, kteří žili v Keni, a jedli stravu slouženou z přirozených rostlinných potravin: celozrnné potraviny, fazole, zeleninu, ovoce a listové saláty. V průběhu stárnutí náš krevní tlak stoupá, ale obyvatelům Keni klesá.
Čím nižší tlak, tím lépe. Stanovená hodnota tlaku krve 140/90 mmHg je nahodilý údaj, dokonce i lidé s krevním tlakem 120/80 mmHg mohou mít prospěch ze snížení krevního tlaku. Pokud byste přišli k lékaři s krevním tlakem 120/80 mmHg, dostali byste určitě pochvalu.
Ale ideální krevní tlak, kdy žádného benefitu jeho snížením nedosáhnete, může být ve skutečnosti 110/70 mmHg. 110/70 mmHg? Je vůbec možné dosáhnout takového krevního tlaku? Je to normální hodnota u těch, kteří jedí zdravou stravu.
Během dvou let bylo ve venkovské keňské nemocnici přijato 1 800 pacientů. Kolik případů vysokého krevního tlaku bylo zaznamenáno? Nula. Není to fascinující? Srdeční onemocnění se tam zřejmě vyskytují v nízkém počtu. Ani to není úplně přesné, výskyt srdečních onemocnění byl nulový. Nevyskytl se jediný případ aterosklerózy, našeho hlavního zabijáka.
Také na venkově v Číně mají lidé celoživotně tlak okolo 110/70; sedmdesátiletí i šestnáctiletí lidé mají stejný krevní tlak. Afrika, Čína… naprosto odlišná strava, ale společným prvkem je to, že je převážně rostlinného původu a maso se konzumuje pouze při zvláštních příležitostech.
Proč si vlastně myslíme, že je to právě rostlinná strava, která chrání cévy? Protože v západním světě, jak poukázala Americká kardiologická společnost, jediná skupina lidí, která docílila nízkých hodnot tlaku krve (110/65), zahrnovala ty, kteří jedli výhradně rostlinnou stravu.
Jedná se o největší studii účastníků, kteří dnes jedí rostlinnou stravu; 89 000 lidí z Kalifornie. Studie porovnává konzumenty masa s flexitariány, kteří jedí maso spíše jednou týdně než denně, dále s těmi, kteří z masa jedí pouze ryby, a se skupinou těch, kteří maso nejí vůbec. Hodnotili je oproti těm, kteří nejedí ani maso, vejce nebo mléčné výrobky.
Jednalo se však o studii adventistů, takže i „nevegetariáni „ nejedli hodně masa, jedli poměrně dost ovoce a zeleniny, cvičili a nekouřili. Dokonce i ve srovnání se skupinou relativně zdravých „masožravců“ se zdálo, že dochází k postupnému poklesu hypertenze, jakmile lidé zvyšovali konzumaci rostlinné stravy. Totéž se stalo s diabetem a obezitou.
Můžeme eliminovat řadu rizik, když budeme jíst pouze rostlinnou stravu. Ale není to všechno nebo nic, není to černobílé. Jakýkoliv pokrok směrem ke zdravější stravě může mít významný přínos pro naše zdraví. Můžeme si to ukázat na jednom experimentu. Vegetariány necháte jíst maso (musíte jim za to dobře zaplatit). Jejich krevní tlak stoupne. Když lidem ze stravy odstraníte maso, krevní tlak jim klesne za pouhých 7 dní! Ve výsledku pak většina lidí mohla snížit či dokonce vysadit léky snižující krevní tlak. Dokonce museli přestat brát léky.
Jakmile léčíte příčinu, jakmile nemoc odstraníte, nemůžete brát léky na tlak, když jej máte v normálních hodnotách. Motala by se vám hlava, mohli byste upadnout a zranit se. Lékař vám musí léčbu vysadit. Nižší tlak s menším počtem léků, to je síla rostlin.
Doporučuje Americká kardiologická společnost bezmasou stravu? Doporučuje stravu s nízkým obsahem masa, dietu DASH. Proč ne úplně rostlinnou? Copak si odborníci, když byla navržena strava DASH, nebyli vědomi významného výzkumu provedeného F. Sackem z Harvardu? Oni si jej byli vědomi. Předseda výboru pro návrhy, který přišel s dietou DASH, byl Frank Sacks.
Dieta DASH byla výslovně navržena s cílem, aby lidé dosáhli na výhody snížení krevního tlaku vegetariánskou stravou, ale musela obsahovat dostatek živočišných produktů, aby byla přijatelná pro obecnou populaci. Nemysleli si, že by veřejnost mohla zvládnout pravdu.
V jejich obhajobě můžete vidět, jak o tom přemýšleli. Léky nikdy nefungují, pokud je neberete, strava nikdy nefunguje, pokud ji nekonzumujete. Domnívali se, že nikdo nebude jíst výhradně rostlinnou stravu, proto zmírnili svá tvrzení, aby mohli navrhnout nějaký kompromis. Pak by tato strava mohla mít v populačním měřítku pozitivní přínos. Řekněte to ale tisícům amerických rodin denně, které ztratí někoho blízkého kvůli vysokému krevnímu tlaku. Možná je čas začít říkat americké veřejnosti pravdu.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Go AS, Bauman MA, Coleman King SM, Fonarow GC, Lawrence W, Williams KA, Sanchez E; American Heart Association; American College of Cardiology; Centers for Disease Control and Prevention. An effective approach to high blood pressure control: a science advisory from the American Heart Association, the American College of Cardiology, and the Centers for Disease Control and Prevention. Hypertension. 2014 Apr;63(4):878-85.
- Donnison, C. (1929). BLOOD PRESSURE IN THE AFRICAN NATIVE. ITS BEARING UPON THE ÆTIOLOGY OF HYPERPIESIA AND ARTERIO-SCLEROSIS. The Lancet, 213(5497), 6-7.
- Walker AR, Walker BF. High high-density-lipoprotein cholesterol in African children and adults in a population free of coronary heart disease. Br Med J. 1978;2(6148):1336-7.
- Cholesterol Treatment Trialists' (CTT) Collaborators, Mihaylova B, Emberson J, Blackwell L, Keech A, Simes J, Barnes EH, Voysey M, Gray A, Collins R, Baigent C. The effects of lowering LDL cholesterol with statin therapy in people at low risk of vascular disease: Meta-analysis of individual data from 27 randomised trials. (2012). Lancet. 2012 Aug 11;380(9841):581-90.
- Law MR, Morris JK, Wald NJ. Use of blood pressure lowering drugs in the prevention of cardiovascular disease: meta-analysis of 147 randomised trials in the context of expectations from prospective epidemiological studies. BMJ. 2009 May 19;338:b1665.
- Morse, W., & Beh, Y. (1937). Blood Pressure Amongst Aboriginal Ethnic Groups Of Szechwan Province, West China. The Lancet, 229(5929), 966-968.
- Appel LJ, Brands MW, Daniels SR, Karanja N, Elmer PJ, Sacks FM; American Heart Association. Dietary approaches to prevent and treat hypertension: a scientific statement from the American Heart Association. Hypertension. 2006 Feb;47(2):296-308.
- Sacks FM, Kass EH. Low blood pressure in vegetarians: effects of specific foods and nutrients. Am J Clin Nutr. 1988 Sep;48(3 Suppl):795-800.
- Le LT, Sabaté J. Beyond meatless, the health effects of vegan diets: findings from the Adventist cohorts. Nutrients. 2014 May 27;6(6):2131-47.
- Donaldson AN. THE RELATION OF PROTEIN FOODS TO HYPERTENSION. Cal West Med. 1926 Mar;24(3):328-31.
- McDougall J, Thomas LE, McDougall C, Moloney G, Saul B, Finnell JS, Richardson K, Petersen KM. Effects of 7 days on an ad libitum low-fat vegan diet: the McDougall Program cohort. Nutr J. 2014 Oct 14;13:99.
- de Paula TP, Steemburgo T, de Almeida JC, Dall'Alba V, Gross JL, de Azevedo MJ. The role of Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) diet food groups in blood pressure in type 2 diabetes. Br J Nutr. 2012 Jul 14;108(1):155-62.
- Sacks FM, Kass EH. Low blood pressure in vegetarians: effects of specific foods and nutrients. Am J Clin Nutr. 1988 Sep;48(3 Suppl):795-800.
- Obarzanek E, Windhauser MM, Svetkey LP, Vollmer WM, McCullough M, Karanja N, Lin PH, Steele P, Proschan MA, et al. Rationale and design of the Dietary Approaches to Stop Hypertension trial (DASH). A multicenter controlled-feeding study of dietary patterns to lower blood pressure. Ann Epidemiol. 1995 Mar;5(2):108-18.
- Danaei G, Ding EL, Mozaffarian D, Taylor B, Rehm J, Murray CJ, Ezzati M. The preventable causes of death in the United States: comparative risk assessment of dietary, lifestyle, and metabolic risk factors. PLoS Med. 2009 Apr 28;6(4):e1000058. Erratum in: PLoS Med. 2011 Jan;8(1).
- Karanja NM, Obarzanek E, Lin PH, et al. Descriptive characteristics of the dietary patterns used in the Dietary Approaches to Stop Hypertension Trial. DASH Collaborative Research Group. J Am Diet Assoc. 1999;99(8 Suppl):S19-27.
Videography courtesy of Grant Peacock