Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Jak se otestovat na funkční nedostatek vitamínu B12
Mnoho lékařů se mylně spoléhá na hladiny B12 v krevním séru, když se snaží otestovat případný nedostatek vitamínu B12.
Dva případy mladých, striktně vegetariánských jedinců bez známých vaskulárních rizikových faktorů, přesto měli jednu i více mrtvic. Proč? Nejpravděpodobněji proto, že neužívali doplňky stravy s B12, což vede k vysokým hladinám homocysteinu, který útočí na vaše tepny.
Takže lidé na rostlinné stravě, kteří řádně nedoplňují B12, mohou mít zvýšené riziko srdečního onemocnění a mrtvice. Vegetariáni však mají ostatní rizikové faktory srdečního onemocnění o tolik lepší, že celkově stále spadají do nízkorizikové skupiny, ale to může pomoci vysvětlit, proč se u vegetariánů zjistilo více mrtvic. Tato nerovnost by se zřejmě vytratila s odpovídajícím doplňováním B12 a jejich ochrana by ještě narostla.
Vegetariáni se v porovnání s konzumenty masa těší celé řadě přínosů: lepší cholesterol, krevní tlak, krevní cukry a méně obezity. Ale co ta studie mrtvic? A dokonce i u studií, které přínosy ukazují, nejsou tak výrazné, jak by se očekávalo - což může být výsledek špatného statusu vitamínu B12. Nedostatek vitamínu B12 může vynulovat některé přínosy vegetariánství pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění, takže aby své riziko dále snížili, měli by vegetariáni užívat doplňky s vitamínem B12.
Jak lze status vitamínu B12 vyhodnotit? V okamžiku, kdy máte příznaky nedostatku B12, už je příliš pozdě. A zpočátku mohou být projevy natolik mírné, že je přehlédnete. Už mnohem dříve, než dojde k rozvoji klinického nedostatku, dojde k rozvoji metabolického nedostatku B12: přijdete o možnost předcházet mrtvicím. Máte dostatek B12, aby se u vás neobjevily problémy, ale ne dostatek na to, abyste udrželi homocystein nízko. Nedostatečné zachycování tohoto stavu plyne zejména z absence porozumění tomu, že normální hladina B12 nemusí odpovídat funkčnímu statusu B12. Hladiny B12 v krvi nemusí vždy odpovídat hladinám B12 v buňkách. Můžete mít závažný funkční nedostatek B12, a přitom vaše hladiny B12 v krvi mohou být normální nebo i vysoké.
Většina lékařů obvykle předpokládá, že když máte hladinu B12 v krvi v normě, nemáte s ním žádný problém. Nicméně z lidí blížících se minimálním hranici normy jich 30 % může mít metabolický nedostatek B12 a nadbytek homocysteinu.
Pro přesné vyhodnocení funkčního statusu B12 je lepší použít měření kyseliny methylmalonové nebo přímo homocysteinu. Kyselina methylmalonová může být měřena ze vzorku moči. Co hledáte, je méně než 4 mikrogramy na miligram kreatininu. Zvýšená kyselina methylmalonová je specifickým ukazatelem nedostatku B12, zatímco homocystein narůstá v kontextu nedostatku vitamínu B12 i nedostatku folátu. Takže metabolický nedostatek B12 je definován zvýšenou hladinou kyseliny methylmalonové nebo zvýšeným homocysteinem u lidí s dostatkem folátu. I kdybyste nejedli luštěniny a listovou zeleninu, které jsou plné folátu, kyselina listová je povinně přidávána do mouky. Takže vysoký homocystein je dnes hlavně problém s B12. Ideálně byste se měli snažit držet homocystein v krvi v rámci jednociferných hodnot.
Když to změříme takto, pak je funkční nedostatek B12 mnohem rozšířenější, než se dříve předpokládalo. V obecné populaci je to 10-40 %, u vegetariánů přes 40 % a u veganů je to valná většina z těch, kteří nedbají na doplňování B12. Někteří navrhují, že by si lidé na rostlinné stravě měli nechat měřit status B12 každoročně. Pokud však svědomitě doplňujete, není to potřeba. Existují také vzácné případy nedostatku vitamínu B12, které nezachytil žádný test. Je tedy lepší se ujistit, že jej skutečně přijímáte dost. Pokud si necháte změřit homocystein a bude stále v dvouciferných hodnotách navzdory užívání B12, mám pro vás jedno doporučení v posledních videích této série, a o něm si povíme příště.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Saadah MA, Thakre MC, Saadah LM, Nazzal ME. Homocystinemia and stroke in vegetarians. Neurosciences (Riyadh). 2006;11(2):107-11.
- Mccarty MF. IGF-I activity may be a key determinant of stroke risk--a cautionary lesson for vegans. Med Hypotheses. 2003;61(3):323-34.Tong TYN, Appleby PN, Bradbury KE, et al. Risks of ischaemic heart disease and stroke in meat eaters, fish eaters, and vegetarians over 18 years of follow-up: results from the prospective EPIC-Oxford study. BMJ. 2019;366:l4897.
- Pawlak R. Is vitamin B12 deficiency a risk factor for cardiovascular disease in vegetarians?. Am J Prev Med. 2015;48(6):e11-26.
- Woo KS, Kwok TC, Celermajer DS. Vegan diet, subnormal vitamin B-12 status and cardiovascular health. Nutrients. 2014;6(8):3259-73.
- Spence JD. Metabolic vitamin B12 deficiency: a missed opportunity to prevent dementia and stroke. Nutr Res. 2016;36(2):109-16.
- Hannibal L, Lysne V, Bjørke-monsen AL, et al. Biomarkers and Algorithms for the Diagnosis of Vitamin B12 Deficiency. Front Mol Biosci. 2016;3:27.
- Spence JD. Nutrition and Risk of Stroke. Nutrients. 2019;11(3)
- Li J, Ren M, Dong A, et al. A retrospective study of 23 cases with subacute combined degeneration. Int J Neurosci. 2016;126(10):872-7.
- Rizzo G, Laganà AS, Rapisarda AM, et al. Vitamin B12 among Vegetarians: Status, Assessment and Supplementation. Nutrients. 2016;8(12):767.
- Aparicio-ugarriza R, Palacios G, Alder M, González-gross M. A review of the cut-off points for the diagnosis of vitamin B12 deficiency in the general population. Clin Chem Lab Med. 2015;53(8):1149-59.
- Spence JD, Stampfer MJ. Understanding the complexity of homocysteine lowering with vitamins: the potential role of subgroup analyses. JAMA. 2011;306(23):2610-1.
- Herrmann W, Geisel J. Vegetarian lifestyle and monitoring of vitamin B-12 status. Clin Chim Acta. 2002;326(1-2):47-59.
- Mariotti F., editor. Vegetarian and Plant-Based Diets in Health and Disease Prevention. Elsevier; New York, NY, USA: 2017.
- Solomon LR. Cobalamin-responsive disorders in the ambulatory care setting: unreliability of cobalamin, methylmalonic acid, and homocysteine testing. Blood. 2005;105(3):978-85.