Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Jak vyhrát válku s rakovinou
Jak účinná je chemoterapie v léčbě rakoviny tlustého střeva, plic, prsu a prostaty?
Během posledních několika desetiletí vede medicína velkou válku proti rakovině. Ta se soustřeďuje na dřívější diagnózu a zlepšení léčby. Válku jsme však stále ještě nevyhráli. Nicméně medicína vykazuje několik příznaků, že její strategie může být chybná. V tomto se podobá generálovi za první světové války, který prohlásil: „Oběti – obrovské. Získaná země – zanedbatelná. Závěr – jděte do toho.“
Pokud se podíváte na přínos chemoterapie pro pětileté období přežití pacientů s rakovinou, dosáhnou na něj řádově 2 % z nich. Je pravda, že u některých typů rakovin u dětí jsme se v léčbě hodně zlepšili a dalšími výjimkami jsou Hodgkinsova nemoc a rakovina varlat, ale pokud se podíváte na naše nejčastější rakoviny – tlustého střeva, plic, prsu a prostaty, míra úspěšnosti je pouze asi 1 %. Znamená to, že z téměř 14 000 pacientů s rakovinou tlustého střeva jen 146 žilo dalších pět let díky chemoterapii. Takže šance na přežití jsou asi 1 ku 100. To však lékaři svým pacientům neříkají. Nové chemoterapeutické léky jsou propagovány jako průlomové novinky, aby byly později v tichosti staženy z trhu. Minimální vliv na přežití běžnějších typů rakoviny je v rozporu s vnímáním mnoha pacientů, kteří mají pocit, že dostávají léčbu, jež výrazně zvýší jejich šance na vyléčení.
Vzhledem k minimálnímu dopadu cytotoxické chemoterapie na přežití pěti let a nedostatek významného pokroku během posledních 20 let je jasné, že hlavní rolí konvenční léčby je spíše potlačení příznaků. Dokáže zmenšit nádory, zmírnit bolestivost a tlak, jenže se to většinou nijak neprojeví na délce života pacienta. Selhání léčby spolu s uvědoměním si, že převážná část rakoviny souvisí s faktory životního prostředí, zejména pak s životním stylem, nám diktuje, že dbaní na prevenci by mělo být naším největším zájmem.
Rakovina je z velké části zamezitelné onemocnění, ale vyžaduje to velké změny v životním stylu. Z každoročních miliónů nově diagnostikovaných případů rakoviny je 90 až 95 % způsobeno faktory životního stylu. Pouze 5 až 10 % je způsobeno špatnými geny. Víme to kvůli obrovským rozdílům ve výskytu různých podob rakoviny po celém světě. Výskyt v populaci se mění, když se lidé stěhují z jednoho místa na druhé. Například míry výskytu rakoviny se napříč světem liší o celý řád. Nejnižší jsou v některých částech Afriky a Asie, ale jen do té doby, než se obyvatelé přestěhují a začnou se stravovat a žít jako typičtí Američané, Argentinci, Evropané nebo Australané.
Existuje tedy nutnost zásadního přehodnocení našeho přístupu k rakovině. Klíčem k vítězství v boji proti rakovině je prevence, která nejenže funguje lépe, ale má velkou výhodu v tom, že nám nezpůsobí nic horšího, než abstinenční příznaky při odvykání ze závislosti na nikotinu či bonbónech. Naopak léčba rakoviny, i když je úspěšná, pacientovi přináší mnoho utrpení, fyzického i psychického. Ve skutečnosti jsou některé metody léčby považovány za horší než samotná nemoc.
A co je nejdůležitější, zdravý životní styl může rakovině zatnout tipec už v prvopočátku, zatímco včasná diagnóza a léčba ze své podstaty neovlivňuje samotný výskyt rakoviny, nijak neovlivňuje počet lidí, kteří rakovinou onemocní. Pokud jde o prevenci a léčbu rakoviny prostřednictvím výživy, konzumace živočišných potravin je dlouhodobě spojována se zvýšeným rizikem rakoviny, zatímco některé rostlinné potraviny jsou spojovány s klesajícím rizikem.
Nestačí se jen vyhýbat škodlivým věcem. Stravování je do značné míry hra s nulovým součtem. Všechno, co dáváme do úst, je ztracená příležitost dostat do úst něco ještě zdravějšího. Nejedná se jen o vyhýbání se potravinám s vlastnostmi podporujícími rakovinu, musíme také jíst potraviny s aktivním mechanismem potlačujícím rakovinu. „Celostní“ výživou myslíme konzumaci celistvých potravin. Ano, známe některé domnělé účinné látky ze zdravých potravin, jako je kurkuma, zelený čaj nebo brokolice, ale měli bychom je užívat v přirozené podobě, ne ve formě pilulek.
Je pravdou, že rozvoj rakoviny může být především reakcí na naše stravování, ale řeč tady není o doplňcích stravy, jde o celistvé, nezpracované potraviny v původní podobě.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Campbell TC. Nutrition and Cancer: An Historical Perspective.-The Past, Present, and Future of Nutrition and Cancer. Part 2. Misunderstanding and Ignoring Nutrition. Nutr Cancer. 2017;69(6):962-968.
- National Research Council (US) Committee on Diet, Nutrition, and Cancer. Diet, Nutrition, and Cancer. National Academies Press (US). 1982.
- Council for Agricultural Science and Technology. Diet, Nutrition, and Cancer: A Critique. CAST Special Publication No. 13. 1982.
- Campbell TC. The Past, Present, and Future of Nutrition and Cancer: Part 1-Was A Nutritional Association Acknowledged a Century Ago?. Nutr Cancer. 2017;69(5):811-817.
- Gonzales JF, Barnard ND, Jenkins DJ, et al. Applying the precautionary principle to nutrition and cancer. J Am Coll Nutr. 2014;33(3):239-46.
- Stein R, Davis DL. Conflicts of Interest: Manipulating Public Health. American Biology Teacher. 2014;76(3):173-177.
- Campbell TC. Cancer Prevention and Treatment by Wholistic Nutrition. J Nat Sci. 2017;3(10)
- Morgan G, Ward R, Barton M. The contribution of cytotoxic chemotherapy to 5-year survival in adult malignancies. Clin Oncol (R Coll Radiol). 2004;16(8):549-60.
- Bouvard V, Loomis D, Guyton KZ, et al. Carcinogenicity of consumption of red and processed meat. Lancet Oncol. 2015;16(16):1599-600.
- Moss M. The Extraordinary Science of Addictive Junk Food. The New York Times Magazine. Feb 20, 2013.
- Anand P, Kunnumakkara AB, Kunnumakara AB, et al. Cancer is a preventable disease that requires major lifestyle changes. Pharm Res. 2008;25(9):2097-116.
- Temple NJ, Burkitt DP. The war on cancer--failure of therapy and research: discussion paper. J R Soc Med. 1991;84(2):95-8.
- Parkin DM. International variation. Oncogene. 2004;23(38):6329-40.
Image credit: Kristina DeMuth. Image has been modified. Motion graphics by Avocado Video.