Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Jaká strava je nejzdravější?
Bob a Sally jsou zmateni. Chtějí jíst zdravě, ale okolo zdravé stravy koluje mnoho matoucích informací.
Která strava je opravdu tou nejlepší? Je pravda, že v sýru najdete vápník, ve vepřovém bílkoviny a v hovězím železo, ale s těmito živinami nevyhnutelně do těla dostanete i další látky, které nechcete, například pořádnou dávku hormonů z mléka, sádlo a nasycený tuk.
Ačkoliv řetězec Burger King prohlašuje, že si můžete hamburger upravit podle svého přání, není možné přijít k pultu a požádat o hamburger bez nasyceného tuku a cholesterolu. Jídlo je třeba brát jako balíček. Mléčné výrobky jsou největším zdrojem vápníku v USA, ale zároveň i největším zdrojem nasyceného tuku.
A co dostanete navíc k vápníku, když se rozhodnete přijímat ho prostřednictvím tmavě zelené listové zeleniny? Vlákninu, folát, železo, antioxidanty atd., tedy mnoho živin, které mléko postrádá.
Rostlinné potraviny mají v průměru 64x více antioxidantů než živočišné potraviny. Když budete získávat většinu živin z celistvých rostlinných potravin, získáte k tomu navíc místo zátěže jen další zdraví prospěšné látky.
Když Národní rada pro vepřové maso propaguje šunku jako skvělý zdroj bílkovin, nemohu si pomoci a musím si vzpomenout na slavné prohlášení viceprezidenta pro marketing u McDonald's, který pod přísahou u soudu bezostyšně označil Coca-Colu za výživný nápoj, protože poskytuje vodu.
Výzkum nám ukazuje, že rostlinná strava může lidem pomoci zhubnout a může také posloužit k prevenci a léčbě cukrovky a srdečního onemocnění, pomoci snížit krevní tlak a žít déle. Zdá se, že vaše babička měla pravdu, když vám říkala: „Dojez tu zeleninu."
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Benzie IF, Wachtel-Galor S. Vegetarian diets and public health: biomarker and redox connections. Antioxid Redox Signal. 2010 Nov 15;13(10):1575-91.
- Carlsen MH, Halvorsen BL, Holte K, Bøhn SK, Dragland S, Sampson L, Willey C, Senoo H, Umezono Y, Sanada C, Barikmo I, Berhe N, Willett WC, Phillips KM, Jacobs DR Jr, Blomhoff R. The total antioxidant content of more than 3100 foods, beverages, spices, herbs and supplements used worldwide. Nutr J. 2010 Jan 22;9:3.
David Greenberg of WiseStreet.com came up with the whole concept, and took it all the way through to completion—we’re so blessed to have such great supporters!