Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Kolik sklenic vody bychom měli denně vypít?
Kolik sklenic vody bychom se měli snažit denně vypít vzhledem k možným přínosům dostatečné hydratace, jako je nižší riziko rakoviny močového měchýře?
Před více než 2 000 lety Hippokratés (460-377 př. n. l.) řekl: „Kdybychom uměli poskytnout každému člověku optimální množství výživy a pohybu, ani málo, ani příliš mnoho, našli bychom tu nejbezpečnější cestu ke zdraví.“ Co to znamená, pokud jde o pitný režim?
Voda bývá popisována jako zanedbávaný, nedoceněný a nedostatečně prozkoumaný předmět výzkumu. Hodně vědeckých prací vyzdvihujících potřebu dostatečné hydratace je však financováno výrobci balené vody. Ukazuje se, že často citovaných „nejméně osm sklenic vody denně“ je podpořeno minimem vědeckých důkazů. Jak k tomu tedy přišli? První zmínka o doporučení byla datována až do roku 1921. V této studii autor měřil objem vlastní moči a potu, na základě čehož dospěl k závěru, že denně ztrácíme 3 % tělesné hmotnosti vody – to je asi 8 šálků vody. Následně byl po vůbec nejdelší dobu doporučený pitný režim pro člověka stanoven na základě měření jediné osoby.
Nyní už máme důkazy, které naznačují, že nedostatečný pitný režim může být spojen s pády a zlomeninami, přehřátím, onemocnění srdce, poruchami plic, onemocněním ledvin, ledvinovými kameny, rakovinou močového měchýře a tlustého střeva, infekcí močových cest, zácpou, suchem v ústech, zubními kazy, sníženou imunitní funkcí a šedým zákalem. Nicméně problém u mnoha z těchto studií je, že nízký příjem vody je zároveň spojen s dalšími nezdravými návyky, jako jsou nedostatečná konzumace ovoce a zeleniny, častá návštěva fast foodů a pouze ojedinělé nakupování na farmářských trzích.
Teď přemýšlejte, kdo pije vody naopak hodně? Ti, kteří jsou hodně v pohybu. Nemusí nás tedy udivovat, že mají nižší výskyt zmíněných onemocnění. Pouze rozsáhlé a nákladné randomizované studie mohou tyto otázky konečně zodpovědět. Jenže vodu nelze patentovat, provedení takových studií je tedy nepravděpodobné. Kdo by je zaplatil? Jediné, co nám zbývá, jsou tedy studie spojující nemoci s nízkým příjmem vody. Nevíme však, jestli jsou lidé nemocnější kvůli nedostatku tekutin, nebo pijí méně, protože jsou nemocní. Bylo provedeno několik rozsáhlých prospektivních studií, ve kterých vědci měřili příjem tekutin před rozvojem onemocnění. Například studie Harvardovy univerzity na 48 000 mužích zjistila, že riziko rakoviny močového měchýře se snižovalo o 7 procent na každý další vypitý šálek tekutiny denně. Takže hojná konzumace vody – 8 šálků, tedy 8krát 7 procent, může snížit riziko rakoviny močového měchýře přibližně o 50 procent. Teoreticky tak může zachránit tisíce životů.
Doprovodný úvodník sdělil, že strategie vedoucí k prevenci nejčastějších onkologických onemocnění v západní civilizaci jsou v zásadě přímočaré. Chcete-li zabránit rakovině plic, přestaňte kouřit. Chcete-li zabránit rakovině prsu, udržujte si ideální tělesnou váhu a mějte dost pohybu. K prevenci rakoviny kůže pomůže vyhýbat se přímému slunci. A nyní to vypadá, že zdánlivě jednoduchou cestou ke snížení rizika rakoviny močového měchýře je prostě pít více tekutin.
Toto je pravděpodobně náš nejlepší vědecký důkaz osvětlující vliv příjmu tekutin. Dvacet tisíc mužů a žen ze studie Adventist Health Study. Asi polovinu zúčastněných tvořili vegetariáni, kteří přijímali více vody díky hojnější konzumaci ovoce a zeleniny. Lidé, kteří pili 5 a více sklenic vody denně, měli asi poloviční riziko úmrtí na srdeční onemocnění ve srovnání s těmi, kteří vypili 2 nebo méně sklenic denně. Stejně jako ve studii na Harvardu byly i v této studii další faktory pod kontrolou. Vědci tedy mohli vyloučit například možný vliv stravy a pohybu. Výsledky tedy naznačují, že lidem mohla pomoci samotná voda; možná díky snížení viskozity neboli hustoty krve.
Takže na základě všech nejlepších důkazů zodpovědné orgány z Evropy, U. S. Institute of Medicine a World Health Organization (Světová zdravotnická organizace) doporučují ženám přijímat denně 2-2,7 litrů vody. Toto množství odpovídá 8-11 sklenicím. U mužů je číslo o něco vyšší; doporučuje se jim přijmout 10-15 sklenic vody denně. To je však příjem vody ze všech zdrojů, nejen z nápojů. Z jídla a vlastní tělesnou tvorbou získáme zhruba litr vody. Doporučení se tedy rovná vypití 4-7 sklenic vody u žen a 6-11 sklenic vody u mužů. Tato čísla platí za předpokladu mírné fyzické aktivity a mírných teplot okolního prostředí.
Vodu můžeme získat také ze všech ostatních nápojů, které konzumujeme, včetně těch s kofeinem. Výjimkou jsou silnější alkoholické nápoje, jako jsou vína a lihoviny. Když si dáte pivo, můžete množství vody v těle o něco zvýšit, ale víno vás aktivně dehydruje. Všimněte si však, že ve studiích rakoviny a onemocnění srdce, které jsem zmínil, byly přínosy zjištěny pouze u zvýšené konzumace čisté vody, nikoliv jiných nápojů. Takže pokud netrpíte zdravotními problémy, jako jsou selhání srdce nebo ledvin, jako žena byste měla vypít 4-7 sklenic vody denně, jako muž pak 6-11 sklenic vody denně.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- AB Goodman, HM Blanck, B Sherry, S Park, L Nebeling, AL Yaroch. Behaviors and Attitudes Associated With Low Drinking Water Intake Among US Adults, Food Attitudes and Behaviors Survey, 2007. Prev Chronic Dis. 2013 Apr 11;10:E51.
- NP Walsh, MB Fortes, C Purslow, M Esmaeelpour. Author response: is whole body hydration an important consideration in dry eye? Invest Ophthalmol Vis Sci. 2013 Mar 7;54(3):1713-4.
- EC Rush. Water: neglected, unappreciated and under researched. Eur J Clin Nutr. 2013 May;67(5):492-5.
- AP Vivanti. Origins for the estimations of water requirements in adults. Eur J Clin Nutr. 2012 Dec;66(12):1282-9.
- B Benelam, L Wyness. Hydration and health: a review. Nutrition Bulletin. 2010; 35:3–25.
- E Jéquier, F Constant. Water as an essential nutrient: the physiological basis of hydration. Eur J Clin Nutr. 2010 Feb;64(2):115-23.
- EF Adolph. The regulation of the water content of the human organism. J Physiol. 1921 May 24;55(1-2):114-32.
- D Negoianu, S Goldfarb. Just add water. J Am Soc Nephrol. 2008 Jun;19(6):1041-3.
- J Chan, SF Knutsen, GG Blix, JW Lee, GE Fraser. Water, other fluids, and fatal coronary heart disease: the Adventist Health Study. Am J Epidemiol. 2002 May 1;155(9):827-33.
- AS Monto. The disappearance of Reye's syndrome--a public health triumph. N Engl J Med. 1999 May 6;340(18):1423-4.
- DS Michaud, D Spiegelman, SK Clinton, EB Rimm, GC Curhan, WC Willett, EL Giovannucci. Fluid intake and the risk of bladder cancer in men. N Engl J Med. 1999 May 6;340(18):1390-7.
- PA Jones, RK Ross. Prevention of bladder cancer. N Engl J Med. 1999 May 6;340(18):1424-6.
Images thanks to Traveller_40 via Flickr.