Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Je cibule prospěšná pro testosteron, osteoporózu, alergie a rakovinu?
Co zjistily randomizované kontrolované studie na lidech o tom, jak nám může - nebo nemusí - prospívat konzumace cibule?
Cibule je potenciálně dobrým zdrojem antioxidantů, ačkoliv ty antioxidanty najdeme v největší míře ve vrchních vrstvách cibule hned pod první šustivou tenkou slupkou. Naneštěstí většina konzumentů tyto nejvýživnější první vrstvy cibule rovnou vyhazuje, čímž se připravují o nejcennější část cibule. Zde jsou nějaká čísla. Podívejte! Více než 10x více antioxidantů ve vnějších vrstvách než ve středu cibule. Také si můžete všimnout, že žluté cibule mají obecně více antioxidantů než bílé. A červené cibule porážejí oba druhy, jak potvrzují tři různé metody měření antioxidantů. Proto se snažím vždy kupovat červenou cibuli. Ačkoliv jsou červené cibule vážně o něco lepší, žluté a bílé cibule se nemají za co stydět. Také obsahují nemalé množství antioxidantů. Cibule je tedy plná živin, má však konzumace cibule nějaký zvlášť zajímavý klinický přínos? V lékařské literatuře najdeme pár článků se špatnou anglickou gramatikou slibujících celou řadu zázračných účinků. A na čem ta tvrzení zakládají?
Zde je například posudek údajně poskytující důkazy, že cibule mužům zvyšuje hladiny testosteronu. Jenže vědci měli na mysli studie, jako je tato, zkoumající účinky cibulové šťávy na torzi varlete – u potkanů. Koho (kromě toho potkana) zajímá, co se stane, když potkaní varle přetočíte o 720 stupňů proti směru hodinových ručiček? Co se stane u lidí, nezjistíme jinak, než otestováním lidských varlat. A cibulové výtažky nezabraly.
Dobře, co třeba zdraví kostí? Starší ženy konzumující cibuli alespoň jednou denně měly evidentně celkovou hustotu kostí o 5 % vyšší než jedinci, kteří cibuli jedli maximálně jednou za měsíc (P < 0.03). 5 % vám nemusí připadat jako moc, ale takové zlepšení v hustotě kostí se může teoreticky promítnout jako snížení rizika zlomeniny kyčle o více než 20 %, pokud by šlo o vztah příčinný.
Denní konzumace cibule skutečně vedla k nárůstu hustoty kostí. Tím se otevírá nová možnost levného, bezpečného a účinného výživového opatření proti osteoporóze, ale, jak jste asi čekali – opět u potkanů. Další studie na potkanech. Potkani!
Nakonec jsem něco našel. Učinili jsme obrovské pokroky v léčbě osteoporózy pomocí léků, ale všechny mají potenciál závažných vedlejších účinků. Vědci proto přesunuli pozornost k přírodním prostředkům. Pojďme lidi randomizovat k pití cibulové šťávy nebo placebo cibulové šťávy. Nevím, co zní hůře. Slazená cibulová šťáva nebo falešná slazená cibulová šťáva. Jako by už pití cibulové šťávy nebylo dost hrozné, bylo navíc k ničemu. Nefungovalo to.
A co protialergické účinky šalotek a léčivé účinky proti alergické rýmě? Šestnáct takových pacientů bylo randomizováno buď do skupiny s antihistaminikem, nebo do skupiny, která k němu dostávala ještě kapsle obsahující sušený šalotkový prášek. Zdálo se, že šalotková skupina si vedla lépe, ale účinek nedosáhl statistické významnosti v celkových příznacích mezi skupinami. Takže další #cibuloveselhani. Snad musí existovat něco, co cibule umí.
A co účinky konzumace syrové žluté cibule na pacientky s rakovinou prsu snažící se zmírnit toxické účinky cytostatika zvaného doxorubicin? Je to škoda, ale nebyl zjištěn žádný významný přínos ve snížení poškození jater nebo srdce.
Tady to je, konečně nějaký klinický přínos cibule pro lidi. Konzumace syrové žluté cibule zlepšuje vysoké krevní cukry a inzulínovou rezistenci u pacientů s rakovinou prsu během chemoterapie s doxorubicinem. Doxorubicin není toxický jen pro játra a srdce, může také přispívat k inzulínové rezistenci. Pojďme provést randomizovanou trojitě zaslepenou kontrolovanou klinickou studii rozdělující pacienty ke konzumaci jedné celé cibule denně nebo třetině cibule denně. Jak to dopadlo? Skupina s vysokým příjmem cibule pocítila znatelný pokles krevních cukrů a inzulínové rezistence v porovnání se skupinou s nízkým příjmem cibule. Ve skupině s nízkým příjmem se stav zhoršil, při vysokém příjmu zlepšil. Doporučuji se s cibulemi skamarádit. Co nejhoršího by se mohlo stát? Že budete zavánět po cibuli? To je váš nejmenší problém, když podstupujete chemoterapii proti rakovině.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Sidhu JS, Ali M, Al-Rashdan A, Ahmed N. Onion (Allium cepa L.) is potentially a good source of important antioxidants. J Food Sci Technol. 2019;56(4):1811-9.
- Zhang S, Deng P, Xu Y, Lu S, Wang J. Quantification and analysis of anthocyanin and flavonoids compositions, and antioxidant activities in onions with three different colors. J Integr Agr. 2016;15(9):2175-81.
- Lee EJ, Patil BS, Yoo KS. Antioxidants of 15 onions with white, yellow, and red colors and their relationship with pungency, anthocyanin, and quercetin. LWT- Food Sci Technol. 2015;63(1):108-14.
- Suleria HA, Butt MS, Anjum FM, Saeed F, Khalid N. Onion: nature protection against physiological threats. Crit Rev Food Sci Nutr. 2015;55(1):50-66.
- Banihani SA. Testosterone in Males as Enhanced by Onion (Allium Cepa L.). Biomolecules. 2019;9(2):75.
- Shokoohi M, et al. Investigating the effects of onion juice on male fertility factors and pregnancy rate after testicular torsion/detorsion by intrauterine insemination method. Int J Womens Health Rep Sci. 2018;6(4):499-505.
- nakayama Y, Tanaka K, Hiramoto S. Yahata N. Alleviation of the aging males' symptoms by the intake of onion-extracts containing concentrated cysteine sulfoxides for 4 weeks -randomized, double-blind, placebo-controlled, parallel-group comparative study. Jpn Pharm Ther. 2017;45(4):595-608.
- Matheson EM, Mainous AG 3rd, Carnemolla MA. The association between onion consumption and bone density in perimenopausal and postmenopausal non-Hispanic white women 50 years and older. Menopause. 2009;16(4):756-9.
- Mühlbauer RC, Li F, Lozano A, Reinli A, Tschudi I. Some vegetables (commonly consumed by humans) efficiently modulate bone metabolism. J Musculoskelet Neuronal Interact. 2000;1(2):137-40.
- Law YY, Chiu HF, Lee HH, Shen YC, Venkatakrishnan K, Wang CK. Consumption of onion juice modulates oxidative stress and attenuates the risk of bone disorders in middle-aged and post-menopausal healthy subjects. Food Funct. 2016;7(2):902-12.
- Arpornchayanon W, Klinprung S, Chansakaow S, et al. Antiallergic activities of shallot (Allium ascalonicum L.) and its therapeutic effects in allergic rhinitis. Asian Pac J Allergy Immunol. 2019;10.12932/AP-300319-0529.
- Jafarpour-Sadegh F, Montazeri V, Adili A, et al. Effects of Fresh Yellow Onion Consumption on CEA, CA125 and Hepatic Enzymes in Breast Cancer Patients: A Double- Blind Randomized Controlled Clinical Trial. Asian Pac J Cancer Prev. 2015;16(17):7517-22.
- Jafarpour-Sadegh F, Montazeri V, Adili A, Esfehani A, Rashidi MR, Pirouzpanah S. Consumption of Fresh Yellow Onion Ameliorates Hyperglycemia and Insulin Resistance in Breast Cancer Patients During Doxorubicin-Based Chemotherapy: A Randomized Controlled Clinical Trial. Integr Cancer Ther. 2017;16(3):276-89.