
Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.

Je snídaně při hubnutí tím nejdůležitějším jídlem?
Je spojitost mezi vynecháváním snídaně a obezitou příčinná?
O snídani se často mluví nejen jako o nejdůležitějším jídle dne obecně, ale zejména pak v souvislosti s hubnutím. Není to něco, o čem byste se dočetli v populárních časopisech prodávaných u pokladen. Jde o myšlenku, kterou předložily prestižní instituce, jako je Johns Hopkins, NYU, Mayo Clinic a dokonce i hlavní hygienik USA. „Chcete štíhlejší pas?“ stojí v titulku článku American Dietetic Association. „Zkuste snídat.“ Mluví o snídani jako o možná nejlépe utajovaném tajemství úspěšného hubnutí. Je to však pravda? Zdravotnický newsletter Duke School of Medicine se k tomu staví skepticky: „Vždy byla považována za to nejdůležitější jídlo dne - až doteď.“
Ačkoliv se obecně má za to, že snídání nás chrání před obezitou, tato domněnka může být jen příkladem zkreslení faktů ve vědeckých záznamech. Nikdo ale nemůže tvrdit, že neexistuje žádná souvislost mezi tělesnou hmotností a snídáním. Studie ukazují, že obezita a sklon vynechávat snídani jdou nepochybně ruku v ruce, ve skutečnosti ale neopodstatněně.
Už v roce 1998 jsme měli tolik studií, že jsme mohli prohlásit důkazy o spojení mezi vynecháváním snídaně a obezitou za velmi průkazné. Vědci přesto nadále studie opakovali až do absurdna. Tato metaanalýza zjistila, že v roce 2011 kombinovaná p-hodnota dosáhla 10 na 42. Dobře, ale co to znamená? Proč je to vlastně absurdní? Ve výzkumu p-hodnota odkazuje na pravděpodobnost výsledku natolik extrémního, že by v praxi nenastal. Jak nízká pravděpodobnost 10 na 42 vlastně je? Takto nízké číslo.
Jinými slovy, pravděpodobnost, že by souvislost mezi obezitou a vynecháváním snídaně byla náhodná, je nižší než pravděpodobnost, že vyhrajete v loterii ne jednou, ale hned 5x za sebou, a ještě k tomu vás poté zasáhne a zabije blesk. Dobře, takže spojitost mezi vynecháváním snídaně a obezitou je jistá. Víme, že tato spojitost existuje. Lidé vynechávající snídani mají častěji nadváhu. O tom nelze pochybovat. Otázkou však je, jestli tato pevná vazba mezi vynecháváním snídaní a obezitou skutečně zachycuje příčinu a následek.
Abych vám ukázal rozdíl mezi korelací a příčinnou souvislostí v praxi, uvedu vám jeden příklad manipulace vědy průmyslem výroby cukrovinek. The National Confectioner's Association měla tu drzost varovat rodiče, že omezení cukrovinek může vést u dětí k tloustnutí. Toto podivné tvrzení se snaží obhájit zaplacenou studií, která ukázala, že děti a dospívající konzumující cukrovinky mají nižší riziko nadváhy a obezity. Průmyslem placení vědci naznačují, že se tím cukrovinky zprošťují viny. Jenže co je pravděpodobnější? To, že omezení cukrovinek vedlo k obezitě, nebo to, že obezita vedla k omezení cukrovinek? Jinými slovy, nižší spotřeba cukrovinek může jen odrážet důsledky vzniklé obezity, nikoliv ji způsobovat, jelikož rodiče obézním dětem zkoušejí omezit příjem sladkostí.
Také zjištění, že lidé vynechávající snídani obvykle váží více, je stejné, jako bychom řekli, že těžší lidé obvykle vynechávají snídaně. Není snad pravděpodobnější, že jedinci s nadváhou prostě jen vynechávají snídaně ve snaze snížit svůj příjem potravy, namísto toho, aby to bylo naopak, tedy měně jídel denně vedlo k přibývání na váze? Je však možné, že vynecháním snídaně můžeme zpomalovat svůj metabolismus, nebo si to kompenzovat přejídáním během zbytku dne - a kvůli tomu přibírat. To však můžeme potvrdit jedině testem.
Někdy jsou randomizované kontrolované studie neuskutečnitelné nebo i neetické. Chceme-li zjistit, jestli padáky zachraňují životy, nemůžeme vyhodit polovinu lidí z letadla bez nich. Je však jednoduché lidi náhodně přiřadit ke konzumaci nebo vynechání snídaně. Ukázalo se, že snídání nemá vliv na rychlost metabolismu, ani dostatečně nepotlačuje chuť k jídlu. Většina studií (95 %) zjistila, že konzumace snídaně vede ke stejnému nebo vyššímu kalorickému příjmu za celý den. Dokonce, i když lidé snědli po vynechání snídaně více jídla na oběd, obvykle to nebylo o tolik více, že by tím vykompenzovali nesnídání. Celkově tak za den snědli méně kalorií. Když třeba lidem dáme snídani v hodnotě 500 kalorií, na oběd sní asi o 150 kalorií méně než lidé, kteří měli snídani vynechat. Přesto by však stejně snědli asi o 350 kalorií více než lidé, kteří nesnídali. Projeví se to časem tloustnutím?
Výzkumníci z Brigham Young University náhodně rozdělili 49 žen, které obvykle vynechávaly snídani, k tomu, aby tak činily nadále, nebo začaly denně snídat. Jestliže by snídání nějak kouzelně pomáhalo k hubnutí, pak by ženy ze snídající skupiny měly tyto přínosy pocítit. To se nestalo. Ve srovnání s ženami, které nadále své snídaně vynechávaly, vedlo snídání, a tedy i několik stovek kalorií k denním příjmu navíc, v druhé skupině k přibrání asi 226 gramů za týden.
Pokud už snídáte a najednou s tím přestanete, zhubnete? To se dozvíme příště.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Casazza K, Brown A, Astrup A, et al. Weighing the evidence of common beliefs in obesity research. Crit Rev Food Sci Nutr. 2015;55(14):2014-53.
- Brown AW, Bohan Brown MM, Allison DB. Belief beyond the evidence: using the proposed effect of breakfast on obesity to show 2 practices that distort scientific evidence. Am J Clin Nutr. 2013;98(5):1298-308.
- Brown AW, Bohan Brown MM, Allison DB. Reply to RA Mekary and E Giovannucci. Am J Clin Nutr. 2014;99(1):213.
- Salge Blake J. Want to trim your waist? Try eating breakfast. American Dietetic Association. Published November 15, 2010.
- Muhlfeld D. Breakfast: pro and con. Duke Med Health News. 2014;20(11).
- Hornick B, Duyff RL, Murphy MM, Shumow L. Proposing a definition of candy in moderation. Nutr Today. 2014;49(2):87-94.
- O'Neil CE, Fulgoni VL, Nicklas TA. Association of candy consumption with body weight measures, other health risk factors for cardiovascular disease, and diet quality in US children and adolescents: NHANES 1999-2004. Food Nutr Res. 2011;55:5794.
- Fogelholm M, Tetens I. Is candy eating a way to control body weight?. Food Nutr Res. 2011;55. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21909289
- Rogers PJ, Ferriday D, Jebb SA, Brunstrom JM. Connecting biology with psychology to make sense of appetite control. Nutr Bull. 2016;41:344-52.
- Hutchison AT, Heilbronn LK. Metabolic impacts of altering meal frequency and timing—does when we eat matter? Biochimie. 2016;124:187-97.
- Chowdhury EA, Richardson JD, Holman GD, Tsintzas K, Thompson D, Betts JA. The causal role of breakfast in energy balance and health: a randomized controlled trial in obese adults. Am J Clin Nutr. 2016;103(3):747-56.
- Carroll R, Metcalfe C, Gunnell D, Mohamed F, Eddleston M. Diurnal variation in probability of death following self-poisoning in Sri Lanka—evidence for chronotoxicity in humans. Int J Epidemiol. 2012;41(6):1821-8.
- Betts JA, Richardson JD, Chowdhury EA, Holman GD, Tsintzas K, Thompson D. The causal role of breakfast in energy balance and health: a randomized controlled trial in lean adults. Am J Clin Nutr. 2014;100(2):539-47.
- Leidy HJ, Gwin JA, Roenfeldt CA, Zino AZ, Shafer RS. Evaluating the intervention-based evidence surrounding the causal role of breakfast on markers of weight management, with specific focus on breakfast composition and size. Adv Nutr. 2016;7(3):563S-75S.
- Levitsky DA. Next will be apple pie. Am J Clin Nutr. 2014;100(2):503-4.
- Chowdhury EA, Richardson JD, Tsintzas K, Thompson D, Betts JA. Carbohydrate-rich breakfast attenuates glycaemic, insulinaemic and ghrelin response to ad libitum lunch relative to morning fasting in lean adults. Br J Nutr. 2015;114(1):98-107.
- World Health Organization. WHO Regional Office for Europe NUTRIENT PROFILE MODEL. World Health Organization; 2015:1-6.
- Lecheminant GM, Lecheminant JD, Tucker LA, Bailey BW. A randomized controlled trial to study the effects of breakfast on energy intake, physical activity, and body fat in women who are nonhabitual breakfast eaters. Appetite. 2017;112:44-51.
- Adams AM, Smith AF. Risk perception and communication: recent developments and implications for anaesthesia. Anaesthesia. 2001;56(8):745-55.
Image credit: Kristina DeMuth. Image has been modified. Video production by Glass Entertainment. Motion graphics by Avocado Video.
Nejnovější videa

Testosteronová „náhradní“ terapie u žen po menopauze pro zvýšení libida

Rizika a přínosy mírné Trendelenburgovy polohy pro redukci tělesného tuku

Leh v mírném záklonu hlavou dolů (Trendelenburgova poloha) ke spalování tuků
