Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Je zázvor prospěšným doplňkem diabetické stravy?
Mletý zázvor a zázvorový čaj vědci podrobili testu na schopnost upracovat krevní cukr.
Zde je případová zpráva o kompenzaci cukrovky 2. typu pomocí úpravy životosprávy. Pětačtyřicetiletý muž převzal zodpovědnost za své zdraví do vlastních rukou a snažil se svou nemoc porazit a zbavit se léků tím, že konzumoval takové potraviny, které mají údajně cukrovku léčit. Jak silné však máme důkazy třeba pro zázvor?
Cukrovka dosahuje úrovní pandemie a vyžaduje nalezení bezpečné, dostupné a účinné léčby. Jaký by tedy mohl mít zázvor potenciál při prevenci a léčbě cukrovky? V Petriho misce zlepšuje přidávání rostoucího množství zázvorových sloučenin příjem krevního cukru svalovými buňkami takřka stejně jako oblíbený lék pro diabetiky zvaný metformin. U potkanů může zázvor účinkovat dokonce ještě lépe než metformin. Jenže snížení cukru v krvi pozorované na hlodavcích se nemusí nutně projevit také u lidí. V této studii kombinace různých výživových doplňků u myší způsobila pokles tělesné hmotnosti o 30 % během jednoho měsíce, ale u lidí? Žádný přínos ve srovnání s placebem. Jestli něco funguje i u lidí, se zjistí jedině testováním.
Pokud lidem podáte chléb z bílé rafinované mouky se sklenicí vody, během následujících dvou hodin se s jejich hladinami krevních cukrů stane toto. Pokud si však ke chlebu dají neslazený zelený čaj, cukr v krvi stoupne méně. To stejné platí také pro skořicový a zázvorový čaj, který vznikne mícháním lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru s šálkem horké vody. Dobře, jenže toto byli zdraví lidé. Jak je to s účinky zázvoru u diabetiků?
Toto byla první studie svého druhu: diabetici náhodně rozděleni k užívání čajové lžičky mletého zázvoru skrytého v tobolce, nebo, pro srovnání, lžičky stejně vypadajícího placeba v tobolce, obojí po dobu dvou měsíců. Užívání doplňku se zázvorem vedlo ke snížení hladin inzulínu, což je dobrá věc. Došlo také ke snížení hladin triglyceridů a LDL cholesterolu. Na krevní cukry však zázvor neměl významný vliv. Skutečnost je taková, že srdeční onemocnění je nejčastějším zabijákem diabetiků, takže ten 13% pokles LDL (špatného) cholesterolu by byl dostatečným důvodem, proč oželet denně tu cca korunu, kterou by nás stálo přidat toto množství zázvoru do své stravy. Přesto by bylo hezké vidět také zlepšení v hladinách krevních cukrů. Došlo k poklesu hladin inzulínu, což naznačuje zlepšenou citlivost tkání těla k inzulínu. Skutečně došlo také k významnému poklesu inzulínové rezistence, možná prostě nedopřáli zázvoru dostatek času k tomu, aby projevil své schopnosti? Pokus trval dva měsíce, takže co zkusit tři?
Ještě méně zázvoru, jen 1,6 gramu, to je méně než jedna čajová lžička denně, ale po dobu 12 týdnů. A zázvor nakonec přece jen dokáže snížit hladinu cukru v krvi. Zároveň snižuje i zánět, snižuje hladiny C-reaktivního proteinu na polovinu.
Co se takhle vrátit k původním osmi týdnům, ale tentokrát použít vyšší dávku, konkrétně 3 gramy denně (cca 1 a půl lžičky)? Došlo k významnému poklesu cukrů v krvi nalačno a zlepšené dlouhodobé kontrole nad krevními cukry ve skupině užívající zázvor. Tím se ukázala schopnost zázvoru pomáhat držet cukrovku na uzdě. Podívejte se na toto. Stav pacientů v placebo skupině se nadále zhoršoval, zázvorová skupina si polepšila.
Podobně úžasné jsou i výsledky z randomizované, dvojitě zaslepené kontrované studie, ve které byla podávána denně lžička a půl zázvoru po dobu 12 týdnů. V zázvorové skupině se vše zlepšilo; v placebo skupině se vše zhoršilo. Všechny parametry se velmi změnily, stačila k tomu přitom trocha levného, bezpečného a obyčejného koření bez nežádoucích účinků. Když spojíte výsledky ze všech studií, jasně uvidíte, že zázvor prokázal svou schopnost zlepšovat krevní cukry z krátkodobého i dlouhodobého hlediska. Dávka byla přitom zcela dosažitelná. Je to jednoduché, stačí nasypat lžičku zázvorového prášku do šálku horké vody a vypít to. Můžeme tedy říci, že věta: „Okořeňte si svůj život,“ v sobě skrývá návod na to, jak praktickým a lahodným způsobem udržet své tělo zdravé.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Liebhauser M, Ofner M, Mittermayer F. Successful Management of Type 2 Diabetes with Lifestyle Intervention: A Case Report. Int J Vitam Nutr Res. 2014;84(3-4):133-9.
- Roufogalis BD. Zingiber officinale (Ginger): A Future Outlook on Its Potential in Prevention and Treatment of Diabetes and Prediabetic States. New J Sci. 2014;Article ID 674684, 15 pages.
- Asha B, Krishnamurthy KH, Siddappa D. Evaluation of anti hyperglycaemic activity of Zingiber officinale(Ginger) in albino rats. J. Chem. Pharm. Res. 2011;3(1):452-456.
- Hodge RJ, Paulik MA, Walker A, et al. Weight and Glucose Reduction Observed with a Combination of Nutritional Agents in Rodent Models Does Not Translate to Humans in a Randomized Clinical Trial with Healthy Volunteers and Subjects with Type 2 Diabetes. PLoS ONE. 2016;11(4):e0153151.
- Azzeh FS. Synergistic effect of green tea, cinnamon and ginger combination on enhancing postprandial blood glucose. Pak J Biol Sci. 2013;16(2):74-9.
- Mahluji S, Attari VE, Mobasseri M, Payahoo L, Ostadrahimi A, Golzari SE. Effects of ginger (Zingiber officinale) on plasma glucose level, HbA1c and insulin sensitivity in type 2 diabetic patients. Int J Food Sci Nutr. 2013;64(6):682-6.
- Arablou T, Aryaeian N, Valizadeh M, Sharifi F, Hosseini A, Djalali M. The effect of ginger consumption on glycemic status, lipid profile and some inflammatory markers in patients with type 2 diabetes mellitus. Int J Food Sci Nutr. 2014;65(4):515-20.
- Mozaffari-khosravi H, Talaei B, Jalali BA, Najarzadeh A, Mozayan MR. The effect of ginger powder supplementation on insulin resistance and glycemic indices in patients with type 2 diabetes: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Complement Ther Med. 2014;22(1):9-16.
- Shidfar F, Rajab A, Rahideh T, Khandouzi N, Hosseini S, Shidfar S. The effect of ginger (Zingiber officinale) on glycemic markers in patients with type 2 diabetes. J Complement Integr Med. 2015;12(2):165-70.
- Khandouzi N, Shidfar F, Rajab A, Rahideh T, Hosseini P, Mir taheri M. The effects of ginger on fasting blood sugar, hemoglobin a1c, apolipoprotein B, apolipoprotein a-I and malondialdehyde in type 2 diabetic patients. Iran J Pharm Res. 2015;14(1):131-40.
- Bi X, Lim J, Henry CJ. Spices in the management of diabetes mellitus. Food Chem. 2017;217:281-93.
- Daily JW, Yang M, Kim DS, Park S. Efficacy of ginger for treating Type 2 diabetes: A systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. Journal of Ethnic Foods. 2015;2(1):36-43.
Image credit: freestocks.org via Pexels. Image has been modified. Motion graphics by Avocado Video