Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Jsou ořechy Baruka nejzdravější ořechy?
Jak jsou na tom baruky, známé také jako mandle baru, ve srovnání s ostatními ořechy?
Na trhu se objevil nový druh ořechu zvaný baru mandle, prodávají se jako "barukas" nebo baru ořechy. Technicky nejde o ořech, ale o semeno. Přirozeným výskytem je brazilská savana zvaná "cerrado". Smutné je, že jde nyní o jeden z nejohroženějších ekosystémů na světě. Během posledních 30 let intenzivní pastva dobytka a pěstování krmiva ke ztučnění toho stejného dobytka zničila velkou část tohoto ekosystému. Pokud lze území učinit výnosným bez nutnosti vykácet původní stromy, což třeba právě prodejem baru ořechů lze, pak by to mohlo prospět zdraví ekosystému. A co naše lidské zdraví?
Ačkoliv jsou baru ořechy oblíbené a hojně konzumované, jen málo studií se zabývalo jejich biologickými vlastnostmi. Mají hodně polyfenolových fytoživin, které nejspíše zodpovídají za vysokou antioxidační aktivitu ořechů. 90 % fytoživin najdeme ve slupce. Takže, jsou výživné? Jistě. Mají však nějaké jedinečné zdravotní přínosy nespočívající v léčbě obézních myší?
Skupiny dostávající baru ořechy měly nižší cholesterol, což údajně naznačuje, že baru ořechy mají velký potenciál pro výživové metody prevence a léčby vysokého cholesterolu. Jenže šlo o skupiny potkanů a účinky se porovnávaly se sádlem. V podstatě všechno vám sníží cholesterol při porovnání se sádlem. Nicméně žádné studie o účincích konzumace baru mandlí na lidské zdraví jsme neměli. Až do této studie. Randomizovaná kontrolovaná studie na lidech zjistila, že už konzumace 20 gramů baru jednou denně po dobu 6 týdnů vedla k poklesu LDL cholesterolu o 9 %. Dvacet gramů je zhruba 15 kusů nebo jedna hrst.
Tak jako v mnoha studiích ořechů navzdory zadání přidat porci ořechů do svého stávajícího jídelníčku nedošlo k žádnému tloustnutí. Pravděpodobně je to tím, že ořechy jsou velmi syté a vy nevědomky omezíte velikost porcí dalších jídel v průběhu dne. Jak dobrý výsledek je pokles LDL o 9,4 %? Jde o podobný pokles, jakého byste dosáhli s obyčejnými mandlemi. Ovšem makadamové oříšky a pistácie mohou být účinnější. Tyto ořechy však byly podávány v mnohem vyšší dávkách. Vypadá to, že 20 gramů baru ořechů účinkovalo stejně dobře jako 73 gramů mandlí. Takže na jednu porci nebo na počet kalorií se baru ořechy vskutku jevily jedinečné.
Máme však i jiné studie s nižšími porcemi ořechů ukazující stejné nebo i lepší účinky. Zde lidé dostávali 25 gramů mandlí po 4 týdny a LDL jim klesl o 6 %. A v této studii lidé dostávali pouhých 10 gramů mandlí denně. To je jen sedm kusů mandlí denně. Výsledkem byl asi 30% pokles za stejný čas jako u baru ořechů. Třikrát lepší výsledek při poloviční dávce obyčejných mandlí.
Největším důvodem, proč jsme si jistější u mandlí, je velký počet provedených studií. Máme více než tucet randomizovaných kontrolovaných studií. Jediná další studie cholesterolu a konzumace baru ořechů přitom nenalezla žádné významné snížení LDL cholesterolu ani při stejné 20gramové dávce podávané po ještě delší čas - období osmi týdnů. To je škoda.
Hlavním důvodem, proč bych já doporučil konzumovat jiné ořechy, je nemožnost získat baru ořechy syrové. Obsahují určité látky, které je nutno deaktivovat teplem před lidskou konzumací. A proč jsou syrové ořechy lepší? Kvůli konečným produktům pokročilé glykace (AGE), tzv. glykotoxinům. O těch víme, že přispívají ke zvyšování oxidativního stresu a zánětu.
Glykotoxiny přirozeně najdeme v tepelně neupravených živočišných potravinách a dále vznikají při působení suchého tepla, například pražením a grilováním. Tři nejvyšší hladiny byly nalezeny ve slanině, grilovaných párcích a v pečené BBQ kuřecí kůži (ta má zdaleka nejvíce). Kuřecí medailonky z McDonald's jsou zde. Jakékoliv jídlo bohaté na tuk a bílkoviny může vytvářet AGE za vysokých teplot. Ačkoliv rostlinné potraviny obvykle obsahují docela málo AGE i po tepelné úpravě, je pár výjimek s vysokým obsahem tuků a bílkovin.
Vařené tofu, například v polévce, je v žebříčku nízko, ale stejná porce tofu připravená grilováním v troubě už je vysoko. U většiny rostlinných potravin nejde o žádný zásadní problém. Zde syrové jablko a zde pečené jablko. Příliš na tom nesejde, jelikož jablka nemají moc tuků ani bílkovin. Byl jsem překvapen, že vege burgery se umístily tak nízko, navzdory pečení nebo smažení. Baru ořechy a semínka se blíží tofu, zejména ty pražené. Proto bych doporučoval vždy volit nepražené ořechy, semínka a másla z nich, je-li to možné.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Siqueira APS, Pacheco MTB, Naves MMV. Nutritional quality and bioactive compounds of partially defatted baru almond flour. Food Sci Tech (Campinas). 2015; 35(1):127-32.
- Union of Concerned Scientists. Fact sheet: The importance of Brazil's Cerrado. October, 2016.
- Marques T. Chemical composition of processed baru (Dipteryx alata Vog.) almonds: Lyophilization and roasting. Afr J Agr Res. 2014;9(13):1061-9.
- Borges TH, Rodrigues N, De Souza AM, Pereira JA. Effect of different extraction conditions on the antioxidant potential of baru almonds (Dipteryx alata Vog.): comparison to common nuts from Brazil. J Food Nutr Res. 2014;53(2):180-8.
- Araujo ACF, et al. Consumption of baru nuts (Dipteryx alata) in the treatment of obese mice. Cienc Rural. 2017;47(2):1-4.
- Fernandes DC, Alves AM, De Castro G, Jordao AA. J Food Res. 2015; 4(4):38-46.
- Bento AP, Cominetti C, Simões Filho A, Naves MM. Baru almond improves lipid profile in mildly hypercholesterolemic subjects: a randomized, controlled, crossover study. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2014;24(12):1330-6.
- Tamizifar B, et al. A low-dose almond-based diet decreases LDL-C while preserving HDL-C. Arch Iranian Med. 2005;8(1):45-51.
- Jamshed H, Sultan FA, Iqbal R, Gilani AH. Dietary Almonds Increase Serum HDL Cholesterol in Coronary Artery Disease Patients in a Randomized Controlled Trial. J Nutr. 2015;145(10):2287-92.
- Musa-Veloso K, Paulionis L, Poon T, Lee HY. The effects of almond consumption on fasting blood lipid levels: a systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. J Nutr Sci. 2016;5:e34.
- Lemos MRB, de Almeida Siqueira EM, Arruda SF, Zambiazi RC. The effect of roasting on the phenolic compounds and antioxidant potential of baru nuts [Dipteryx alata Vog.]. Food Res Int. 2012;48(2):592-7.
- Uribarri J, Woodruff S, Goodman S, et al. Advanced glycation end products in foods and a practical guide to their reduction in the diet. J Am Diet Assoc. 2010;110(6):911-16.e12.
- de Souza RGM, Gomes AC, de Castro IA, Mota JF. A baru almond-enriched diet reduces abdominal adiposity and improves high-density lipoprotein concentrations: a randomized, placebo-controlled trial. Nutrition. 2018;55-56:154-60.