Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Jsou výrobky od firem Beyond Meat a Impossible Burger zdravé?
Co zjistíme, když porovnáme obsah trans tuků, nasycených tuků, soli a cholesterolu v rostlinných hamburgerech a masových hamburgerech?
Světová výroba masa poslední půl století strmě stoupala. Vepřového a drůbežího masa se nyní ročně vyrobí přes 100 megatun, sto milionů tun. A tato stále rostoucí poptávka je neudržitelná. Snížení spotřeby živočišných výrobků je pravděpodobně jedním z nejúčinnějších způsobů, jak na úrovni jedince můžeme změnit stravu ve prospěch kvality našeho života i kvality života společnosti. Rozhodně lze pozorovat rostoucí zájem o rostlinnou stravu a omezování masa. I něco tak prostého jako bezmasé pondělky však vyžaduje změnu v jídelníčku a naneštěstí zdraví ani udržitelnost jako argumenty příliš nefungují na milovníky masa. Zařazení rostlinných náhrad masa může pomoci zmírnit negativní postoje k omezování masa, ale pro zaryté milovníky masa takové výrobky musí chutnat a vypadat jako maso.
Zajímavé je, že čím častěji lidé náhrady masa konzumují, tím méně jim záleží na tom, jestli má podobnou strukturu, vzhled nebo vůni jako maso. Pro zapůsobení na milovníky masa je podobnost klíčová. Pomocí řady nových výrobků na trhu se toho podařilo dosáhnout. Studie se shodnou na tom, že jsou zdravější pro naši planetu, ale jsou zdravější i pro nás?
Když porovnáme etikety hamburgerů a podíváme se na nejhorší složky jídla: trans tuky, nasycené tuky, sodík a cholesterol, tak rostlinné hamburgery jednoznačně vyhrávají z hlediska trans tuků a cholesterolu. Všichni víme, že trans tuky potenciálně zvyšují riziko kardiovaskulární nemoci, rakoviny a cukrovky. Nově jsou také spojovány s potížemi jako deprese, nižší hladiny testosteronu u mužů, dokonce už při příjmu 1 % z kalorií, a demencí. Zvýšené hladiny trans tuků v krvi se pojí se zvýšením rizika rozvoje demence včetně Alzheimerovy choroby až o 50 %.
Nyní, když částečně ztužené oleje byly vyřazeny z oběhu, jsou hlavními zdroji trans tuků živočišné potraviny.
Jaká je horní tolerovatelná hranice příjmu trans tuků za den? Horní hranice pro trans tuky nebyla Institute of Medicine stanovena, protože jakýkoliv přírůstek v příjmu trans tuků zvyšuje riziko srdečního onemocnění, zabijáka číslo jedna mužů i žen. Myšleno každý přírůstek nad 0. Protože trans mastným kyselinám se ve stravě s masem a mlékem nevyhneme, tak by snížení jejich příjmu na nulu znamenalo rozsáhlé změny ve způsobu stravování. Jeden z autorů zprávy z katedry výživy na Harvardu poskytl nezapomenutelné vysvětlení, proč Institute of Medicine nedokázal na rovinu doporučit nulu. „Nemůžeme lidem říci, aby přestali jíst všechno maso a mléčné výrobky,“ řekl. „Na druhou stranu, můžeme lidem říci, aby se stali vegetariány,“ dodal. „Kdybychom to brali čistě podle vědy, řekli bychom jim to, je to však trochu extrémní.“
Přece bychom nechtěli, aby vědci zakládali svá prohlášení na vědě? To ne.
Zpátky k věci. Další velkou předností je i absence hormonů, antibiotik, a to, že rostlinné výrobky nejsou označeny za pravděpodobný karcinogen samotnou Světovou zdravotnickou organizací. A dalo by se pokračovat.
Nejsem však spokojený s přidanou solí. Asi 1/4 z limitu 1 500 mg dle American Heart Association. A ani nasycený tuk nepotěší, je tam přidaný kokosový olej. Ale tyto výrobky jsou výjimkou. Nejrozsáhlejší studie výživové hodnoty rostlinného masa zjistila, že množství nasycených tuků je u podobných výrobků v průměru jen 2 gramy na porci. Mnohem lepší číslo než u živočišného ekvivalentu. Sůl zůstává problematickou ingrediencí napříč celou škálou, stejně jako všechny silně zpracované potravinářské výrobky.
Jak moc zpracované vlastně jsou? Když se například podíváte na obsah vlákniny, tak sice je jakákoliv vláknina v hamburgeru přínosem, ale porovnejte to s výchozí surovinou. Kdybyste snědli stejné množství bílkovin ze žlutého hrachu, což je hlavní zdroj bílkovin v Beyond Burgeru, nesnědli byste téměř žádný nasycený tuk ani sůl. A k tomu byste získali 20 gramů vlákniny. Takže ano, zpracování rostlin v továrnách eliminuje 90 % vlákniny, ale zpracování rostlin skrze zvířata eliminuje 100 % vlákniny.
Pochopitelně, jak řekl i vedoucí katedry výživy na Harvardu, „by výživové zásady a doporučení nadále měly klást důraz na nezbytnost konzumace stravy bohaté na nezpracované rostlinné potraviny jako ořechy, semena a luštěniny, jež jsou bohaté na bílkoviny a mnoho dalších živin, přičemž vyžadují jen minimum zpracování.“ Neměli bychom však nechat perfekcionismus stát v cestě dobru. Ne každý ze dne na den dokáže začít hodovat na quinoe a kapustě. Na menu v Burger Kingu nemáme na výběr mezi tímto a tímto. Volba je mezi tímto a tímto výrobkem. A tehdy je volba jasná.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Milford AB, Le Mouël C, Bodirsky BL, Rolinski S. Drivers of meat consumption. Appetite. 2019;141:104313.
- de Bakker E, Dagevos H. Reducing Meat Consumption in Today’s Consumer Society: Questioning the Citizen-Consumer Gap. J Agric Environ Ethics. 2012;25:877-94.
- Soule CAA, Sekhon T. Preaching to the middle of the road: Strategic differences in persuasive appeals for meat anti-consumption. British Food Journal. 2018;121(1):157-71.
- Poppy GM, Baverstock J. Rethinking the food system for human health in the Anthropocene. Curr Biol. 2019;29(19):R972-7.
- Curtain F, Grafenauer S. Plant-Based Meat Substitutes in the Flexitarian Age: An Audit of Products on Supermarket Shelves. Nutrients. 2019;11(11):2603.
- Weinrich R. Opportunities for the Adoption of Health-Based Sustainable Dietary Patterns: A Review on Consumer Research of Meat Substitutes. Sustainability. 2019;11:4028.
- Hoek AC, Luning PA, Weijzen P, Engels W, Kok FJ, de Graaf C. Replacement of meat by meat substitutes. A survey on person- and product-related factors in consumer acceptance. Appetite. 2011;56(3):662-73.
- Fresán U, Mejia MA, Craig WJ, Jaceldo-Siegl K, Sabaté J. Meat Analogs from Different Protein Sources: A Comparison of Their Sustainability and Nutritional Content. Sustainability. 2019;11(12):3231.
- "Gordon W, Gantori S, Gordon J, Leemann R, Boer R. The food revolution: the future of food and the challenges we face. UBS. July 2019."
- Islam MA, Amin MN, Siddiqui SA, Hossain MP, Sultana F, Kabir MR. Trans fatty acids and lipid profile: A serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes Metab Syndr. 2019;13(2):1643-7.
- Li D, Tong Y, Li Y. Associations of dietary trans fatty acid intake with depressive symptoms in midlife women. J Affect Disord. 2020;260:194-9.
- Minguez-Alarcón L, Chavarro JE, Mendiola J, et al. Fatty acid intake in relation to reproductive hormones and testicular volume among young healthy men. Asian J Androl. 2017;19(2):184-90.
- Honda T, Ohara T, Shinohara M, et al. Serum elaidic acid concentration and risk of dementia: The Hisayama Study. Neurology. 2019;93(22):e2053-64.
- FDA Consumer Magazine. 37(5).
- Trumbo PR, Shimakawa T. Tolerable upper intake levels for trans fat, saturated fat, and cholesterol. Nutr Rev. 2011;69(5):270-8.
- Institute of Medicine. Dietary Reference Intakes: The Essential Guide to Nutrient Requirements. Washington, D.C.: National Academies Press; 2006.
- Fox M. Report Recommends Limiting Trans-Fats in Diet. Reuters. July 10, 2002.
- Hu FB, Otis BO, McCarthy G. Can Plant-Based Meat Alternatives Be Part of a Healthy and Sustainable Diet? JAMA. 2019;1-3.