Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Klinické studie s bobulemi acai
Nedávno byl zveřejněn nezávislý odborný přezkum účinků bobulí açaí, který zahrnoval studie o imunitní funkci, artritidě a metabolických parametrech.
„Nedávno byl zveřejněn „systematický posudek o acai založený na důkazech“ provedený Natural Standards Research Collaboration, což je nestranný vědecký orgán odmítající finanční podporu výrobců a dle Světové zdravotnické organizace (WHO) jde o jeden z nejsměrodatnějších zdrojů informací v této oblasti. Co zjistili?
Kdykoli se na trhu objeví výrobek, který je označován za tzv. superpotravinu, první věc, kterou vědci většinou udělají, je analýza chemického složení. Příkladem je výpočet antioxidační kapacity, který provedli už v roce 2006. Na základě provedeného typu měření mělo ovoce acai „nejvyšší antioxidační kapacitu ze všech do té doby zkoumaných potravin.“ Jde o pozoruhodné zjištění, o kterém jsem tehdy informoval a sdělil vám, že navzdory jeho ceně je mražená dužina ovoce acai jeden z cenově nejvýhodnějších zdrojů antioxidantů. Stále jsme však nevěděli, jak se bude acai chovat mimo zkumavku.
Dalším krokem je přejít ze zkumavek k Petriho misce a vyzkoušet acai na lidských buňkách. Vědci kapali na lidské leukémické buňky odebrané nemocným ženám koncentrované fytoživiny z ovoce acai v množství, jaké by odpovídalo konzumaci přiměřeného množství bobulí. Výzkumníci zaznamenali výrazný nárůst úmrtnosti rakovinných buněk. Šlo o dvakrát silnější účinek, než jaký naměřili v předešlém pokusu s použitím podobných koncentrací ibiškového čaje proti stejné rakovině. Bylo zjištěno, že acai také posiluje funkci buněk imunitního systému už při velmi nízkých dávkách. Zde je několik videoukázek zachycujících bílé krvinky hodující na invazních kvasinkách. Mňam, mňam. Pojď ke mně! Není to úžasné? Nasávají je, jako by to byla ledová limonáda Slurpee. Mohl bych je sledovat celý den. Každopádně, pokud je posypeme práškem z acai, hodují ještě více. Bez snídaně s obsahem acai bílé krvinky pohltily asi 140 kvasinek. V přítomnosti malého množství prášku z acai pohltily takřka 200 kvasinek.
Pomalu, ale jistě, výzkumníci začali dávat dohromady mechanismus, jakým acai ovlivňuje fungování buněk. Přesto jsme stále neměli studie na lidech. Výzkumníci přešli od buněk k pokusným zvířatům. Kdo by mohl zapomenout na tento pokus: „Přidání bobulí acai do cigaret mělo ochranný účinek proti emfyzému myší.“ Namísto přidání acai do cigaret však může být snadnější pobídnout myši, aby přestaly kouřit.
Od roku 2011 konečně začaly vznikat studie na lidech. „Zmírnění bolesti a zlepšení pohyblivosti po každodenní konzumaci plodů acai.“ Studie provedená na 14 dobrovolnících s bolestivými stavy, například osteoartrózou. Po třech měsících vzrostly hladiny antioxidantů a síla bolesti poklesla. Studie však neměla zaslepenou kontrolní skupinu užívající placebo nápoj s umělou příchutí acai. Nelze proto vyloučit placebo efekt. A pak tu máme poslední pilotní studii. „Účinky acai na metabolické parametry.“ Deseti lidem s nadváhou podávali dva balíčky mražené dužiny acai každý den po dobu jednoho měsíce. Přestože měli dovoleno dát si do ní cukr, jejich hladiny cukrů na lačno klesly. Klesly také hladiny inzulínu a cholesterolu. Acai také výrazně zmenšilo prudkost nárůstu cukru v krvi po běžném jídle. A to vše bez nežádoucích účinků.
V novém odborném posudku je zmiňována jen jedna obava ohledně konzumace acai – že by mohlo účinkovat až příliš dobře. Pokud jste diabetik a užíváte léky snižující hladinu cukru v krvi, konzumace acai by mohla vést až k nežádoucímu snížení krevního cukru. Problémem může být i autoimunitní onemocnění nebo užívání imunosupresiv, protože acai může v tomto případě imunitní systém posilovat pro vás příliš. A co ta případová zpráva o muži, jemuž se začaly rozpouštět svaly po užívání tohoto doplňku stravy s acai? Ukázalo se, že v tom žádné ovoce acai nebylo.
To je ten problém s užíváním doplňků, jsou tak nedostatečně regulovány, že nikdy nevíte, co si kupujete. Například tato studie zkoumala 27 doplňků stravy s další údajnou superpotravinou, granátovým jablkem. Zde jsou vypsány hlavní složky uvedené na přípravcích. Až na to, že „z 27 testovaných doplňků stravy pouze 5 obsahovalo přesně to, co stálo na obalu.“
Dobře, asi si říkáte, že se raději budete držet pití šťávy z granátových jablek. Jenže zde je rozbor „45 různých vzorků šťávy z granátového jablka od 23 různých výrobců prodávajících v USA.“ Na všech výrobcích stálo, že obsahují jen 100% šťávu s granátových jablek. Většina etiket však lhala. Pouze 6 z 23 výrobků dostálo svým tvrzením. Jediným zdrojem, který vám může zaručit, že obsahuje čistou šťávu z granátových jablek, je samo ovoce – a to nemá etiketu žádnou.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- C. Ulbricht, A. Brigham, D. Burke, D. Costa, N. Giese, R. Iovin, J. M. G. Serrano, S. Tanguay-Colucci, W. Weissner, R. Windsor. An evidence-based systematic review of acai (Euterpe oleracea) by the Natural Standard Research Collaboration. J Diet Suppl 2012 9(2):128 - 147
- Y. Zhang, D. Krueger, R. Durst, R. Lee, D. Wang, N. Seeram, D. Heber. International multidimensional authenticity specification (IMAS) algorithm for detection of commercial pomegranate juice adulteration. J. Agric. Food. Chem. 2009 57(6):2550 - 2557
- Y. Zhang, D. Wang, R.-P. Lee, S. M. Henning, D. Heber. Absence of pomegranate ellagitannins in the majority of commercial Pomegranate extracts: Implications for standardization and quality control. J. Agric. Food. Chem. 2009 57(16):7395 - 7400
- A. G. Schauss, X. Wu, R. L. Prior, B. Ou, D. Huang, J. Owens, A. Agarwal, G. S. Jensen, A. N. Hart, E. Shanbrom. Açai (Euterpe oleracea Mart.) polyphenolics in their glycoside and aglycone forms induce apoptosis of HL-60 leukemia cells. J. Agric. Food. Chem. 2006 54(22):8604 - 8610
- D. Del Pozo-Insfran, S. S. Percival, S. T. Talcott. Açai (Euterpe oleracea Mart.) polyphenolics in their glycoside and aglycone forms induce apoptosis of HL-60 leukemia cells. J. Agric. Food. Chem. 2006 54(4):1222 - 1229
- Y.-C. Chang, H.-P. Huang, J.-D. Hsu, S.-F. Yang, C.-J. Wang. Hibiscus anthocyanins rich extract-induced apoptotic cell death in human promyelocytic leukemia cells. Toxicol. Appl. Pharmacol. 2005 205(3):201 - 212
- G. D. Noratto, G. Angel-Morales, S. T. Talcott, S. U. Mertens-Talcott. Polyphenolics from açaí ( Euterpe oleracea Mart.) And red muscadine grape (Vitis rotundifolia ) protect human umbilical vascular Endothelial cells (HUVEC) from glucose- and lipopolysaccharide (LPS)-induced inflammation and target microRNA-126. J. Agric. Food. Chem. 2011 59(14):7999 - 8012
- J. Holderness, I. A. Schepetkin, B. Freedman, L. N. Kirpotina, M. T. Quinn, J. F. Hedges, M. A. Jutila. Polysaccharides isolated from Açaí fruit induce innate immune responses. PLoS ONE 2011 6(2):e17301
- WHO. A practical handbook on the pharmacovigilance of antimalarial medicines. WHO 2007 NA(NA):1 - 116
- G. S. Jensen, D. M. Ager, K. A. Redman, M. A. Mitzner, K. F. Benson, A. G. Schauss. Pain Reduction and Improvement in Range of Motion After Daily Consumption of an Açai (Euterpe oleracea Mart.) Pulp–Fortified Polyphenolic-Rich Fruit and Berry Juice Blend. J Med Food 2011 14(7 - 8):702 - 711
- R. Gallagher, S. Collins, J. Trujillo, K. McCredie, M. Ahearn, S. Tsai, R. Metzgar, G. Aulakh, R. Ting, F. Ruscetti, R. Gallo. Characterization of the continuous, differentiating myeloid cell line (HL-60) from a patient with acute promyelocytic leukemia. Blood 1979 54(3):713 - 733
- J. K. Udani, B. B. Singh, V. J. Singh, M. L. Barrett. Effects of Açai (Euterpe oleracea Mart.) berry preparation on metabolic parameters in a healthy overweight population: A pilot study. Nutr J 2011 10(NA):45
- R. K. Elsayed, J. K. Glisson, D. S. Minor. Rhabdomyolysis associated with the use of a mislabeled "acai berry" dietary supplement. Am J Med Sci. 2011 Dec; 342(6):535-8.
- de Moura RS, Pires KM, Santos Ferreira T, Lopes AA, Nesi RT, Resende AC, Sousa PJ, da Silva AJ, Porto LC, Valenca SS. Addition of açaí (Euterpe oleracea) to cigarettes has a protective effect against emphysema in mice. Food Chem Toxicol. 2011 Apr;49(4):855-63. Epub 2010 Dec 13.
Images thanks to Lets via flickr; and movies thanks to Clarke M, Engel U, Giorgione J, Müller-Taubenberger A, Prassler J, Veltman D, Gerisch G via Wikimedia