Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Kolikrát byste měli jít každý den na velkou?
Většina lidí se vyprazdňuje 3x denně - 3x týdně. Co je normální, však nemusí být nutně ideální.
Starověký Egypt byl jednou z velkých civilizací, která trvala 3000 let a jejíž znalosti o medicíně jsou značně podceňovány. Měli lékařské specializace. Faraonům byli například k dispozici lékaři, kteří byli opatrovníky pohybů královského střeva, což je titul přeložený z hieroglyfů a znamená Pastýř Konečníku. Jaké by bylo mít toto v životopisu?
I dnes platí důležitost těchto procesů a někteří navrhují, aby byly střevní funkce považovány za životně důležité známky fungování těla, spolu s krevním tlakem, srdečním tepem a rychlostí dýchání. Ačkoli se nám nemusí zvláště zamlouvat poslouchat detaily o pohybech něčího střeva, je to funkce, kterou musí zdravotní sestry a lékaři posoudit.
Střevo překvapivě zůstává poměrně neprozkoumaným územím, jednou z posledních hranic těla. Například současné koncepce toho, co je „normální“ stolice pocházejí především z podrobných záznamů o 12 po sobě jdoucích střevních pohybech u 27 zdravých subjektů ze Spojeného království, kteří se směle vydali tam, kam předtím ještě nikdo nešel. Musely to být opravdu podrobné záznamy.
Důvod, proč potřebujeme definovat, co je normální, například pokud jde o frekvenci střevních pohybů, je to, jak totiž můžete definovat pojmy, jako je zácpa nebo průjem, pokud nevíte, co je normální. Standardní učebnice fyziologie v tomto ohledu nemusejí být užitečné, když tvrdí, že za normální lze považovat jedno vyprázdnění za několik týdnů nebo měsíců až po 24 za den. Jednou za několik měsíců? Ze všech lidských tělesných funkcí je defekace možná tou nejméně pochopenou a nejméně studovanou.
Nemůžete se prostě zeptat lidi? Zdá se, že lidé mají tendenci přehánět. Existuje rozpor mezi tím, co lidé oznamují a co výzkumníci nacházejí, když lidi přimějí, aby si vedli záznamy. Teprve v roce 2010 jsme získali první seriózní názor definující normální frekvenci stolice mezi třemi za týden a třemi za den, což bylo stanoveno na základě toho, že do tohoto rozmezí spadá 98 % lidí.
Ale normální nutně neznamená optimální. Mít „normální“ příjem soli může vést k „normálnímu“ krevnímu tlaku, což nám může pomoci umřít ze všech „normálních“ příčin, jako jsou srdeční příhody a mrtvice. Mít normální hladinu cholesterolu ve společnosti, kde je normální zemřít na onemocnění srdce – náš zabiják číslo jedna – není nutně dobrá věc. A opravdu významný podíl lidí s „normální střevní funkcí“ prožívá naléhavost, námahu či neúplné vyprázdnění, což vede výzkumníky k závěru, že něco takového prostě musí být normální.
Možná je to normální, pokud jíte stravu s nedostatečným množstvím vlákniny. Ale pro náš druh to normální není. Defekace by neměla být bolestivé cvičení. To lze snadno prokázat. Například většina Afričanů z venkovských oblastí, konzumující tradiční rostlinnou stravu bohatou na vlákninu, může obvykle na vyžádání vydat bez námahy vzorek stolice. Víte, konečník může potřebovat nashromáždit 120 až 150 gramů fekální hmoty, než dojde k vyvolání defekačního reflexu, a tak, pokud ani v průběhu dne takové množství nenashromáždíte, budete se muset namáhat, abyste zapojili rektální svěrače.
Hippokrates se domníval, že střevní pohyby by měly ideálně proběhnout dvakrát nebo třikrát denně, což je to, co můžete pozorovat u populací na tradiční rostlinné stravě, na druhu zkonzumované vlákniny, jakou vidíte u velkých lidoopů a která může lépe reprezentovat typ stravy, na které jsme existovali po tisíce let.
Zdá se ale poněkud optimistické očekávat, že průměrný Američan přijme stravu afrického venkova. Každopádně ale můžeme jíst více potravin rostlinného původu a nahromadit dostatek, abychom mohli dostát Hippokratovu slibu 2-3krát denně.
Není ale třeba se tím přehnaně zabývat. Existuje dokonce i „syndrom obsesivního se zabývání střevem“, zčásti charakterizovaný přemítáním nad střevními procesy, ale třikrát denně dává smysl.
Máme to, co se nazývá gastrokolický reflex, který spočívá v rychlé aktivaci svalových vln v našem tlustém střevě během jedné až tří minut po požití prvních soust potravy. Dokonce i hovor o jídle může způsobit to, že váš mozek zvýší aktivitu tlustého střeva. To naznačuje, že tělo si myslí, že jedno jídlo by mělo být dost pro to naplnit to tam dole. Takže možná bychom měli jíst dostatek nezpracovaných rostlinných potravin, abychom se dostali na frekvenci třikrát denně, jednou za každé jídlo.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- A M Connell, C Hilton, G Irvine, J E Lennard-Jones, J J Misiewicz. Variation of bowel habit in two population samples. Proc R Soc Med. 1966 Jan;59(1):11-2.
- P Porcelli, G Leandro. Bowel obsession syndrome in a patient with ulcerative colitis. Psychosomatics. 2007 Sep-Oct;48(5):448-50.
- F Cosci. "Bowel obsession syndrome" in a patient with chronic constipation. Gen Hosp Psychiatry. 2013 Jul-Aug;35(4):451.e1-3. doi: 10.1016/j.genhosppsych.2012.05.006.
- A R Walker. Colon cancer and diet, with special reference to intakes of fat and fiber. Am J Clin Nutr. 1976 Dec;29(12):1417-26.
- S A Walter, L Kjellström, H Nyhlin, N J Talley, L Agréus. Assessment of normal bowel habits in the general adult population: the Popcol study. Scand J Gastroenterol. 2010 May;45(5):556-66. doi: 10.3109/00365520903551332.
- D M Tucker, H H Sandstead, G M Logan Jr, L M Klevay, J Mahalko, L K Johnson, L Inman, G E Inglett. Dietary fiber and personality factors as determinants of stool output. Gastroenterology. 1981 Nov;81(5):879-83.
- D J Jenkins, C W Kendall, D G Popovich, E Vidgen, C C Mehling, V Vuksan, T P Ransom, A V Rao, R Rosenberg-Zand, N Tariq, P Corey, P J Jones, M Raeini, J A Story, E J Furumoto, D R Illingworth, A S Pappu, P W Connelly. Effect of a very-high-fiber vegetable, fruit, and nut diet on serum lipids and colonic function. Metabolism. 2001 Apr;50(4):494-503.
- I Taylor. A survey of normal bowel habit. Br J Clin Pract. 1975 Nov;29(11):289, 291.
- R M Holl. Bowel movement: the sixth vital sign. Holist Nurs Pract. 2014 May-Jun;28(3):195-7. doi: 10.1097/HNP.0000000000000024.
- A E Bharucha, B M Seide, A R Zinsmeister, L J Melton 3rd. Insights into normal and disordered bowel habits from bowel diaries. Am J Gastroenterol. 2008 Mar;103(3):692-8.
- G J Davies, M Crowder, B Reid, J W Dickerson. Bowel function measurements of individuals with different eating patterns. Gut. 1986 Feb;27(2):164-9.
- K W Heaton, J Radvan, H Cripps, R A Mountford, F E Braddon, A O Hughes. Defecation frequency and timing, and stool form in the general population: a prospective study. Gut. 1992 Jun;33(6):818-24.
- G Bassotti, G Iantorno, S Fiorella, L Bustos-Fernandez, C R Bilder. Colonic motility in man: features in normal subjects and in patients with chronic idiopathic constipation. Am J Gastroenterol. 1999 Jul;94(7):1760-70.
- A P Manning, J B Wyman, K W Heaton. How trustworthy are bowel histories? Comparison of recalled and recorded information. Br Med J. 1976 Jul 24;2(6029):213-4.
- T S Chen, P S Chen. Gastroenterology in ancient Egypt. J Clin Gastroenterol. 1991 Apr;13(2):182-7.
- Editorial: Straining, sitting, and squatting at stool. Lancet. 1975 Jul 5;2(7923):18-9.
- R Sullivan. A brief journey into medical care and disease in ancient Egypt. J R Soc Med. 1995 Mar;88(3):141-5.
- J Christensen. The response of the colon to eating. Am J Clin Nutr. 1985 Nov;42(5 Suppl):1025-32.
- J Rogers, A H Raimundo, J J Misiewicz. Cephalic phase of colonic pressure response to food. Gut. 1993 Apr;34(4):537-43.
- A R Walker, I Segal. Dietary fiber, bowel behavior, and constipation. J Clin Gastroenterol. 1990 Aug;12(4):478-9.
- H Trowell. The development of the concept of dietary fiber in human nutrition. Am J Clin Nutr. 1978 Oct;31(10 Suppl):S3-S11.
- D S Celermajer, B Neal. Excessive sodium intake and cardiovascular disease: a-salting our vessels. J Am Coll Cardiol. 2013 Jan 22;61(3):344-5. doi: 10.1016/j.jacc.2012.08.998.
Images thanks to S J Pinkney and Steve Rhode via Flickr.