
Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.

Kontakt s drůbeží a neurologická onemocnění
U zaměstnanců pracujících s drůbeží se vyskytuje mnohem častěji celá řada onemocnění, od poruch funkce štítné žlázy přes schizofrenii a autoimunitní neurologické poruchy až po myasthenia gravis. Na vině může být přítomnost virů v tělech kuřat a krůt.
Zvýšená úmrtnost na rakovinu spojená s kontaktem s drůbeží. Jak je to s úmrtností na jiné příčiny? „Hlavní příčina mnoha chronických onemocnění u lidí je konec konců dosud neznámá.“ Kuřata a krůty určené pro lidskou spotřebu, stejně jako výrobky z nich, jsou infikovány velkým množstvím přenositelných patogenů, které u zvířat způsobují řadu onemocnění. Mezi ně patří i rakovina, onemocnění nervového systému, kardiovaskulární onemocnění, onemocnění ledvin a další.“
Bavíme se o zvířatech, nicméně „představují možný zdroj nákazy také pro lidi. Lidé mohou být infikováni přímým kontaktem se živými nebo usmrcenými ptáky nebo jejich krví a výměšky, například šťávou z kuřecího masa, kterou nalezneme na dně balíčku se syrovým masem. K infekci může vést také konzumace syrového nebo nedostatečně tepelně upraveného masa a dalších výrobků, například vajec. Riziko je také u vakcín…“
„Již máme sérologické důkazy (byly provedeny testy na protilátky), že jsou lidé běžně infikováni slepičími viry, viry ptačí leukózy/sarkomu, viry retikuloendoteliózy a viry Markovy choroby, které způsobují širokou škálu rakovin, neurologických a jiných onemocnění u kuřat a krůt. Vyvstává proto otázka, zda tyto látky také způsobují podobné onemocnění u lidí, zejména takové, jejichž příčina dosud nebyla řádně objasněna.“
Usoudili, že pokud viry někoho ovlivňují, nejvíce budou zasaženi pracovníci v drůbežářském průmyslu. A je to tak. Zjistili, že v porovnání s kontrolní skupinou byl u pracovníků „pozorován nadměrný počet úmrtí na poruchy štítné žlázy, senilní a předsenilní psychotické stavy (například schizofrenie), onemocnění předních rohů míšních (degenerativní onemocnění míchy), myasthenia gravis (autoimunitní nervové onemocnění), hypertenzi, srdeční onemocnění, nemoci jícnu, peritonitida (zánět břišní výstelky) a různá onemocnění ledvin…“ Vědci dospěli k závěru, že tento zřejmý „nadměrný výskyt onemocnění ovlivňující několik orgánů a systémů, pravděpodobně pochází z rozšířené infekce různými mikroorganismy.“
Takže myšlenka, že „současná zjištění snad mohou poskytnout první vodítka k tomu, že případy některých neurologických onemocnění, které se vyskytují v obecné lidské populaci, mohou jít na vrub přítomnosti přenosných patogenů přítomných v tělech zvířat a živočišných výrobcích určených k jídlu (například v drůbežím mase),“ je věrohodná.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
Image thanks to Julia Manzerova via flickr
Nejnovější videa

Testování jógy při roztroušené skleróze, bolestech zad, krku, nespavosti a…

Jak dokázat, zda má jóga zvláštní zdravotní účinky?

Proč by vegani měli jíst více rostlinné stravy
