Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Kterým jídlům se nejlépe vyhnout při ekzému
Randomizované a dvojitě zaslepené studie naznačují, že vyřazení některých potravin, například vajec a kuřete, může výrazně zlepšit atopickou dermatitidu.
Ekzém, také známý jako atopická dermatitida, je chronické zánětlivé onemocnění kůže. Ve skutečnosti je hlavní příčinou ztracených zdravých let života kvůli běžným kožním chorobám, protože je tak častý, že postihuje až pětinu z nás. A není to jen svědivá vyrážka; je také spojen s dalšími nemocemi. Ano, může to být svědivé, vyčerpávající a trapné, ale u dětí může zvyšovat riziko ADHD (pozn. porucha pozornosti), i když by to mohlo být jen nedostatkem spánku. A u dospělých může zvyšovat riziko závažné deprese.
A je na vzestupu.
Existují na to léky; samozřejmě, máme vždy léky k dispozici. Kortikoidy jsou lékem první volby, ale pak jsou zde i imunosupresiva, s dalšími na cestě v přívalu z farmaceutického průmyslu. Víte, že lékařská profese je zoufalá, když se musí vracet k základům a začít používat pijavice u lidí.
Dříve jsem hovořil o bezpečnosti a účinnosti jiných, více přírodních léčiv, ale co takhle strava? Náš příběh začíná v roce 1920, kdy si lékaři začali uvědomovat jak dobře funguje kyslík, ačkoli možná ne tak dobře jako injekce se rtutí, ale výzkumný pracovník na Johns Hopkins University oznámil řadu případů, kdy vynecháním vajec, masa a mléka ze stravy, došlo ke zlepšení ekzému u pacientů. Kdo z toho ale bude profitovat? Není divu, že to trvalo dalších 58 let, než to bylo otestováno.
Když vědci přišli na to, že vejce a mléko byly dvě základní potraviny, které měly co dočinění s ekzémem, vyloučili je – a kuřecí a hovězí maso také, protože by to obecně mohly být kuřecí a hovězí proteiny, to vše v randomizované dvojitě zaslepené kontrolované studii výměnou za sójové mléko a…70 % pacientů se zlepšilo.
Jedna osoba se zhoršila na stravě bez vajec kuřecího masa, mléka či hovězího, ale téměř všichni ostatní se zlepšili. Vědci tak dospěli k závěru, že pro mnoho dětí by vyřazení těchto potravin mohlo navodit zlepšení klinického stavu. A zajímavé je, že vůbec nezáleželo na tom, jestli testy na potravinové alergie ukázaly, zda jsou alergičtí na mléko a vejce. Ať tak či onak, bezpochyby se zlepšili.
Můžete provádět randomizované, dvojitě zaslepené studie s jídlem, kde dáte dětem s ekzémem různé druhy potravin v neprůhledných kapslích, jako je vaječný prášek, pšeničný prášek atd. Vejce se jevilo jako zdaleka nejproblematičtější potravina. Například v této studii, kde vyřadili právě vejce, bylo zaznamenáno dramatické zlepšení co do plochy postižené kůže, tak i závažnosti ekzematických ložisek po odstranění vajec z jídelníčku.
Ale v asi 90 % případů neměla matka představu, že jsou vejce problém. Proč? Protože to nebylo tak, že by jedli míchaná vejce nebo tak něco. Téměř veškerá expozice vejcím byla skrytá; byli vystaveni skrytým výrobkům z vajec v balených potravinách. Takže neměli představu, proč jsou jejich ekzémy tak ošklivé – až do této studie, kde odstranili veškerá vejce a vaječné výrobky z jejich stravy.
Vejce jsou evidentně nejčastější příčinou potravinové přecitlivělosti u dětí. Ze stovek testovaných dětí s ekzémem, byla alergie na vejce doložena asi u dvou třetin z nich. Ve skutečnosti prokázaná alergie na bílkoviny vaječného bílku u dítěte se zdá být jedním z nejlepších laboratorních ukazatelů pro předvídání budoucích alergických onemocnění obecně. Zdá se, že je to ovomukoid (bílkovina ve vaječném bílku) který způsobuje největší neplechu.
Asi 40 % dětí s ekzémem má nějaký druh potravinové alergie. A čím více potravinových alergií mají, tím pravděpodobnější je, že budou trpět ekzémem – který se bude dále zhoršovat. Ti, kteří reagují na bílkovinu z kravského mléka, mají mnohem větší pravděpodobnost, že budou trpět těžkým ekzémem, což dokazuje, jak důležitou úlohu mohou hrát bílkoviny z kravského mléka „ve spuštění a zvýšení závažnosti ekzému u dětí.“
Rodiče často přecházejí z kravského mléka na kozí mléko, ve snaze zlepšit ekzém u svých dětí. Ale kozí mléko by nikdy nemělo být podáno dětem s alergií na kravské mléko, protože jsou mezi nimi často zkřížené reakce, což bylo potvrzeno dvojitě zaslepenými kontrolními studiemi. Oslí mléko, na druhou stranu, je jiný příběh. Přechod dětí na oslí mléko přinesl zlepšení ekzému. A, z podstaty by stejně mohlo fungovat i koňské (kobylí) mléko.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Weidinger S, Novak N. Atopic dermatitis. Lancet. 2016 Mar 12;387(10023):1109-1122.
- Shankar KM, Rao SD, Umar SN, Gopalakrishnaiah V. A clinical trial for evaluation of leech application in the management of Vicarcikā (Eczema). Anc Sci Life. 2014 Apr-Jun;33(4):236-41.
- Bernhisel-Broadbent J, Dintzis HM, Dintzis RZ, Sampson HA. Allergenicity and antigenicity of chicken egg ovomucoid (Gal d III) compared with ovalbumin (Gal d I) in children with egg allergy and in mice. J Allergy Clin Immunol. 1994 Jun;93(6):1047-59.
- Yu HS, Tu HP, Hong CH, Lee CH. Lifetime Increased Risk of Adult Onset Atopic Dermatitis in Adolescent and Adult Patients with Food Allergy. Int J Mol Sci. 2016 Dec 27;18(1). pii: E42.
- Atherton DJ, Sewell M, Soothill JF, Wells RS, Chilvers CE. A double-blind controlled crossover trial of an antigen-avoidance diet in atopic eczema. Lancet. 1978 Feb 25;1(8061):401-3.
- Sampson HA. Role of immediate food hypersensitivity in the pathogenesis of atopic dermatitis. J Allergy Clin Immunol. 1983 May;71(5):473-80.
- Sicherer SH1, Sampson HA. Food hypersensitivity and atopic dermatitis: pathophysiology, epidemiology, diagnosis, and management. J Allergy Clin Immunol. 1999 Sep;104(3 Pt 2):S114-22.
- Lever R, MacDonald C, Waugh P, Aitchison T. Randomised controlled trial of advice on an egg exclusion diet in young children with atopic eczema and sensitivity to eggs. Pediatr Allergy Immunol. 1998 Feb;9(1):13-9.
- Bellioni-businco B, Paganelli R, Lucenti P, Giampietro PG, Perborn H, Businco L. Allergenicity of goat's milk in children with cow's milk allergy. J Allergy Clin Immunol. 1999;103(6):1191-4.
- Webber SA, Graham-brown RA, Hutchinson PE, Burns DA. Dietary manipulation in childhood atopic dermatitis. Br J Dermatol. 1989;121(1):91-8.
- Vita D, Passalacqua G, Di pasquale G, et al. Ass's milk in children with atopic dermatitis and cow's milk allergy: crossover comparison with goat's milk. Pediatr Allergy Immunol. 2007;18(7):594-8.
- Foekel C, Schubert R, Kaatz M, et al. Dietetic effects of oral intervention with mare's milk on the Severity Scoring of Atopic Dermatitis, on faecal microbiota and on immunological parameters in patients with atopic dermatitis. Int J Food Sci Nutr. 2009;60 Suppl 7:41-52.
- Blackfan, K. A consideration of certain aspects of protein hypersensitiveness in children. Am J Med Sci. 1920;160:341–350.
Icons created by Gabriele Masaspina and Nestor Arellano from The Noun Project Image credit: Kai Schreiber. Image has been modified. Motion graphics by Avocado Video