Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Maso a fruktóza
Maso a cukr zvyšuje hladiny kyseliny močové, která je spojována se zvýšeným rizikem dny, hypertenze (vysokého krevního tlaku), obezity, prediabetu, cukrovky, onemocnění ledvin a kardiovaskulárního onemocnění.
V moderní době chceme udržet hladinu kyseliny močové co nejnižší. Jak na to? Hladiny kyseliny močové zvyšují hlavně dvě věci, puriny a fruktóza – tedy maso a cukr. Od slaniny a mozku přes ryby, drůbež, krevety po telecí. A cukr a vysoko-fruktózový sirup, obojí má 50 % fruktózy a vede k větší tvorbě kyseliny močové. To vysvětluje, proč lžíce cukru zvyšuje krevní tlak, stejně jako riziko dny u mužů i žen, riziko hypertenze, obezity, prediabetu, cukrovky, onemocnění ledvin a také srdečně-cévního onemocnění.
Původně jsme jedli 1,8 kg přidaných cukrů ročně, dnes asi 45 kg, to je 125 g cukru denně! To by mohlo hrát roli ve výrazném nárůstu chronických onemocnění v minulém století, jak říká tento nový oceněný dokument, Evoluce obezity: postřehy ze středního miocénu.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Choi HK, Willett W, Curhan G. Fructose-rich beverages and risk of gout in women. JAMA. 2010 Nov 24;304(20):2270-8.
- Choi HK, Curhan G.Soft drinks, fructose consumption, and the risk of gout in men: prospective cohort study. BMJ. 2008 Feb 9;336(7639):309-12.
- Nguyen S, Lustig RH. Just a spoonful of sugar helps the blood pressure go up. Expert Rev Cardiovasc Ther. 2010 Nov;8(11):1497-9.
- Johnson RJ, Andrews P, Benner SA, Oliver W. Theodore E. Woodward award. The evolution of obesity: insights from the mid-Miocene. Trans Am Clin Climatol Assoc. 2010;121:295-305; discussion 305-8.
- Ghaemi-Oskouie F, Shi Y. The role of uric acid as an endogenous danger signal in immunity and inflammation. Curr Rheumatol Rep. 2011 Apr;13(2):160-6.
- Johnson RJ, Sautin YY, Oliver WJ, Roncal C, Mu W, Gabriela Sanchez-Lozada L, Rodriguez-Iturbe B, Nakagawa T, Benner SA. Lessons from comparative physiology: could uric acid represent a physiologic alarm signal gone awry in western society? J Comp Physiol B. 2009 Jan;179(1):67-76.
Images thanks to Caro Wallis and revedavion.com via flickr, and Stephan Guyenet.