Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Nárůst antioxidantů při klíčení
Jak klíčení ovlivňuje obsah antioxidantů v semenech, obilovinách a luštěninách?
Skupina ruských vědců nedávno zveřejnila databázi obsahu antioxidantů více než tisíce potravin. A vůbec poprvé jsme mohli vidět také působivou tabulku s hodnotami před a po naklíčení semen.
Jak můžete vidět, obsah antioxidantů klíčením u všech semen stoupá. Například naklíčená čočka má dvakrát více antioxidantů než nenaklíčená; cizrna pětkrát více; pšenice a žito desetkrát více. Amarant měl před klíčením opravdu zanedbatelný obsah antioxidantů, ale během klíčení se zdvacetinásobil.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Yashin YI, Nemzer BV, Ryzhnev VY, Yashin AY, Chernousova NI, Fedina PA. Creation of a databank for content of antioxidants in food products by an amperometric method. Molecules. 2010 Oct 22;15(10):7450-66.
- Yashin, Y.I.; Nemzer, B.V.; Ryzhnev, V.Y.; Yashin, A.Y.; Chernousova, N.I.; Fedina, P.A. Creation of a Databank for Content of Antioxidants in Food Products by an Amperometric Method. Molecules 2010, 15, 7450-7466.
Images thanks to Navaneeth Krishnan S via Wikimedia, and wester via flickr