Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Nejrozsáhlejší studie na světě
Největší dosud zveřejněná prospektivní studie výživy naznačuje, že živočišný tuk může hrát roli v rozvoji rakoviny slinivky břišní.
V loňském roce rakovina slinivky břišní sežrala Patrika Swayzeho zaživa. Před ním to byl Pavarotti. Rakovina slinivky břišní je jedním z nejsmrtelnějších typů rakovin. Méně než 5 % pacientů vůbec přežije 5 let od diagnózy. Naštěstí je tato rakovina vzácná. Postihuje přibližně 30 000 až 40 000 Američanů ročně.
Jak lze zkoumat něco, co je takto vzácné? Na to je potřeba největší studie, jakou jsme dosud provedli. Studie NIH-AARP v současné době sleduje půl milionu amerických mužů a ženy ve věku mezi 50-60 lety. Jedná se o největší výhledovou výživovou studii, jaká kdy byla provedena. Co jsme se z ní již dozvěděli o rakovině slinivky břišní? Již nějakou dobu víme, že rakovina slinivky břišní souvisí s nezdravým životním stylem. Souvisí s kouřením a příjmem tuku ze stravy. Jenže jakého druhu tuku? Přivítejte studii NIH-AARP. Co myslíte, že zjistili? Kdo si myslí, že je rakovina slinivky břišní spojená s hovězím tukem? Se slaninou? S kuřecím tukem? S rybím tukem? S mléčným tukem? S vejci? Chce někdo změnit svůj tip ještě na něco jiného? A co takhle všechno najednou? Odpověď podle největší studie svého druhu zní: všechno z výše jmenovaného. Živočišný tuk ze stravy je spojený se zvýšeným rizikem rakoviny slinivky břišní.
Jak je to s tukem ze stravy, který je rostlinného původu? Pokryl jsem i zbytek jejich závěru, můžeme na to tedy společně přijít. Kdo si myslí, že běžný rostlinný olej je spojen s rakovinou slinivky břišní? Rostlinný tuk, který se ve velkém vyskytuje v ořeších? Nasycený tuk z čokolády a kokosového mléka? Všechno z výše uvedeného? Nebo snad ani jedno z toho? Podívejme se na zbytek jejich závěru. Příjem živočišného tuku ze stravy byl spojen se zvýšeným rizikem rakoviny slinivky břišní. A to je konec jejich závěru. Rakovina slinivky břišní je významně spojena s červeným masem; významně spojená s mlékem; a když člověk přidá všechno ostatní maso, ryby a vejce, stane se toto spojení ještě silnější. Ale žádná souvislost s rostlinnými tuky. Závěr: důkaz o úloze živočišného tuku v rozvoji rakoviny slinivky břišní máme, ale neexistuje žádné spojení s jakýmkoli tukem z rostlinných potravin.
Co kdybychom jedli pouze potraviny s nízkým obsahem tuku, například odtučněné mléko? Novější studie z letošního roku nalezla dokonce ještě výraznější spojitost mezi rakovinou slinivky břišní a živočišnou bílkovinou. Ještě těsnější korelace než s živočišným tukem. Rostlinné bílkoviny se naopak jevily ochraně. Dokonce i živočišné cukry jsou spojeny s rakovinou slinivky břišní. Existuje pouze jeden živočišný cukr – laktóza. Takže živočišný tuk, živočišná bílkovina i živočišný cukr, všechno z toho je nezávisle spojené se zvýšeným rizikem rakoviny slinivky břišní.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Otsuki M, Tashiro M. Chronic pancreatitis and pancreatic cancer, lifestyle-related diseases. Intern Med. 2007;46(2):109-13.
- Hart AR, Kennedy H, Harvey I. Pancreatic cancer: a review of the evidence on causation. Clin Gastroenterol Hepatol. 2008 Mar;6(3):275-82. Population Health, School of Medicine, Health Policy and Practice, University of East Anglia, Norwich, Norfolk, United Kingdom. a.hart@uea.ac.uk
- Thiébaut AC, Jiao L, Silverman DT, Cross AJ, Thompson FE, Subar AF, Hollenbeck AR, Schatzkin A, Stolzenberg-Solomon RZ. Dietary fatty acids and pancreatic cancer in the NIH-AARP diet and health study. J Natl Cancer Inst. 2009 Jul 15;101(14):1001-11.
- Lucenteforte E, Talamini R, Bosetti C, Polesel J, Franceschi S, Serraino D, Negri E, La Vecchia C. Macronutrients, fatty acids, cholesterol and pancreatic cancer. Eur J Cancer. 2010 Feb;46(3):581-7.
- Chan JM, Wang F, Holly EA. Sweets, sweetened beverages, and risk of pancreatic cancer in a large population-based case-control study. Cancer Causes Control. 2009 Aug;20(6):835-46.