Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Odkud se bere arzen v rýži, houbách a víně?
Co se děje, když jsou plodiny pěstovány na půdě kontaminované pesticidy na bázi arzenu a hnojené slepičím trusem obsahujícím zbytky léků s arzenem?
Když jsou kuřata krmena léky s obsahem arzenu, nejenže se arzen dostává do jejich peří (které jim může být zpětně přidáváno do krmiva jako vedlejší jatečný produkt), arzen se může dostat do jejich tkání a následně i do našich tkání, což vysvětluje, proč celonárodní studie zjistily, že lidé, kteří jedí více drůbeže, mívají v těle větší množství arzenu. Proč by měl průmysl dělat něco takového? V moderních koncentrovaných drůbežárnách může být až 200 000 ptáků pod jednou střechou. Takže podlahy těchto budov jsou pokryty výkaly. Zatímco tato organizovaná živočišná výroba snižuje náklady, současně ale i zvyšuje riziko nemocí. Z tohoto důvodu jsou tam používány léky obsahující arzen a další přídatná antibiotika, aby se v tak nepřirozeném prostředí zabránilo šíření nemocí. A teď si můžete představit, jak se samolibí vegetariáni radují, že nejí kuřata, ale co si myslíte, že se stane s výkaly?
Arzen z léků v krmivech se může dostat do našich plodin, do vzduchu a do podzemních vod, a nachází si cestu do našich těl, ať už jíme maso nebo ne. Dobře, ale o jakém množství arzenu vlastně mluvíme? Každým rokem chováme miliardy kuřat, a pokud byla drtivá většina z nich v minulosti krmena arzenem, tak když si dáme ta čísla dohromady, hovoříme o 200 000 kilech čistého arzenu, který se každý rok dostává do životního prostředí. Hodně z toho končí v našich plodinách nebo přímo v ústní dutině jiných hospodářských zvířat.
Většina arzenu v kuřecích odpadních produktech je rozpustná ve vodě. Existují tedy obavy, že se arzen dostává do podzemních vod, ale pokud se používá jako hnojivo, co to udělá s naším jídlem? Studie o hladinách arzenu v potravinách v USA pocházející ze 70. let identifikovaly vedle ryb dvě potraviny s nejvyšší koncentrací arzenu, bylo to kuřecí maso a rýže, kdy obě mohou akumulovat arzen stejným způsobem. Podávejte kuřatům léčiva obsahující arzen, jako je například roxarson, a skončí v jejich hnoji, který skončí v půdě, a ta nakonec skončí v našem rizotu. Kromě mořských produktů je nyní rýže hlavním zdrojem expozice arzenu ve stravě.
Byl jsem překvapen, když jsem viděl houby mezi pěti nejzávažnějšími zdroji arzenu, ale už méně překvapen, když jsem zjistil, že drůbeží hnůj byl ve Spojených státech běžně používán jako substrát pro pěstování hub. A v průběhu let koncentrace arzenu v houbách dosáhla úrovně jeho koncentrace v rýži, pouze lidé obvykle jedí více rýže než hub. A zdá se, že hladina arzenu v houbách už asi deset let klesá, což bylo potvrzeno v této nejnovější zprávě z roku 2016, která zkoumala asi tucet různých druhů hub: různé druhy žampionů, shiitake, stročky, hlívy, nameko – o těch jsem nikdy neslyšel, maitake, líhovce – o těch jsem také nikdy neslyšel, nebo lišky. Teď už v průměru obsahují jen asi polovinu toho, co rýže.
Stejně jako některé houby mají méně arzenu než jiné, některá rýže ho také má méně. Rýže pěstovaná v Kalifornii obsahuje o 40 % méně arzenu než rýže pěstovaná v Arkansasu, Texasu, Louisianě, Mississippi a Missouri. Proč? Pesticidy na bázi arzenu byly používány víc než století na milionech akrů bavlněných polí, což bylo označeno za nebezpečnou praxi… v roce 1927. Pesticidy na bázi arzenu jsou už nyní zakázány; takže to není otázka nákupu rýže bio vs. konvenční rýže, protože do půdy byly uloženy miliony kil arzenu ještě předtím, než byla rýže, kterou jíte, vůbec zasazena.
Průmysl výroby rýže si toho je velice dobře vědom. Existuje vada rýže způsobená toxickým arzenem (nazývaná anglicky „straighthead“), kde pokud pěstujete rýži v půdě příliš silně kontaminované arzenem, dochází k poruchám růstu. Ovšem namísto výběru čistší zemědělské půdy jednoduše vyvinuli odrůdy odolné vůči arzenu. Takže nyní může rýže naakumulovat spoustu arzenu, aniž by ji to poškodilo. Může být ale totéž řečeno pro spotřebitele rýže?
To samé platí pro víno. Celá desetiletí používání arzenových pesticidů, a přestože jsou nyní zakázány, arzen může být rostlinami stále vysáván z půdy, což vede k všudypřítomné přítomnosti arzenu v americkém vínu, a to může představovat potenciální zdravotní riziko. Je kuriózní, že to shrnuli slovy, že chronická expozice arzenu snižuje u dětí IQ, ale pokud děti pijí tolik vína, toxicita arzenu je pravděpodobně to nejmenší z jejich problémů.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Yao L, Huang L, He Z, Zhou C, Lu W, Bai C. Delivery of roxarsone via chicken diet→chicken→chicken manure→soil→rice plant. Sci Total Environ. 2016 Oct 1;566-567:1152-8.
- Yang Z, Peng H, Lu X, Liu Q, Huang R, Hu B, Kachanoski G, Zuidhof MJ, Le XC. Arsenic Metabolites, Including N-Acetyl-4-hydroxy-m-arsanilic Acid, in Chicken Litter from a Roxarsone-Feeding Study Involving 1600 Chickens. Environ Sci Technol. 2016 Jul 5;50(13):6737-43.
- Mafla S, Moraga R, León CG, Guzmán-Fierro VG, Yañez J, Smith CT, Mondaca MA, Campos VL. Biodegradation of roxarsone by a bacterial community of underground water and its toxic impact. World J Microbiol Biotechnol. 2015 Aug;31(8):1267-77.
- Nigra AE, Nachman KE, Love DC, Grau-Perez M, Navas-Acien A. Poultry Consumption and Arsenic Exposure in the U.S. Population. Environ Health Perspect. 2017 Mar;125(3):370-377.
- Fisher DJ, Yonkos LT, Staver KW. Environmental concerns of roxarsone in broiler poultry feed and litter in Maryland, USA. Environ Sci Technol. 2015 Feb 17;49(4):1999-2012.
- P Mangalgiri K, Adak A, Blaney L. Organoarsenicals in poultry litter: detection, fate, and toxicity. Environ Int. 2015 Feb;75:68-80.
- Wilson D. Arsenic Content in American Wine. J Environ Health. 2015 Oct;78(3):16-22.
- Seyfferth AL, McClatchy C, Paukett M. Arsenic, Lead, and Cadmium in U.S. Mushrooms and Substrate in Relation to Dietary Exposure. Environ Sci Technol. 2016 Sep 6;50(17):9661-70.
- Williams PN, Raab A, Feldmann J, Meharg AA. Market basket survey shows elevated levels of As in South Central U.S. processed rice compared to California: consequences for human dietary exposure. Environ Sci Technol. 2007 Apr 1;41(7):2178-83.
- Morris HE, Swingle DB. Injury to growing crops caused by the application of arsenical compounds to the soil. Journal Name: J. Agric. Res. (Washington, D.C.); (United States); Journal Volume: 34:1. 1927-01-01.
- Jelinek CF, Corneliussen PE. Levels of arsenic in the United States food supply. Environ Health Perspect. 1977 Aug;19:83-7.
Icons created by Daria Moskvina and Marco Galtarossa from The Noun Project. Image credit: Lablascovegmenu via Flickr. Image has been modified. Motion graphics by Avocado Video.