Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Odpovědnost za vlastní zdraví
Jen jeden druh stravy dokáže zvrátit progresi srdečních onemocnění u většiny pacientů: nezpracované potraviny rostlinného původu. Jakmile vám někdo začne doporučovat něco nového, položte mu jednu jednoduchou otázku: „Bylo prokázáno, že tato strava zvrátí průběh srdečního onemocnění?“ Vždyť je to hlavní příčina, proč umírají naši blízcí. Pokud zazní odpověď „Ne“, proč o tom vůbec přemýšlet? Pouze jeden způsob stravování to prokazatelně dokáže. To není žádný náhodný výběr, jen jeden druh stravy.
I kdyby to bylo jediné, co rostlinná strava dokáže, tedy vymýtit hlavního zabijáka mužů a žen, neměla by to být standardní strava, dokud se neprokáže něco jiného? Může pomáhat i v prevenci a regresi dalších onemocnění, které patří k hlavním zabijákům, jako jsou diabetes 2. typu a hypertenze. Přínos rostlinné stravy je prostě ohromující.
Proč ji tedy nedoporučují lékaři? Jak může být taková nerovnováha mezi vědou a běžnou lékařskou praxí? Trvalo celých 25 let, než vyšla první zpráva hlavního hygienika ohledně rizik kouření. Vyžádalo si to více než 7 000 studií a úmrtí bezpočtu kuřáků, než bylo oficiálně uznáno spojení mezi kouřením a onemocněním. Možná už po prvních 6000 studiích mohli dát lidem vědět, co myslíte? Průmysl má dost silný vliv.
Ve skutečnosti ani poté, co vyšla zpráva hlavního hygienika, se lékařská komunita ke změnám moc neměla. Americká lékařská asociace spíše zaznamenala snahy o odmítnutí zprávy hlavního hygienika. Proč? Mohlo to být proto, že právě tato společnost získala 10 milionů dolarů z tabákového průmyslu? Možná…
Víme tedy, proč AMA akceptovala tabákový průmysl, ale proč o této problematice nemluvili konkrétní lékaři? Několik statečných duší se svého času postavilo proti průmyslu, který zabíjel miliony lidí. Proč jich nebylo více? Možná proto, že většina lékařů sama kouřila cigarety, stejně jako dnes většina lékařů i nadále konzumuje potraviny, které přispívají k naší epidemii nemocí ze stravy.
Co tehdy asociace aktivně propagovala? „Všeho s mírou.“ „Rozsáhlé vědecké studie prokázaly, že umírněné kouření… je v pořádku.“ Zní vám to povědomě?
Spotřeba živočišných a zpracovaných potravin může být příčinou nejméně 14 milionů úmrtí na celém světě každý rok. 14 milionů lidí zemře. Ti z nás, kteří se podílejí na současné revoluci ve výživě, patří k hnutí, které se snaží každoročně zachránit 14 milionů životů.
Rostlinná strava může být nyní považována za nutriční ekvivalent skoncování s kouřením. Kolik životů to ještě bude stát, než CDC vyzve lidi, aby nečekali na operaci srdce, ale konečně začali jíst zdravě?
Dokud se systém nezmění, musíme přijmout osobní odpovědnost za zdraví své i naší rodiny. Nemůžeme čekat, až společnost v tomto ohledu dožene vědu, protože je to otázka života a smrti.
Loni se dr. Kim Williams stal předsedou Americké kardiologické společnosti. V jednom rozhovoru mu byla položena otázka, proč se řídí vlastními radami a jí rostlinnou stravu? „Nevadí mi, že jednou zemřu, nechci však, aby to byla moje chyba.“
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Debakey M. Carcinoma of the lung and tobacco smoking: a historical perspective. Ochsner J. 1999 Jul;1(3):106-8.
- Gugiu PC, Gugiu MR. A critical appraisal of standard guidelines for grading levels of evidence. Eval Health Prof. 2010 Sep;33(3):233-55.
- Schamberg IL. Campaign against Smoking. N Engl J Med 1965 Dec 2; 273:1283.
- The Advertising of Cigarettes. JAMA. 1948 Oct 30;138(9):652-653.
- Wagner KH, Brath H. A global view on the development of non communicable diseases. Prev Med. 2012 May;54 Suppl:S38-41.
- Barnard ND. The physician's role in nutrition-related disorders: from bystander to leader. Virtual Mentor. 2013 Apr 1;15(4):367-72.
- American College of Cardiology. (n.d.). Retrieved August 22, 2016, from http://www.acc.org/
- Top cardiologist touts vegan diet to patients. (n.d.). Retrieved August 22, 2016, from http://www.chicagotribune.com/lifestyles/health/ct-met-vegan-cardiologist-20140817-story.html
Videography courtesy of Grant Peacock