Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Oprava poškozené DNA
Zvýšená schopnost opravovat DNA by mohla vysvětlit, proč mají lidé na rostlinné stravě s přibývajícím věkem méně trhlin v chromozomech DNA.
Právě jsme se dozvěděli, že modré hrozny odrůdy Concord dokáží zabránit poškození DNA prsních buněk, a to tak, že zabraňují vázání karcinogenů na DNA těchto buněk. Mandle a růžičková kapusta mohou rovněž chránit před poškozením DNA tím, že posílí naše vlastní mechanismy opravy DNA.
Máme v sobě totiž enzym, jehož jediným účelem je prohledávat DNA a záplatovat v ní případné díry. Jak stárneme, v naší DNA se hromadí trhliny, skutečné fyzické trhliny v našich chromozomech, což může být jeden z důvodů, proč se nám v těle rozvine rakovina a orgány ve stáří vykonávají svou práci se stále většími obtížemi.
Jelikož porozuměli tomu, že konzumací rostlin můžeme chránit svou DNA a konzumací zvířat ji můžeme naopak poškozovat, o což jsem se s vámi již i já podělil ve videích, slovenští výzkumníci se letos rozhodli změřit celkový počet trhlin v DNA u vegetariánů a porovnat je s běžnými konzumenty. Výzkum vedla jistá dr. Krajčovičová-Kudláčková (promiňte mi, že to jméno nesvedu vyslovit).
Spočítali trhliny v DNA u konzumentů masa a vegetariánů ve věku od 25 let do 65 let. Takto si vedli konzumenti masa. Jak vidíte, poškození DNA prudce stoupalo s věkem účastníků. Tady jsou vegetariáni. Všimněte si dvou věcí: nejenže je u nich stoupání křivky mnohem pozvolnější, což znamená, že u nich s věkem nedochází k takovému poškození DNA, ale navíc mají vegetariáni ve věku 65 let evidentně DNA ve stejném stavu jako jiní v 25.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- K. W. Singletary, K. J. Jung, and M. Giusti. Anthocyanin-rich grape extract blocks breast cell dna damage. J Med Food, 10(2):244-251, 2007.
- J Nutr. 2007 Dec;137(12):2717-22. Almond consumption reduces oxidative DNA damage and lipid peroxidation in male smokers. Li N, Jia X, Chen CY, Blumberg JB, Song Y, Zhang W, Zhang X, Ma G, Chen J.
- C. Hoelzl, H. Glatt, W. Meinl, G. Sontag, G. Haidinger, M. Kundi, T. Simic, A. Chakraborty, J. Bichler, F. Ferk, K. Angelis, A. Nersesyan, and S. Knasmuller. Consumption of brussels sprouts protects peripheral human lymphocytes against 2-amino-1-methyl-6-phenylimidazo[4,5-b]pyridine (phip) and oxidative dna-damage: Results of a controlled human intervention trial. Mol Nutr Food Res, 52(3):330-341, 2008.
- Physiol Res. 2008;57(4):647-51. Epub 2007 Jul 26. Effects of diet and age on oxidative damage products in healthy subjects. Krajcovicová-Kudlácková M, Valachovicová M, Pauková V, Dusinská M.