Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Pesticidy (DDT) a Alzheimerova choroba
Jak se vyhnout produktu rozkladu pesticidů (DDT), který může zvyšovat riziko Alzheimerovy choroby stejně, jako kdybyste byli nositeli APOE e4, tzv. genu pro Alzheimerovu chorobu?
Ačkoliv seznam odhalených genů zodpovědných za náchylnost k Alzheimerově chorobě narůstá, tak i vliv všech genů dohromady bude zodpovědný za méně než polovinu případů Alzheimerovy choroby. Nejpůsobivějším důkazem o možné kontrole nad vznikem onemocnění je skutečnost, že v případě jednovaječných dvojčat sdílejících stejné geny platí, že i když jedno z nich dostane Alzheimerovu chorobu, to druhé obvykle ne. Musíme tedy brát v potaz všechny další podílející se faktory, ne jen geny.
Ve svém videu o pesticidech a rakovině jsem mluvil o této studii. Celá řada chlorovaných pesticidů, včetně DDE (metabolit DDT) je klasifikovaná EPA jako pravděpodobný lidský karcinogen. V této studii však naměření DDE a dalších v krvi bylo spojeno nikoliv se zvýšenou úmrtností na rakovinu, ale zvýšenou úmrtností na jiné příčiny. Vědce to vedlo ke spekulaci, jestli nemůže jít o související zvýšení rizika cukrovky nebo třeba demence. O spojitosti s cukrovkou jsem vám povídal již dříve. A co demence? „Zvýšené hladiny pesticidů v séru a riziko Alzheimerovy choroby.“
Výzkumný tým z Rutgers odhalil zvýšené hladiny DDE u pacientů s Alzheimerem oproti kontrolní skupině. Pitevní studie ukázaly, že hladiny v krvi dobře odrážejí hladiny v mozku. Lidé s nejvyššími hladinami měli asi čtyřikrát vyšší pravděpodobnost onemocnění Alzheimerovou demencí. V Petriho misce DDE zvyšuje hladiny amyloidového prekurzorového proteinu v lidských mozkových buňkách, což nastiňuje možný mechanismus. Zde jsou hladiny toho lepivého proteinu zapojeného do rozvoje Alzheimerovy choroby. Hladiny před a po přidání trochy DDE, v množství odpovídajícím hladinám proudícím v těle člověka z běžné populace vystavenému vysokým dávkám.
Když souhrnně zvážíte výsledky všech studií, tak se skutečně zdá, že spojitost existuje, což je konzistentní s daty ukazujícími zdvojnásobení rizika rozvoje demence u lidí s akutní otravou pesticidy. U amerických seniorů je DDT a produkt rozpadu DDE také spojen se zvýšeným rizikem celkového úpadku kognitivních funkcí.
DDT byl v USA široce používán mezi 40. a 60. lety minulého století. Na vrcholu jeho používání jsme chrlili přes 81 milionů kg za rok. A do dnešního dne ho máme v tělech. Kontaminovanou krev má přes 90 % Američanů. A DDE, pesticidu spojeného se čtyřnásobným rizikem rozvoje Alzheimerovy choroby, byly naměřeny nejvyšší hodnoty.
Máme ho stále ve svých tělech, protože je v potravním řetězci. V mém posledním videu na toto téma jsem poznamenal, že hladiny DDT, DDE a dalších zakázaných pesticidů a znečišťujících látek byly značně nižší v mateřském mléku matky vegetariánky než v mateřském mléku její sestry konzumující maso. Největší rozdíl byl nalezen u DDE, jehož v sobě měla sestra vegetariánka čtyřikrát méně.
Podobně to vychází u celé řady příbuzných znečišťujících látek. V amerických supermarketech byly sesbírány vzorky potravin. Zde vidíte, kolik našli dioxinů a PCB v hovězím, kuřecím a vepřovém mase, zpracovaném mase, vejcích, rybách a všech rostlinných potravinách dohromady. A v mléčných výrobcích. Tyto toxiny se hromadí v potravním řetězci, proto dává smysl, že nejkontaminovanější potraviny jsou ryby, maso a mléčné výrobky. Pětkrát až desetkrát vyšší hladiny v mase, vejcích, rybách a mléčných výrobcích než v rostlinných potravinách. Špatnou zprávou je, že tepelná úprava nezneškodní kontaminanty typu DDE. Naopak je může ještě více zkoncentrovat. A zde se bavíme o pesticidu, který může zvyšovat riziko Alzheimerovy choroby stejnou měrou jako přítomnost tzv. Alzheimerova genu APOE e4.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org