Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Potraviny, které způsobují a pomáhají při halitóze (zápachu z úst)
Většina zápachu z úst je způsobena rozkladem bílkovin obsahujících síru.
Odhadem 90 milionů Američanů, neboli přibližně 30 % populace USA, v současnosti na pravidelné bázi trpí zápachem z úst. A pro ty, kdo si myslí: „Uf, ještě, že to nejsem já,“ jen řeknu, že lidé se špatným dechem nemohou sami cítit zápach z vlastních úst. Možná je to tím, že jsou na něj zvyklí. Nebo tím, že při přičichnutí nasáváte vzduch zespodu, ne z oblasti před ústy, kam jste předtím vydechli. Každopádně je vzduch z úst lidí trpících chronickým zápachem obohacen o sloučeniny jako sirovodík, která produkuje proud zapáchajícího plynu, jenž může být silně nepříjemný lidem v blízkosti dotyčného.
Mezi charakteristické pachy při halitóze patří látky páchnoucí jako výkaly, třeba skatol, dále plyn zkažených vajec, sirovodík, pach zdechliny, kadaverin, pach zpocených chodidel, putrescin jakožto pach rozkládajícího se masa, pach shnilého zelí, pach zkažených ryb, moči, jablek - což nezní tak špatně, a pak zápach rozmačkaných štěnic, což si ani neumím představit. Hlavními sloučeninami podílející se na nelibém odéru jsou VSC, těkavé sloučeniny síry jako sirovodík. Bakterie žijící v ústech, zejména na našem jazyku, jsou schopné produkovat tyto zapáchající sloučeniny síry prostřednictvím rozkladu bílkovin obsahujících síru.
Dobře, a co s tím můžeme dělat? Mnoho lidí se zaměřuje na redukci bakteriální nálože v ústech pomocí antiseptických ústních vod, nebo se pokouší polapit těkavé sloučeniny. Mechanicky lze bakteriální biofilm na jazyku narušit pomocí různých technik škrábání jazyka, ačkoliv čištění jazyka funguje spíše na principu odstranění materiálů pro rozklad bakteriemi než odstranění bakterií samotných. Dobře, tak jestli jsou substrátem pro produkci VSC aminokyseliny obsahující síru a aminokyseliny s obsahem síry pocházejí zejména z živočišných bílkovin, z masa a mléka, co zkusit výživové řešení? VSC z živočišných bílkovin by mohly vysvětlit, proč výkaly masožravců smrdí tak odlišně od výkalů býložravců.
Je to tak, omezení množství zkonzumovaných bílkovin dokáže výrazně zmírnit fetor ex ore, latinský výraz pro zapáchající pusu. Ve výčtu jsou také tuky a alkohol, a to z toho důvodu, že mohou způsobit uvolnění spodního jícnového svěrače. Normálně vzduch ze svého žaludku vypouštíte jenom při říhnutí, protože svěrač na vrcholku žaludku brání zpětnému přesunu obsahu. Ovšem jídelníček bohatý na tuky nebo alkohol vede k uvolňování tohoto svěrače, což dále zvyšuje riziko i intenzitu špatného dechu.
Většina případů halitózy však vzniká kvůli rozkladu zbytků jídla v ústech přítomnými bakteriemi rozkládajícími bílkoviny a aminokyseliny za vzniku těkavých sloučenin síry. Léčba orální halitózy by proto měla zahrnovat nejen profesionální poradenství ohledně ústní hygieny, ale také stravy. Například o mléčných bílkovinách se ví, že se rozkládají již v ústech, což vede k uvolňování aminokyselin bohatých na síru. Mléčné výrobky jsou bohatými zdroji mléčné bílkoviny kaseinu a kasein je bohatý na cystein, aminokyselinu obsahující síru, která je prekurzorem pro vznik plynu páchnoucího po zkažených vejcích, sirovodíku, v ústní dutině. Pomocí cysteinu lze dokonce otestovat lidem dech. Cysteinový test spočívá v kloktání cysteinu.
Když se cystein rozpadá, tak vznikne nejen sirovodík, který představuje velkou část směsi tvořící zápach z úst, ale také sulfhydrylové anionty, které podporují růst těch stejných ústních bakterií, které jsou zodpovědné za rozklad bílkovin a vznik zápachu z úst. Přispívají také k rozvoji onemocnění dásní. Není to jen dvojitý úder, ale spíše trojitá hrozba. Špatný dech není jen nějaká malichernost, těkavé sloučeniny síry mohou být toxické pro dásně už při velmi nízkých koncentracích.
Sirovodík reaguje s kolagenem a může změnit strukturu bílkoviny, čímž učiní dásně a čelist náchylnější k destrukci. Pak se u vás rozvinou zanícené kapsy plné hnisu, které mohou přispět k výskytu ještě silnější halitózy. Periodontální kapsy jsou druhým nejčastějším zdrojem těkavých sloučenin síry. I lidé s mírným zánětem dásní mají dvakrát větší riziko výskytu špatného dechu.
A nakonec mi dovolte v rychlosti zmínit roli stravy v takzvané extra-orální halitóze, zápachu, který nepochází u úst. Spoustu léků ho může vyvolat, včetně doplňků stravy, jako je rybí olej. Je zde i jiný způsob, jakým lidé získávají rybí zápach: trimethylamin.
Trimethylaminurie je jednou z nejčastějších příčin nediagnostikovaného tělesného zápachu. Když nedokážete dostatečně dobře metabolizovat zapáchající sloučeninu zvanou trimethylamin, která vzniká ve střevech při velké konzumaci cholinu. Učebnicová prezentace je v moči, dechu, potu a pohlavních tekutinách, to vše páchne jako zkažené ryby v rozkladu. Mnoho lékařů si však neuvědomuje, že výskyt rybiny může být přítomen jen u desetiny pacientů s touto predispozicí. Ano, při vysokých koncentracích má trimethylamin nepříjemný zápach připomínající zkažené ryby, ale při nízkých koncentracích vám dá jen nepříjemný dech připomínající odpadky. Protože mnoho potravin obsahuje hodně cholinu, například proto, že vejce nalezneme v mnoha výrobcích, ne vždy si člověk spojí svou stravu s tělesným pachem. Vždy však můžete zkusit na pár týdnů vyřadit potraviny, jako jsou vaječné žloutky, a pozorovat, jestli budete cítit lépe.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org