
Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.

Prevence Alzheimerovy choroby stravou
Role středomořské stravy v prevenci a léčbě demence.
Až polovina případů Alzheimerovy choroby může být přičtena pouze těmto sedmi rizikovým faktorům, a to nebereme v potaz stravu, a to jen z toho důvodu, že existuje tolik výživových faktorů, že autorům studie by nezapadly do jejich modelu. Nicméně přiznávají, že strava může být významný ovlivnitelný rizikový faktor pro vznik Alzheimerovy choroby. Zejména zde existují rostoucí důkazy, že stravovací návyky, jako je středomořská strava, jsou spojeny s nižším rizikem Alzheimerovy choroby, podobně jako i s pomalejším poklesem kognitivních funkcí. Ale které konkrétní potraviny ze středomořského jídelníčku jsou za tyto účinky zodpovědné?
Tradiční středomořský jídelníček se vyznačuje velkou spotřebou zeleniny, fazolí, ovoce a ořechů, naopak malá je konzumace masa a mléčných výrobků. Když se vědci pokoušeli zjistit, které konkrétní potraviny mají ochranný účinek, tak konzumace ryb neměla žádný vliv, to samé platilo o alkoholu. Rozhodujícím se zdál být příjem zeleniny a také poměr mezi nenasycenými a nasycenými tuky, tedy v podstatě poměr mezi živočišnými a rostlinnými tuky.
Ve studiích provedených v 11 zemích se zdá, že s výskytem Alzheimerovy choroby je nejvíce spojena konzumace tuků. Nejnižší spotřebu tuků mají v Číně, přičemž je zde také nejnižší výskyt Alzheimerovy choroby, naopak nejvyšší spotřebu má USA – spolu s nejvyšším výskytem této nemoci. Toto ale bere v potaz všechny tuky dohromady.
Vědci z Harvardu zkoumali vztah jednotlivých druhů tuků na změnu kognitivních funkcí během čtyř let u 6 000 zdravých starších žen. Zjistili, že vyšší příjem nasycených tuků byl spojen se zhoršenou pamětí a poklesem kognitivních funkcí. Ženy s nejvyšším příjmem nasycených tuků měly o 60 až 70 % vyšší pravděpodobnost, že u nich dojde ke zhoršení mozkových funkcí. Míra kognitivních změn spojená s konzumací nasycených tuků se rovnala zestárnutí o 6 let. Což znamená, že ženy s nejnižším příjmem nasycených tuků měly mozkové funkce na úrovni o 6 let mladších žen.
Co když ale člověk už Alzheimerovu chorobu má? Již dříve přišla tato skupina vědců z Kolumbijské univerzity na to, že konzumace středomořské stravy byla spojena s nižším rizikem Alzheimerovy choroby, ale to, jestli může středomořský (nebo jakýkoliv jiný) jídelníček ovlivnit následný průběh onemocnění, to ještě nikdo nezjišťoval. Tedy až do této chvíle.
Vědci zjistili, že konzumování středomořské stravy může ovlivnit nejen riziko onemocnění Alzheimerovou chorobou, ale i její následný průběh. Čím více lidé se lidé přidržovali středomořského jídelníčku, tím byla jejich úmrtnost nižší. A čím déle se takto stravovali, tím vyššího věku se dožívali. Během pěti let zemřelo pouze 20 % těch, kteří stravu dodržovali, naopak dvojnásobný počet úmrtí byl zaznamenán ve skupině, kde dodržování stravy bylo průměrné. A ve skupině, kde byla míra dodržování stravovacího režimu nízká, zemřela během 5 let více než polovina pacientů. A na konci studie byli naživu již jen ti lidé, kteří se ochotně drželi tohoto zdravějšího jídelníčku.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- DE Barnes, K Yaffe.The projected effect of risk factor reduction on Alzheimer's disease prevalence. Lancet Neurol. 2011 Sep;10(9):819-28.
- I Lourida, M Soni, J Thompson-Coon, N Purandare, IA Lang, OC Ukoumunne, DJ Llewellyn.Mediterranean diet, cognitive function, and dementia: a systematic review. Epidemiology. 2013 Jul;24(4):479-89.
- N Scarmeas, JA Luchsinger, R Mayeux, Y Stern. Mediterranean diet and Alzheimer disease mortality. Neurology. 2007 Sep 11;69(11):1084-93.
- WB Grant. Dietary Links to Alzheimer’s Disease. Alzheimer’s Disease Review 2, 42-55, 1997.
- OI Okereke, BA Rosner, DH Kim, JH Kang, NR Cook, JE Manson, JE Buring, WC Willett, F Grodstein. Dietary fat types and 4-year cognitive change in community-dwelling older women. Ann Neurol. 2012 Jul;72(1):124-34.
- M Alarcón, E Fuentes, N Olate, S Navarrete, G Carrasco, I Palomo. Strawberry extract presents antiplatelet activity by inhibition of inflammatory mediator of atherosclerosis (sP-selectin, sCD40L, RANTES, and IL-1β) and thrombus formation. Platelets. 2014 Apr 21.
- RO Roberts, YE Geda, JR Cerhan. Vegetables, unsaturated fats, moderate alcohol intake, and mild cognitive impairment. Dement Geriatr Cogn Disord. 2010;29(5):413-23.
Nejnovější videa

Testosteronová „náhradní“ terapie u žen po menopauze pro zvýšení libida

Rizika a přínosy mírné Trendelenburgovy polohy pro redukci tělesného tuku

Leh v mírném záklonu hlavou dolů (Trendelenburgova poloha) ke spalování tuků
