Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Prevence běžného nachlazení s využitím probiotik?
Ačkoliv mohou být obecně lepší volbou prebiotika, probiotika mohou snížit riziko infekcí horních cest dýchacích.
Zdá se, že u dětí, které přišly na svět císařským řezem, existuje zvýšené riziko různých alergických onemocnění. Jde o to, že vaginální porod napomáhá k prvotnímu osídlení střev mateřskými poševními bakteriemi, zatímco děti rozené císařským řezem jsou o tuto přirozenou kolonizaci ochuzeny a vyskytuje se u nich jiná střevní flóra. Tuto myšlenku podpořil výzkum, díky němuž bylo zjištěno, že poruchy mateřské vaginální flóry během těhotenství mohou být spojeny s raným astmatem u dětí těchto matek. To vše naznačuje, že přirozená střevní flóra může ovlivnit vývoj našeho imunitního systému, a to pozitivně, nebo negativně.
Dvě studie zveřejněné v roce 2001 naznačují, že v dospělosti mohou mít probiotika podpůrné účinky na systémovou imunitu. Subjektům byl naordinován probiotický režim na 3 až 6 týdnů a byl zaznamenán významný nárůst schopnosti jejich bílých krvinek snížit počet potenciálních útočníků. A co je zajímavé, je to, že i když bylo podávání probiotik zastaveno, i o několik týdnů později byly imunitní funkce posíleny ve srovnání s výchozím stavem. Stejné zlepšení se projevilo ve schopnosti přirozených zabijáků, tzv. NK buněk, zabíjet rakovinné buňky. Podobné výsledky byly také zjištěny za použití jiného kmene probiotik.
Zlepšení funkce imunitních buněk v Petriho misce je sice hezké, ale skutečně se to u lidí projevuje tak, že mají méně infekcí? Na odpověď jsme museli čekat dalších 10 let, ale nyní máme randomizované, dvojitě zaslepené, placebem kontrolované studie dokazující, že ti, kteří berou probiotika, mohou mít výrazně nižší počet nachlazení, jsou nemocní méně dní a mají méně příznaků. Nejnovější přehled nejlepších studií dosud zjistil, že probiotika, jako ta v jogurtu, v sójovém jogurtu nebo v doplňcích stravy, mohou skutečně snížit riziko infekce horních cest dýchacích, ale celkové množství důkazů je stále považována za slabé, takže je pravděpodobně příliš brzy na to, formulovat nějaká doporučení.
Pokud nedošlo k závažnému narušení střevní flóry antibiotiky nebo střevní infekcí – pokud člověk nevykazuje symptomy, jako je průjem nebo nadýmání, navrhoval bych, zaměřit se nejprve na výživu „hodných“ bakterií, které už máme, a to tak, že budeme jíst tzv. prebiotika, jako je vláknina. Koneckonců, jak jsme už viděli předtím, kdo ví, co dostanete, když si koupíte probiotika? V době, kdy je kupujete, nemusí být už dokonce ani živá. Musí také přežít cestu dolů, do tlustého střeva.
Celkově tyto připomínky naznačují, že výhody prebiotik – nacházejících se v potravinách rostlinného původu – převažují výhody probiotik. A tím, že budeme jíst syrové ovoce a zeleninu možná získáme oboje. Ovoce a zelenina jsou pokryty miliony bakterií mléčného kvašení, z nichž některé jsou stejného typu jako ty používané v probiotikách. Takže když studie ukazují, že když jíte více ovoce a zeleniny, zlepšuje to imunitu, mohou v tom hrát roli prebiotika i probiotika.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- P. Bager, J. Wohlfahrt, T. Westergaard. Caesarean delivery and risk of atopy and allergic disease: Meta-analyses. Clin. Exp. Allergy 2008 38(4):634 - 642
- A. Berggren, I. L. Ahrén, N. Larsson, G. Önning. Randomised, double-blind and placebo-controlled study using new probiotic lactobacilli for strengthening the body immune defence against viral infections. Eur J Nutr 2011 50(3):203 - 210
- A. H. Rad, F. Akbarzadeh, E. V. Mehrabany. Which are more important: Prebiotics or probiotics? Nutrition 2012 28(11 - 12):1196 - 1197
- B. Vitali, G. Minervini, C. G. Rizzello, E. Spisni, S. Maccaferri, P. Brigidi, M. Gobbetti, R. Di Cagno. Novel probiotic candidates for humans isolated from raw fruits and vegetables. Food Microbiol. 2012 31(1):116 - 125
- C. S. Benn, P. Thorsen, J. S. Jensen, B. B. Kjaer, H. Bisgaard, M. Andersen, K. Rostgaard, B. Björkstén, M. Melbye. Maternal vaginal microflora during pregnancy and the risk of asthma hospitalization and use of antiasthma medication in early childhood. J. Allergy Clin. Immunol. 2002 110(1):72 - 77
- H. S. Gill, K. J. Rutherfurd, M. L. Cross, P. K. Gopal. Enhancement of immunity in the elderly by dietary supplementation with the probiotic Bifidobacterium lactis HN019. Am. J. Clin. Nutr. 2001 74(6):833 - 839
- Y. H. Sheih, B. L. Chiang, L. H. Wang, C. K. Liao, H. S. Gill. Systemic immunity-enhancing effects in healthy subjects following dietary consumption of the lactic acid bacterium Lactobacillus rhamnosus HN001. J Am Coll Nutr 2001 20(Suppl 2):149 - 156
- Q. Hao, Z. Lu, B.R. Dong, C.Q. Huang, T. Wu. Probiotics for preventing acute upper respiratory tract infections. Cochrane Database Syst Rev. 2011 9:1-42
- L. Drago, V. Rodighiero, T. Celeste, L. Rovetto, E. De Vecchi. Microbiological evaluation of commercial probiotic products available in the USA in 2009. J Chemother 2010 22(6):373 - 377
Images thanks to Sofa-King and William Brawley via flickr