Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Prevence je lepší než zpracované maso
Nedávno bylo provedeno měření hladin nitrosaminů – ty jsou považovány za nejvíce karcinogenní složku cigaretového kouře – napříč celou řadou masných výrobků, včetně těch z kuřecího, krůtího a vepřového masa.
Nitrosaminy jsou považovány za nejvíce karcinogenní látky (nejvíce přispívají k rakovině) v cigaretovém kouři.
V roce 2011 vědci měřili obsah nitrosaminů v masných výrobcích. V této tabulce vidíte množství sedmi různých karcinogenních nitrosaminů. Kuřecí masové kuličky, vepřové a krůtí maso, párky, husí játra, klobásy a další uzeniny jsou už balené přímo s karcinogeny, a to díky přeměně dusitanů na nitrosaminy, ke které dochází za nepřítomnosti fytoživin. Kolik nitrosaminů je v mase ve srovnání s tabákem?
Projekt proti rakovině využívá tuto grafiku, aby spotřebitele varoval před rizikem vzniku rakoviny související se zpracovaným masem; několik párků může obsahovat karcinogenní zátěž odpovídající jednomu balíčku cigaret. A jsme u toho. Cigarety s filtrem mají 11krát více nitrosaminů a nitrosamidů, ale to je hodnota uvedená na kilogram. Každá cigareta obsahuje méně než jeden gram tabáku. Párky jsou asi 60krát těžší, takže čtyři párky v rohlíku obsahují více karcinogenů než balení 20 cigaret.
Zde je množství nitrosaminů naměřené v průběhu dne, když jíte šunku nebo klobásu. A tyto dva grafy ukazují výskyt u těch, kteří se stravují vegetariánsky. Pokud převedete konzumenty uzeného nebo konzervované masa na vegetariánskou stravu, uvidíte rychlý pokles hladin, protože jejich tělo začne s detoxikací během jednoho nebo dvou dnů. Vidíte efekt přechodu z masité stravy na vegetariánskou v úrovni nitrosaminu v moči; odráží to, co cirkuluje v krevním řečišti.
Zde vidíte čtyři různé karcinogeny: v prvních dvou dnech je konzumováno maso a v dalších vegetariánská strava. Pokles hladin je vskutku výrazný, byť ne tolik jako u čistě vegetariánské stravy. Nicméně je pravděpodobné, že po dalších dnech vegetariánské stravy bude organismus očištěn od zbývajícího množství.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Campillo N, Viñas P, Martínez-Castillo N, Hernández-Córdoba M. Determination of volatile nitrosamines in meat products by microwave-assisted extraction and dispersive liquid-liquid microextraction coupled to gas chromatography-mass spectrometry. J Chromatogr A. 2011 Apr 8;1218(14):1815-21. Epub 2011 Feb 13.
- Haorah J, Zhou L, Wang X, Xu G, Mirvish SS. Determination of total N-nitroso compounds and their precursors in frankfurters, fresh meat, dried salted fish, sauces, tobacco, and tobacco smoke particulates. J Agric Food Chem. 2001 Dec;49(12):6068-78.
- Akopyan G, Bonavida B. Understanding tobacco smoke carcinogen NNK and lung tumorigenesis. Int J Oncol. 2006 Oct;29(4):745-52.
- Stich HF, Hornby AP, Dunn BP. The effect of dietary factors on nitrosoproline levels in human urine. Int J Cancer. 1984 May 15;33(5):625-8.
Images thanks to the CancerProject.org and Cory Salveson via flickr. Images have been modified.