Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Prevence makulární degenerace s pomocí stravy
Zdravá strava může nejen zabránit vzniku komplikací cukrovky, ale také snížit riziko věkem podmíněné makulární degenerace, další z častých příčin oslepnutí.
Více než milion Američanů je slepých. Mezi čtyři běžné příčiny slepoty patří šedý zákal (katarakta), glaukom (zelený zákal), věkem podmíněná makulární degenerace a cukrovka.
Takhle vypadá normální vidění. Takhle vidění s šedým zákalem, takto se zeleným zákalem. Zde je pak vidění s makulární degenerací. Tady s diabetickou retinopatií. A pokud nebudou léčeni, mohou všichni skončit takhle. Víme, že cukrovka, hlavní příčina nových případů slepoty, amputací a selhání ledvin, není nevyhnutelná; lze ji dostat pod kontrolu, léčit, a dokonce i zcela vyléčit rostlinnou stravou. Ale co další tři běžné příčiny slepoty?
Výzkumníci se nedávno podívali na souvislost mezi celkovou kvalitou stravy a věkem podmíněnou makulární degenerací. Na základě jakých kritérií byla stanovena kvalita stravy? Vycházeli z tzv. indexu alternativního zdravého stravování navrženého na Harvardu. V podstatě dostanete známku od 1 do 10 za každou potravinovou skupinu. Pokud například konzumujete pravidelně pět porcí zeleniny denně, vaše skóre za zeleninu je 10. Čtyři porce ovoce denně vás dostanou na maximální skóre pro ovoce. Pokud se stravujete vegetariánsky, v kategorii masa obdržíte také 10. Dále body získáváte za vyšší podíl celistvých potravin, nižší příjem nasyceného tuku a jiné.
Na základě těchto kritérií dospěli vědci k závěru, že pokročilá, věkem podmíněná makulární degenerace významně souvisela s celkovou kvalitou stravy.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Henry B, Kalynovskyi S. Reversing diabetes and obesity naturally: a NEWSTART lifestyle program. Diabetes Educ. 2004 Jan-Feb;30(1):48-50, 55-6, 58-9.
- Trapp CB, Barnard ND. Usefulness of vegetarian and vegan diets for treating type 2 diabetes. Curr Diab Rep. 2010 Apr;10(2):152-8.
- Barnard ND, Katcher HI, Jenkins DJ, Cohen J, Turner-McGrievy G. Vegetarian and vegan diets in type 2 diabetes management. Nutr Rev. 2009 May;67(5):255-63.
- Tonstad S, Stewart K, Oda K, Batech M, Herring RP, Fraser GE. Vegetarian diets and incidence of diabetes in the Adventist Health Study-2. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2011 Oct 7.
- McCullough ML, Feskanich D, Stampfer MJ, Giovannucci EL, Rimm EB, Hu FB, Spiegelman D, Hunter DJ, Colditz GA, Willett WC. Diet quality and major chronic disease risk in men and women: moving toward improved dietary guidance. Am J Clin Nutr. 2002 Dec;76(6):1261-71.
- Montgomery MP, Kamel F, Pericak-Vance MA, Haines JL, Postel EA, Agarwal A, Richards M, Scott WK, Schmidt S. Overall diet quality and age-related macular degeneration. Ophthalmic Epidemiol. 2010 Jan-Feb;17(1):58-65.
Images thanks to Christine Erber via Wikimedia Commons and the National Eye Institute.