Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Prevence Parkinsonovy nemoci pomocí stravy
Přítomnost určitého množství neurotoxických chemikálií v sýru může vysvětlit spojitost mezi konzumací mléčných výrobků a Parkinsonovou chorobou.
Své riziko rozvoje Parkinsonovy nemoci můžeme snížit pomocí čtyř různých opatření. Dostatek pohybu, vyloučení mléčných výrobků, vyhýbání se pesticidům a předcházení úderům do hlavy (například zapínáním bezpečnostního pásu v autě a nošením helmy na kole). A pokud si přečtete články v časopise psané vědci, kteří mají zřejmě až moc volného času, tak byste se měli vyhýbat také útoku mimozemšťanů, což je hlavní příčina úrazu hlavy v komiksových knížkách.
Jak je to s vyhýbáním se pesticidům a průmyslovým znečišťujícím látkám? Nedávná pitevní studie zjistila, že v mozcích obětí Parkinsonovy nemoci se nacházejí polychlorované bifenyly (PCB), které pocházejí z Arocloru, přípravku od Monsanta, který je od roku 1979 zakázaný, ale nadále náš svět znečišťuje. Nejhoršími druhy nalezených PCB bylo číslo 138,153 a 180. Krevní hladiny přesně těchto PCB jsou značně nižší u lidí upřednostňující rostlinnou stravu.
„Snižuje veganská strava riziko Parkinsonovy nemoci?“
Dobrá otázka. Víme, že každá výhledová studie o mléčných výrobcích nebo mléku a Parkinsonově nemoci nalezla jisté zvýšení rizika u jeho konzumentů. Může to být tím, že „mléčné výrobky v USA jsou kontaminovány neurotoxickými látkami.“ Máme značné množství důkazů naznačujících, že „vystavení pesticidům může zvyšovat riziko rozvoje Parkinsonovy nemoci.“ Pitvy odhalily vyšší množství toxických znečišťujících látek a pesticidů v mozcích pacientů s Parkinsonovou nemocí. Některé z těchto toxinů jsou navíc v malém množství přítomné v mléčných výrobcích. Mluví se o toxických látkách jako tetrahydroisochinolin, sloučenina spojená s Parkinsonovou nemocí nacházející se především v sýru.
Přestože množství tohoto neurotoxinu – dokonce i v sýru – není příliš vysoké, odborníci mají obavu, že se tato chemikálie může za dlouhé roky konzumace takových potravin v mozku nahromadit.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- J. Bronstein, P. Carvey, H. Chen, D. Cory-Slechta, D. DiMonte, J. Duda, P. English, S. Goldman, S. Grate, J. Hansen, J. Hoppin, S. Jewell, F. Kamel, W. Koroshetz, J. W. Langston, G. Logroscino, L. Nelson, B. Ravina, W. Rocca, G. W. Ross, T. Schettler, M. Schwarzschild, B. Scott, R. Seegal, A. Singleton, K. Steenland, C. M. Tanner, S. Van Den Eeden, M. Weisskopf. Meeting report: Consensus statement-Parkinson's disease and the environment: Collaborative on health and the environment and Parkinson's Action Network (CHE PAN) conference 26-28 June 2007. Environ. Health Perspect. 2009 117(1):117 - 121
- M. A. Kamp, P. Slotty, S. Sarikaya-Seiwert, H.-J. Steiger, D. Hänggi. Traumatic brain injuries in illustrated literature: Experience from a series of over 700 head injuries in the Asterix comic books. Acta Neurochir (Wien) 2011 153(6):1351 - 5 - discussion - 1355
- J. M. Hatcher-Martin, M. Gearing, K. Steenland, A. I. Levey, G. W. Miller, K. D. Pennell. Association between polychlorinated biphenyls and Parkinson's disease neuropathology. Neurotoxicology 2012 33(5):1298 - 1304
- H. Arguin, M. Sánchez, G. A. Bray, J. C. Lovejoy, J. C. Peters, R. J. Jandacek, J.-P. Chaput, A. Tremblay. Impact of adopting a vegan diet or an olestra supplementation on plasma organochlorine concentrations: Results from two pilot studies. Br. J. Nutr. 2010 103(10):1433 - 1441
- C. Allison Russo, Claudia Steiner. Hospital Admissions for Traumatic Brain Injuries, 2004. HCUP 2007 27(NA):1-9
- J. R. Richardson, S. L. Shalat, B. Buckley, B. Winnik, P. O'Suilleabhain, R. Diaz-Arrastia, J. Reisch, D. C. German. Elevated serum pesticide levels and risk of Parkinson disease. Arch. Neurol. 2009 66(7):870 - 875
- Milber JM, Noorigian JV, Morley JF, Petrovitch H, White L, Ross GW, Duda JE. Lewy pathology is not the first sign of degeneration in vulnerable neurons in Parkinson disease. Neurology. 2012 Dec 11;79(24):2307-2314. Epub 2012 Nov 14.
Image thanks to neurology.org