Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Přínosy kurkumy při otravě arsenem
Co se stalo, když byl kurkumin z kurkumy otestován na schopnost napravit poškození DNA způsobené vystavení arzenu?
Arsen je karcinogenní těžký kov. Hlavním mechanismem, kterým páchá škodu, se zdá být oxidační stres. Arsen vyvolává akumulaci volných radikálů, jež mohou zabíjet buňky a poškozovat naše DNA. Navíc svoji škodlivost ještě zdvojnásobí tím, že naruší schopnost našeho těla si DNA po poškození samo opravovat. Dobře, tak když je poškození způsobeno oxidací, co takhle jíst potraviny bohaté na antioxidanty, jako je třeba koření kurkuma. Ta obsahuje pigment s antioxidačními vlastnostmi zvaný kurkumin. Jak může potvrdit kdokoliv obeznámený s mými videi, četné klinické studie naznačují léčebné účinky proti různým lidským chorobám, včetně rakoviny, diabetu, Alzheimerovy choroby, zánětlivému onemocnění střev, nemocem kloubů, plic, kůže a očí.
Pokud jde o ochranu proti těžkým kovům, studie naznačují, že kurkuma dokáže vyhledávat volné radikály a také chelátuje nebo váže těžké kovy. Tady to celé vidíte v pěkně nazdobeném, barevném diagramu. Je to jen teorie, tedy dokud to neotestujete. Naneštěstí až donedávna probíhalo testování asi takhle. Z pokusu jste se mohli dozvědět, jestli kurkumin poskytuje ochranu proti oxidaci způsobené těžkými kovy, ale jen na rozmixovaných mozcích potkanů. To nemůžou prostě dát lidem kurkumu? Rozhodně se nedá říci, že by na světě nebyly miliony lidí vystavených arsenu, kterým by se nějaká pomoc hodila.
V jednom projektu, ze kterého se stala největší chemická katastrofa v dějinách, byly v Bangladéši instalovány trubkové studny, jež měly poskytovat pitnou vodu. UNIFEC to myslel dobře. Velká chyba, že napřed vodu neotestovali na obsah arsenu. Lidem se začaly s chodidly dít takovéto věci. V některých částech země je dokonce každý desátý člověk na cestě k úmrtí na rakovinu právě kvůli vystavení arsenu. Umožnilo to lékařské komunitě zdokumentovat rozličné druhy „zajímavých“ rakovin, ale proč nepodat něco, co by lidem mohlo pomoci, jako třeba kurkumin z kurkumy?
Po stanovení rozsahu poškození DNA bylo náhodně vybráno 50 % dobrovolníků, kterým byly předepsány kurkuminové kapsle s trochou složky černého pepře. Druhá polovina dostala placebo. Zde je rozsah poškození DNA, jaké bylo zjištěno u kurkuminové a placebo skupiny jedinců vystavených arsenu ještě před zahájením studie. Pro srovnání tu máme poškození DNA nalezené v kontrolní skupině osob, které nebyly vystaveny arsenu. Jejich hodnota zůstala stejná po celou dobu studie.
Výzkumníci chtěli ustanovit základní linii v arsenem zasažených skupinách, takže počkali tři měsíce, než s výzkumem začali. A jak se dalo čekat, poškození DNA zůstalo stabilní. Poté účastníkům po dobu tří měsíců podávali kurkumin nebo placebo. Placebo moc nepomohlo. Naopak v kurkuminové skupině již během prvního měsíce viděli účinek. Do třetího měsíce bylo v kurkuminem léčené arsenové skupině zjištěno poškození DNA, jež nebylo o nic větší než u lidí, kteří s arsenem nepřišli vůbec do styku.
To je úžasné. Kurkumin také hrál efektivní roli při napravování poškození DNA. Ano, je to vynikající antioxidant, ale následně zjistili, že kurkumin navíc opravil zmrzačené enzymy, jež mají na starosti opravu DNA. Takže pomohl chránit před poškozením a také umožnil opravu. „Tím pádem může být podávání kurkuminu užitečnou metodou prevence vývoje rakoviny vyvolané arsenem.“
Samozřejmě se musíte ujistit, že kurkuma samotná není kontaminována těžkými kovy. Ach, ty nebohé bangladéšské děti. Když je netrápí tamto, tak zase toto. A netýká se to jen dětí v Bangladéši. Téměř čtvrtina koření zakoupených v Bostonu obsahovala olovo. A není to jen otázka nákupu amerických, nebo zahraničních značek, jelikož nalezené množství mezi různými značkami nebylo statisticky významně odlišné. Co prostě jíst ovoce a zeleninu bohaté na antioxidanty?
Důvodem, proč nám záleží na poškození DNA je, že nás zajímá rakovina. Co kdybyste změřili hladiny beta karotenů u lidí, kteří byli vystaveni arsenu, a projevilo se to vývojem rakoviny a porovnali to s těmi, kteří byli vystaveni stejnému množství arsenu, ale rakovinu nedostali? Beta karoten je ukazatelem dostatečného příjmu ovoce a zeleniny. Vysoké hladiny beta karotenů v krvi dosáhnete konzumací velkého množství zdravého jídla, jako je listová zelenina nebo batáty. V porovnání s lidmi, kteří měli jeho hladinu nízkou, osoby s vysokým množstvím beta karotenu v krvi měly o 99 % nižší pravděpodobnost vzniku rakoviny vyvolané arsenem. Tedy stokrát nižší. Takže chystáte-li se jíst rýži, proč si k ní nedat trochu batátů neboli sladkých brambor?
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
Icons created by Marta Ambrosetti from The Noun Project. Image credit: Fight SLE. Image has been modified. Motion graphics by Avocado Video.