Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Problém s bio lososem
Většina prodávaných ryb je tak zamořená, že užívání doplňků stravy s omega-3 s dlouhým řetězcem vyrobených z řas může být tou nejbezpečnější volbou.
Průmyslové toxiny z ryb narušující endokrinní systém neovlivňují jen naše pohlavní žlázy, postihují i jiné žlázy. Můžete například utrpět poruchu funkce štítné žlázy kvůli látkám zpomalujícím hoření, které se do vody snášejí z atmosféry, což znamená, že dokonce i ryby žijící jen okolo Antarktidy jsou kontaminované.
V USA jsou však hladiny vyšší než kdekoli jinde na světě. Výzkumníci nedávno prověřovali americké maloobchodní lososí maso. A kde myslíte, že byla kontaminace největší? Šest možností: divoký losos s kůží, divoký losos bez kůže, ekologicky chovaný losos s kůží nebo bez, nebo konvenčně chovaný losos s kůží nebo bez? Rozdíly byly opravdu malé, co přesto vychází jako nejhorší? Ekologicky (bio) chovaný losos s kůží. Divoký losos byl nejméně kontaminovaný. Všimněte si, že také nebyl moc velký rozdíl v tom, jestli bylo maso s kůží nebo bez ní. To naznačuje, že toxiny se hromadí přímo v rybím mase.
PBDE nejsou jediným novým průmyslovým toxinem, který nacházíme u ryb. Letos se výzkumníci zaobírali množstvím polychlorovaných naftalenů v tuku, který byl vysát z hýždí obyvatel New Yorku, již podstoupili liposukci. Z čeho přesně z jejich stravy pochází? Z příjmu asi 52 nanogramů denně jich 50 pocházelo z ryb. Co z toho plyne? Dokud nebudou udržitelnější a bezpečnější zdroje omega-3 s dlouhými řetězci, rostlinné zdroje, všeobecně dostupnější, bylo by rozumné, aby lékaři přestali doporučovat lidem zvýšit jejich příjem prostřednictvím ryb.
Ale takové zdroje už dostupné jsou. Existuje asi šest výrobců nabízejících DHA z mikroskopických řas, na trhu je tedy na výběr z několika značek. Ukazuji jen jeden, protože tohle je ten, který je podle mého nejlevnější. Navíc je 100% bioekvivalentní omega-3 z ryb. „Bezpečný a pohodlný“ zdroj, který navíc není tak náchylný ke žluknutí. Jak se můžete dočíst v malém letáčku, který byl dodán s tímto DVD, doporučuji lidem, aby užívali 250 mg DHA z mikrořas každý den. To je asi pětinásobek průměrného amerického příjmu DHA.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Turyk ME, Persky VW, Imm P, Knobeloch L, Chatterton R, Anderson HA. Hormone disruption by PBDEs in adult male sport fish consumers. Environ Health Perspect. 2008 Dec;116(12):1635-41. Epub 2008 Jul 24.
- Ackerman LK, Schwindt AR, Simonich SL, Koch DC, Blett TF, Schreck CB, Kent ML, Landers DH. Atmospherically deposited PBDEs, pesticides, PCBs, and PAHs in western U.S. National Park fish: concentrations and consumption guidelines. Environ Sci Technol. 2008 Apr 1;42(7):2334-41.
- Borghesi N, Corsolini S, Focardi S. Levels of polybrominated diphenyl ethers (PBDEs) and organochlorine pollutants in two species of Antarctic fish (Chionodraco hamatus and Trematomus bernacchii). Chemosphere. 2008 Sep;73(2):155-60. Epub 2008 Jul 30.
- Shaw SD, Berger ML, Brenner D, Carpenter DO, Tao L, Hong CS, Kannan K. Polybrominated diphenyl ethers (PBDEs) in farmed and wild salmon marketed in the Northeastern United States. Chemosphere. 2008 Apr;71(8):1422-31. Epub 2008 Mar 7.
- Kunisue T, Johnson-Restrepo B, Hilker DR, Aldous KM, Kannan K. Polychlorinated naphthalenes in human adipose tissue from New York, USA. Environ Pollut. 2009 Mar;157(3):910-5. Epub 2008 Dec 11.
- Jenkins DJ, Sievenpiper JL, Pauly D, Sumaila UR, Kendall CW, Mowat FM. Are dietary recommendations for the use of fish oils sustainable? CMAJ. 2009 Mar 17;180(6):633-7.
- Arterburn LM, Oken HA, Bailey Hall E, Hamersley J, Kuratko CN, Hoffman JP. Algal-oil capsules and cooked salmon: nutritionally equivalent sources of docosahexaenoic acid. J Am Diet Assoc. 2008 Jul;108(7):1204-9.