Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Prospěšnost borůvek pro funkci tepen
Jak vypadá ideální porce lesních borůvek k jednomu pokrmu?
Jedna porce borůvek může pomoci zklidnit arteriální dysfunkci vyvolanou kouřením cigarety. Badatelé zkoumali účinek jedné porce zmražených borůvek u mladých lidí – kuřáků. Vykouření jediné cigarety způsobí, že se elasticita vašich cév během následujících dvou hodin zhorší o 25 %. Když však lidé snědli dva šálky borůvek sto minut předtím, než si zakouřili, pak ta samá cigareta způsobila poškození o polovinu menší. Tím se prokázalo, že jedna velká porce zmražených borůvek může omezit dysfunkci arterií vyvolanou kouřením. Samozřejmě, je třeba říci, že konzumaci borůvek nelze považovat za prostředek, jímž by bylo možné předcházet zdravotním následkům kouření; toho lze dosáhnout pouze tak, že přestaneme kouřit, nebo ještě lépe, když vůbec nikdy kouřit nezačneme.
Dva šálky borůvek je však hodně. Ano, mohli byste je lehce s zhltnout v koktejlu, ale jaká by byla minimální účinná dávka? Nevěděli jsme, dokud se to skupina britských vědců nerozhodla zjistit. Aby bylo možné dvojitě zaslepenou studii vůbec provést, museli vytvořit, jako placebo, falešný borůvkový nápoj. Takže použili mrazem sušené divoké borůvky v prášku, aby připravili ekvivalent 3/4 šálku čerstvých borůvek, 1 a 1/2 šálku, 1 a 3/4 šálku, asi 3 šálků nebo 4 šálků. Zjistili, že jedení borůvek skutečně silně zlepšuje funkci tepen, a to v závislosti na velikosti dávky.
OK, tak jaká je tedy optimální dávka? Po placebu se nestalo nic. Ale poté, co člověk snědl 1 a 3/4 šálku borůvek byl patrný velký nárůst zlepšení funkce cév během jediné hodiny od požití. A zdá se, že v tomto množství byl výsledek nejlepší. Jíst méně než 1 šálek je sice dobré, ale porce někde mezi 1 a 2 šálky se zdá nejlepší; nemělo však smysl velikost překračovat toto množství.
Mohou se borůvky tepelně upravovat? Co když je dáte do borůvkového koláče nebo jiného jídla? Ke stejnému pozoruhodnému zlepšení funkce tepen došlo při použití borůvek v koláči – jen se výsledek dostavil o hodinu později, protože hutné potraviny procházejí žaludkem pomaleji.
A pokud budete jíst borůvky týden co týden, dostaví se trvalé účinky. Bude se redukovat tvrdnutí tepen a posílí se „přirození zabijáci“, tedy buňky, které tvoří jednu z prvních obranných linií vašeho těla proti virovým infekcím a rakovině. Ale počkejte, jak mohou mít borůvky takový úžasný léčivý účinek, pokud jsou údajně antokyany (modrý pigment v borůvkách), účinnou látkou, kterou naše tělo jen stěží vstřebává? Ženy dostávaly k jídlu více než jeden šálek borůvek, ale lékaři měli problém vystopovat antokyany v jejich krevním oběhu ani v moči.
Tady je něco, co se nazývá chromatogram, jehož vrcholové hodnoty ukazují obsah antokyanu v borůvkách. Před konzumací borůvek ve vaší krvi nejsou žádné známky přítomnosti pigmentů. Po jedné hodině se již začnou objevovat, a po několika hodinách se hodnoty stávají ještě výraznějšími, ale celkově se objeví pouze několik miliardtin gramu na mililitr. Takže buď jsou antokyany extrémně účinné, a proto působí i při nízkých (miliardtina) koncentracích účinné látky v krvi, nebo se jejich biologická dostupnost určitým způsobem podceňuje. Proto se vědci rozhodli antokyany radioaktivně označit a sledovat je v celém těle.
Dochází k tomu, že borůvkové pigmenty jsou metabolizovány játry a mikrobiomy (dobrými bakteriemi v našem střevě), a přeměňovány na aktivní metabolity, tedy látky, které se vstřebávají do našeho těla. Při zpracování borůvek jde tedy o týmovou spolupráci.
A tím se řeší i tajemství, kam mizí antokyany. Všimnul si někdo, že druhý vrchol se objevuje zde asi za šest hodin? Jak je to možné? Některé metabolity zaznamenávají maximum koncentrace v krevním oběhu během hodiny, ale jiné dosahují vrcholu mnohem pomaleji, obzvláště jestliže borůvky musejí projít celým tělem až do tlustého střeva. A nejde zde jen o vrcholné hodnoty za hodinu a za šest hodin. Pokud je budete sledovat ještě déle, některé dosáhnou později ještě vyšší hladiny. A tak i o den později budou ještě stále borůvky blahodárně působit, protože naše střevní bakterie pokračují v získávání prospěšných látek, které se vstřebávají zpět do našeho těla. Živíme-li střevní bakterie, vyživují ony nás. Jedení borůvek pomáhá nasytit naše dobré bakterie; je to podobné, jako bychom užívali přirozené probiotikum, prospěch pro obě strany.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Del Bo' C, Porrini M, Fracassetti D, Campolo J, Klimis-Zacas D, Riso P. A single serving of blueberry (V. corymbosum) modulates peripheral arterial dysfunction induced by acute cigarette smoking in young volunteers: a randomized-controlled trial. Food Funct. 2014;5(12):3107-3116.
- Rodriguez-Mateos A, Rendeiro C, Bergillos-Meca T, et al. Intake and time dependence of blueberry flavonoid-induced improvements in vascular function: a randomized, controlled, double-blind, crossover intervention study with mechanistic insights into biological activity. Am J Clin Nutr. 2013;98(5):1179-1191.
- Rodriguez-Mateos A, Del Pino-García R, George TW, Vidal-Diez A, Heiss C, Spencer JP. Impact of processing on the bioavailability and vascular effects of blueberry (poly)phenols. Mol Nutr Food Res. 2014;58(10):1952-1961.
- McAnulty LS, Collier SR, Landram MJ, et al. Six weeks daily ingestion of whole blueberry powder increases natural killer cell counts and reduces arterial stiffness in sedentary males and females. Nutr Res. 2014;34(7):577-584.
- Mazza G, Kay CD, Cottrell T, Holub BJ. Absorption of anthocyanins from blueberries and serum antioxidant status in human subjects. J Agric Food Chem. 2002;50(26):7731-7737.
- Wu X, Cao G, Prior RL. Absorption and metabolism of anthocyanins in elderly women after consumption of elderberry or blueberry. J Nutr. 2002;132(7):1865-1871.
- Czank C, Cassidy A, Zhang Q, et al. Human metabolism and elimination of the anthocyanin, cyanidin-3-glucoside: a (13)C-tracer study. Am J Clin Nutr. 2013;97(5):995-1003.
- Vendrame S, Guglielmetti S, Riso P, Arioli S, Klimis-Zacas D, Porrini M. Six-week consumption of a wild blueberry powder drink increases bifidobacteria in the human gut. J Agric Food Chem. 2011;59(24):12815-12820.
- Cassidy A, Minihane AM. The role of metabolism (and the microbiome) in defining the clinical efficacy of dietary flavonoids. Am J Clin Nutr. 2017;105(1):10-22.
Image credit: veeterzy via Unsplash. Image has been modified. Motion graphics by Avocado Video.