Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Průmyslové znečišťující látky v tělech veganů
Proč jsou vegani zjevně „mnohem méně zamořeni“ než lidé na běžné stravě, ale nejsou tak prosti toxinů, jak by se očekávalo.
Jaký dopad má přechod na veganskou stravu v souvislosti s koncentrací organochlorinů v krvi?
Co jsou organochloriny? Organochloriny jsou chemické látky, které byly po 2. světové válce široce používány jako insekticidy, případně se používaly v průmyslu. V šedesátých letech jsme se začali dozvídat o jejich nepříznivých vlivech na životní prostředí a lidské zdraví. V 70. letech bylo jejich používání zakázáno ve většině vyspělých zemí, včetně Spojených států amerických.
Nicméně protože jsou tak odolné a jen ztěžka se rozkládají, mnoho z těchto perzistentních organických znečišťujících látek je i nadále přítomno ve většině potravních řetězců napříč světem. A protože jsou tyto látky přitahovány k tuku, hromadí se v tukové tkáni živých organismů. Vzhledem k tomu, že jsou lidé na vrcholu potravního řetězce, jsou kontaminováni prostřednictvím potravin. V dětství k tomu dochází prostřednictvím stravy matky a později v životě z živočišných výrobků, jako jsou ryby, maso a mléčné výrobky.
Ale vegani nejí žádné živočišné potraviny, které jsou hlavním zdrojem těchto toxických znečišťujících látek. Měli by proto teoreticky být vystavováni menšímu množství těchto látek než lidé, kteří živočišné potraviny jedí. Již máme studie, které ukazují na nižší koncentrace v mateřském mléce nebo tukové tkáni vegetariánů, ale jak je to s vegany?
Vědci zjistili, že vegani mají těla výrazně méně znečištěna než lidé konzumující běžnou stravu; mají v sobě mnohem méně celé řady rakovinotvorných průmyslových toxinů i pesticidů, dokonce i po zohlednění věku a váhy jednotlivců, což má velký vliv a činí výsledky ještě pozoruhodnější, protože vegani mají samozřejmě v průměru méně tělesného tuku. Co výzkumníky překvapilo, bylo to, kolik vegani těchto látek v těle měli. Zde jsou data. Jak můžete vidět, hladiny jsou mezi vegany rozhodně nižší než u lidí konzumujících i živočišné potraviny, ale proč ten rozdíl není ještě znatelnější?
Vědci nabídli řadu vysvětlení. Vegani mohli být jako kojenci kojeni svou matkou a být tak vystaveni organochlorinům nahromaděným jejich matkou, které se pak mohly dostat do těla dítěte mateřským mlékem. Většina veganů navíc není vegany od narození. Osvojení vegetariánského nebo veganského stravování je často rozhodnutím provedeným až v dospělosti. Proto běžná strava přijímaná během dětství a dospívání vede ke kontaminaci těla nahromaděnými organochlorinovými sloučeninami. Ještě k tomu mohou vegani, byť zřídka a výjimečně, upustit od svých stravovacích zvyklostí a pozřít trochu živočišných výrobků, čímž taktéž umožní kontaminaci svého těla.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
Image thanks to Daniel Catt via flickr