Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Ranní nevolnost může chránit matku a dítě
Proč ženy konzumující rostlinnou stravu tolik netrpí na těhotenské ranní nevolnosti?
Od počátku časů je známo, že gravidní ženy během těhotenství trpí nevolností a zvracením. Pojem „ranní nevolnost“ je vlastně zavádějící, jelikož ženy mohou nevolnost pociťovat po celý den. Nevolnost někdy může být tak vážná, že vede k hospitalizaci.
Vědci z Harvard’s Brigham and Women’s Hospital zjistili, že nasycené tuky jsou pro vznik nevolnosti primárním rizikovým faktorem. Na každých 15 g nasycených tuků se pravděpodobnost zvyšuje pětinásobně. Takové množství je například v cheeseburgeru o hmotnosti 110 g. Příjem nasycených tuků může být silným rizikovým faktorem díky vlivu na estrogen, jelikož bylo prokázáno, že nasycené tuky zvyšují hladinu cirkulujícího estrogenu.
Proč si během času vytvořilo tělo tak negativní reakci na nasycené tuky? Proč je nám vlastně špatně? Těhotenská nevolnost je univerzální fenomén. Nevolnost či zvracení postihují 70 – 85 % všech těhotných žen. Pokud do této definice zahrnete i odpor k některým potravinám, pak tyto potíže má vlastně 100 % žen. Vzhledem k tomu, že je těhotenská nevolnost tak běžným jevem, člověk se musí ptát, proč tomu tak je? Má tento potenciálně devastující stav nějaký smysl?
V minulosti byla ranní nevolnost považována za výmysl žen, ale nedávné studie tento stav zhodnotily jako ochranný mechanismus embrya, tedy určitou adaptaci kvůli ochraně dítěte. Před čím je třeba dítě chránit? Možná před masem. Maso je hlavním zdrojem patogenů pro člověka. Maso je také nejčastějším typem potravy, kterému se těhotné ženy vyhýbají. Vznik odporu k masu během těhotenství má ochranný efekt, protože maso může obsahovat toxiny, které jsou mutagenní, karcinogenní a teratogenní, což znamená, že způsobují vrozené vady. Zkažené maso může rovněž být kontaminováno patogeny a těhotenství je doba relativní imunosuprese. Za normálních okolností můžeme eliminovat většinu patogenů z masa, ale těhotné ženy mají sníženou imunitu, aby jejich tělo neodmítlo vyvíjející se embryo. Polovina miminka (z otcovy strany) je cizí.
Ranní nevolnost zřejmě funguje jako způsob, jak zajistit, aby se ženy během této zranitelné doby vyvarovaly konzumace masa. To by bylo v souladu se striktní eliminací masa během těhotenství, která je běžná v některých společnostech po celém světě.
Je-li to tak, pak bychom měli být schopni provést pět předpovědí. Pokud je nevolnost a zvracení v těhotenství způsobem ochrany, pak by ženy, které jí trpí, měly mít lepší průběh těhotenství. A skutečně, u žen, které trpí nevolností a zvracením, je daleko menší pravděpodobnost, že potratí nebo porodí mrtvé dítě.
Další predikce je ta, že potraviny, které nevolnost vyvolávají, obsahují látky, které pro dítě mohou být obzvláště škodlivé. A opravdu: ze všech druhů potravin, živočišné bílkoviny, včetně masa, drůbeže, vajec a mořských plodů, jsou nejrizikovější. Maso je zdrojem značné škály patogenů, které jsou vážnou hrozbou pro těhotné a jejich vyvíjející se miminka.
Nevolnost a zvracení v těhotenství by se také mělo shodovat s obdobím, kdy je embryo nejzranitelnější. To je zhruba mezi 5. – 15. týdnem, kdy se zakládají orgánové soustavy, což je období, během něhož jsou nevolnost a zvracení nejsilnější. V této době těhotné ženy považují maso, ryby, drůbež a vejce za nejvíce odpudivé.
Je-li tato teorie je pravdivá, dalo by se očekávat, že četnost ranních nevolností bude nižší v případě konzumace rostlinné stravy. Tam, kde nejsou problémy s ranní nevolností, se jedná o společnosti, kde lidé upřednostňují konzumaci rostlinné stravy více než masa.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Signorello LB, Harlow BL, Wang S, Erick MA. Saturated fat intake and the risk of severe hyperemesis gravidarum. Epidemiology. 1998 Nov;9(6):636-40.
- Cardwell MS. Pregnancy sickness: a biopsychological perspective. Obstet Gynecol Surv. 2012 Oct;67(10):645-52.
- Flaxman SM, Sherman PW. Morning sickness: a mechanism for protecting mother and embryo. Q Rev Biol. 2000 Jun;75(2):113-48.
- Fessler DM. Luteal phase immunosuppression and meat eating. Riv Biol. 2001 Sep-Dec;94(3):403-26.
- Fessler DM. Reproductive immunosupression and diet. An evolutionary perspective on pregnancy sickness and meat consumption. Curr Anthropol. 2002 Feb;43(1):19-61.
- Piwko C, Koren G, Babashov V, Vicente C, Einarson TR. Economic burden of nausea and vomiting of pregnancy in the USA. J Popul Ther Clin Pharmacol. 2013;20(2):e149-60.
- Einarson TR, Piwko C, Koren G. Prevalence of nausea and vomiting of pregnancy in the USA: a meta analysis. J Popul Ther Clin Pharmacol. 2013;20(2):e163-70.
- Einarson TR, Piwko C, Koren G. Quantifying the global rates of nausea and vomiting of pregnancy: a meta analysis. J Popul Ther Clin Pharmacol. 2013;20(2):e171-83.
- Minturn L, Weiher AW. The influence of diet on morning sickness: a cross-cultural study. Med Anthropol. 1984 Winter;8(1):71-5.
Image thanks to Kai Schreiber via flickr. Image was modified.