Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Rizika a přínosy spojené s konzumací alkoholu
Prodlužuje umírněná konzumace alkoholu zdravým lidem život?
Jak to vlastně je s mírnou konzumací alkoholu, jeden až dva drinky denně? Shodneme se, že nadměrná konzumace alkoholu, tedy nestřídmé pití, byť jen občasné, nám škodí, stejně jako i konzumace alkoholu v těhotenství. Důvodem, proč je mírná konzumace alkoholu záhadou, je to, že z hlediska tří hlavních zabijáku mírná konzumace alkoholu snižuje riziko vzniku infarktu. Zvyšuje však riziko rozvoje rakoviny, včetně rakoviny prsu, zvyšuje i riziko jednoho typu mrtvice, konkrétně hemoragické mrtvice, ale snižuje riziko jiného typu, tzv. ischemické mrtvice.
Co to tedy znamená? Co myslíte, pro průměrného člověka v USA, sklenka nebo dvě denně… Vadí to? Je to pro nás škodlivé, neškodné či dokonce prospěšné? Odpověď je, že pro průměrného Američana je to spíše prospěšné. Ale co pro zdravého člověka? Cílem této studie bylo zodpovědět otázku: „Kdo má největší prospěch z kardioprotektivních vlastností plynoucích z konzumace alkoholu: zdraví nadšenci nebo povaleči na gauči?“
V této studii byli „zdraví nadšenci“ definováni jako ti, kteří 30 minut denně cvičí, nekouří a jedí alespoň jednu porci ovoce a zeleniny. V Americe je takový člověk považován za „blázna do zdraví“. Dá se říci, pro ty lidi, kteří se drží alespoň minimálních zásad zdravého životního stylu, měla mírná konzumace alkoholu vliv na celkovou dobu přežití? Nebo zkracuje životy zdravých lidí, či je vůbec neovlivní? Udělá ze zdravých lidí ještě zdravější?
Ukazuje se, že zřejmě nedochází k žádnému ovlivnění.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
Image thanks to tobiastoft via Flickr.