Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Role vajec a cigaret v ateroskleróze
Podobný exponenciální nárůst plaku v krčních tepnách jako u kuřáků byl pozorován také u konzumentů vajec.
Jak jsem s vámi probíral minulý rok, studie Harvard Nurses’s Health Study zjistila, že denní konzumace cholesterolu v množství obsaženém v jediném vejci zkrátí život ženy stejně jako vykouření 25 000 cigaret, což je 5 cigaret denně po dobu 15 let.
V návaznosti na tento výzkum studie zveřejněná v časopise Atherosclerosis zjistila, že konzumace už tří a více vajec týdně byla významně spojena se značně zvýšeným hromaděním plaku ucpávajících tepny, a to přímo v krkavicích, tedy tepnách vedoucích krev do mozku. Plak v těchto tepnách značí vysoké riziko mrtvice, infarktu a úmrtí. Vědci dokonce zjistili, že tento prudký nárůst množství plaku v tepnách je u kuřáků a konzumentů vajec podobný. Ti, kteří jedli nejvíce vajec, měli až dvě třetiny rizika, jaké měli lidé, kteří kouřili nejvíce cigaret, což bylo dlouhodobé kouření balíčku cigaret denně, po dobu 40 a více let.
Vaječný průmysl to nepřijal dobře. Jak je patrné ze série interních poznámek o této skupině výzkumníků, ke které se lze dostat díky zákonu o svobodném přístupu k informacím, American Egg Board projednával „moudrost, s jakou má průmysl reagovat v situacích, kdy veřejnost ví, že jsou v sázce zájmy dotčeného průmyslu…“ Takže výkonný ředitel „Egg Nutrition Center“ spadajícího pod American Egg Board navrhl, aby kontaktovali „některé z našich ‚přátel‘ ve vědecké komunitě,“ kteří by posloužili jako „objektivní a nezávislé zdroje, a mohli by za nás sepsat nějakou odpověď.“ „Pokud tak učiníte,“ napsal jednomu ze svých „přátel“ na Yaleově univerzitě, „určitě vás odměníme…“ Přední lékař z Yaleovy univerzity však odpověděl: „Odmítám se podílet na tvorbě otevřeně nepřátelského dopisu.“ Měl totiž mezi spoluautory odborného posudku přítele.
Pokud nemůžete najít někoho s dobrou pověstí odborníka, kdo by mohl čelit vědě, proč si ho nevymyslet? Toto je vskutku nečekaný vývoj. Za účelem poškození pověsti výzkumníků byl rozeslán email podepsaný člověkem s lékařským titulem, doktorátem a ještě k tomu titulem z manažerského studia. Tato osoba označila uznávané vědce za „vědce v uvozovkách, kteří o výživě nic neví.“ Teprve poté, co hlavní výzkumník studie o vejcích na obvinění odpověděl, jsme se dozvěděli, že ten lékař s mnoha tituly vlastně neexistuje. Do emailové schránky se skutečnému majiteli emailové adresy někdo naboural. Jeho reakce byla: „Právě jsem přijel z dovolené, nemám tušení, o čem to mluvíte.“ Skutečný viník podle všeho nebyl nikdy odhalen.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
Images thanks to malias, Samuel M. Livingston and Vectorportal via flickr