Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Sodík a arteriální funkce: přesolení našeho endotelu
Solené jídlo dokáže zhoršit funkci tepen během 30 minut a to tím, že potlačí klíčový detoxikační antioxidační enzym v našem těle.
Pokud předepíšete lidem dietu s nízkým obsahem soli, znamená to, že budou přijímat jen dvakrát více sodíku, než potřebují, v porovnání se stravou s obvyklým obsahem soli, kde dostanou pětkrát více. Získáte tak významné zlepšení funkce arterií.
Méně soli, lepší arteriální funkce; to naznačuje i účinky na ochranu srdce přesahující pouhé snížení krevního tlaku. K tomu došlo, když byl lidem snížen příjem soli asi o jednu čajovou lžičku denně po dobu dvou týdnů. Co kdybyste snížili příjem soli o pouhou polovinu lžičky denně? I tak dojde k významnému zlepšení funkce tepen, a to během pouhých dvou dnů, kdy je snížen příjem soli. Nebo dokonce po jednom jídle.
Jídlo s vysokým obsahem soli, což znamená jen typické množství konzumované soli v jídle, které běžně jíme, může během 30 minut výrazně snížit funkčnost tepen. Tady je to, co se stane 30, 60, 90, 120 minut po jídle, ve kterém je jen špetka soli. Zde je to, co se děje po stejném jídle, ale s čtvrtinou čajové lžičky soli. Významné snížení arteriální funkce. Je tento nárůst krevního tlaku způsoben solí, nebo je to jen nárůst krevního tlaku?
Pokud máte lidi s normálním krevním tlakem a dáte jim misku polévky, obsahující množství soli, které by obsahovalo pravidelné jídlo, jejich krevní tlak stoupá po dobu následujících tří hodin ve srovnání se stejnou polévkou bez přídavku soli. Nestane se to všem; toto je jen průměrná odezva. Někteří lidé jsou odolní vůči účinkům soli na jejich krevní tlak. Takže co kdybyste s nimi zopakovali experiment na funkčnost tepen? Naneštěstí se žádné překvapení nekoná. Jak vidíte, i lidé, jejichž krevní tlak nereaguje na příjem soli, stále trpí významným snížením funkčnosti tepen.
Takže i nezávisle na jakýchkoli účincích na krevní tlak sůl ubližuje našim tepnám a k poškození dochází během několika minut poté, co se sůl dostane do našich úst. Poškozeny jsou naše hlavní tepny a dokonce i naše křehké cévky. Pomocí něčeho, čemu se říká ultrazvukový Dopplerův průtokoměr, můžete měřit průtok krve v malých cévách v kůži. Zde je průtok krve na začátku. Nyní, aby se krevní cévy otevřely, je pokožka zahřáta. Důvod, proč můžeme zrůžovět, když se koupeme v horké vodě, je ten, že se otevírají cévy v naší kůži. A tohle se stane. Velké zvýšení průtoku krve při zahřátí. Ale to je v případě stravy s nízkým obsahem soli.
Strava s vysokým obsahem soli, začíná zpočátku stejně, ale po stejném zahřátí dojde k výrazně menšímu průtoku krve. V případě stravy s vysokým obsahem soli se ani tepny nezdají být tak otevřené, pokud… nevpravíte do pokožky vitamín C. Vypadá to, že umí zvrátit snížení funkce cév způsobené solí. Takže pokud antioxidant dokáže zvrátit účinek soli, pak způsob, jakým sůl může poškodit funkci našich tepen je přes oxidační stres, tvořením volných radikálů v našem krevním řečišti. Ale jak?
V našem těle je enzym, který může detoxikovat milion volných radikálů za sekundu, 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Ale ve srovnání se stravou s nízkým obsahem soli, pokud konzumujeme stravu s normálním obsahem soli, tak potlačujeme činnost této detoxikační enzymatické „elektrárny“. Toto může pomoci vysvětlit, proč tomu tak je.
Toto je vaše arteriální funkce; tohle je vaše arteriální funkce, když užíváte sůl. Pokud jsou naše antioxidační enzymy znehybněné solí, všechny přebytečné volné radikály mohou ochromit naše tepny. Ale pokud za pomoci infuze vitamínu C do krevního řečiště tyto přebytečné volné radikály odstraníme, funkce tepen se vrátí do normálu. Zatímco u stravy s nízkým obsahem soli, pokud aplikujete vitamín C do žil, se nic neděje, protože naše antioxidační enzymy už dělají svou práci a nejsou ochromené sodíkem ze stravy s normálním obsahem soli.
Zatímco draslík, obsažený v ovoci a zelenině, změkčuje buňky, které lemují naše arterie, a zvyšuje uvolňování oxidu dusnatého, což dovoluje našim tepnám uvolnit se, sodík v naší krvi zpevňuje buňky a obklopí naše tepny během několika minut. Snižuje také uvolňování oxidu dusnatého. Čím více soli, tím méně oxidu dusnatého. Jedno slané jídlo a nejen že náš krevní tlak stoupá, ale naše cévy doslova tuhnou. Proto mohli lidé přijít na to, že příliš mnoho soli škodí, už před 4 000 lety.
Nepotřebujeme dvojitě zaslepenou studii, možná nemusíme po desetiletí sledovat lidi. Možná stačí, když někoho necháte sníst sáček bramborových chipsů a změříte mu puls.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- R J Suckling, F J He, N D Markandu, G A MacGregor. Dietary salt influences postprandial plasma sodium concentration and systolic blood pressure. Kidney Int. 2012 Feb;81(4):407-11.
- F Delahaye. Should we eat less salt? Arch Cardiovasc Dis. 2013 May;106(5):324-32.
- K L Jablonski, M L Racine, C J Geolfos, P E Gates, M Chonchol, M B McQueen, D R Seals. Dietary sodium restriction reverses vascular endothelial dysfunction in middle-aged/older adults with moderately elevated systolic blood pressure. J Am Coll Cardiol. 2013 Jan 22;61(3):335-43.
- J J DuPont, J L Greaney, M M Wenner, S L Lennon-Edwards, P W Sanders, W B Farquhar, D G Edwards. High dietary sodium intake impairs endothelium-dependent dilation in healthy salt-resistant humans. J Hypertens. 2013 Mar;31(3):530-6.
- J L Greaney, J J DuPont, S L Lennon-Edwards, P W Sanders, D G Edwards, W B Farquhar. Dietary sodium loading impairs microvascular function independent of blood pressure in humans: role of oxidative stress. J Physiol. 2012 Nov 1;590(21):5519-28.
- K M Dickinson, P M Clifton, J B Keogh. A reduction of 3 g/day from a usual 9 g/day salt diet improves endothelial function and decreases endothelin-1 in a randomised cross_over study in normotensive overweight and obese subjects. Atherosclerosis. 2014 Mar;233(1):32-8.
- K M Dickinson, P M Clifton, J B Keogh. Endothelial function is impaired after a high-salt meal in healthy subjects. Am J Clin Nutr. 2011 Mar;93(3):500-5.
- J Li, J White, L Guo, X Zhao, J Wang, E J Smart, X A Li. Salt inactivates endothelial nitric oxide synthase in endothelial cells. J Nutr. 2009 Mar;139(3):447-51.
- K M Dickinson, P M Clifton, L M Burrell, P H Barrett, J B Keogh. Postprandial effects of a high salt meal on serum sodium, arterial stiffness, markers of nitric oxide production and markers of endothelial function. Atherosclerosis. 2014 Jan;232(1):211-6.
- H Oberleithner, C Callies, K Kusche-Vihrog, H Schillers, V Shahin, C Riethmüller, G A Macgregor, H E de Wardener. Potassium softens vascular endothelium and increases nitric oxide release. Proc Natl Acad Sci U S A. 2009 Feb 24;106(8):2829-34.
- H Oberleithner, C Riethmüller, H Schillers, G A MacGregor, H E de Wardener, M Hausberg. Plasma sodium stiffens vascular endothelium and reduces nitric oxide release. Proc Natl Acad Sci U S A. 2007 Oct 9;104(41):16281-6.
- J M McCord. Analysis of superoxide dismutase activity. Curr Protoc Toxicol. 2001 May;Chapter 7:Unit7.3.
- K M Dickinson, J B Keogh, P M Clifton. Effects of a low-salt diet on flow-mediated dilatation in humans. Am J Clin Nutr. 2009 Feb;89(2):485-90.
Image thanks to condesign via Pixabay.